Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Що за заболяване е диспепсията?

Моля ви да дадете повече информация за диспепсията. Наистина ли заболяването не може да бъде излекувано напълно и ще се наложи да живея с него до края на живота си?

Георги Савов – Стара Загора

Диспепсията е едно от най-често срещаните заболявания на храносми­лателната система, което засяга най-вече стомаха и горната част на тънките черва. При нея мускулите на органа или, нервите, които контро­лират тези органи, не функционират нормално. Все още не е ясно каква точно е причината за болестта. Предполага се, че тя е свързана с неправилна инервация на чревните сетивни нерви, неправилно предаване на импулсите от сетивните нерви и неправилна стимулация на червата от моторните нерви. Симптомите на диспепсията включват болки в стомаха, оригване, гадене (със или без повръщане), подуване на корема, бързо засищане. Те обикновено се провокират по време на хранене. Не е учудващо, че много болести на храно­смилателната система са свързани с диспепсията. В същото време с нея са свързани и много болести на други системи като диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хиперпаратиреоидизъм и остри бъбречни заболявания. Не е ясно обаче как тези заболявания причиняват диспепсия. Друг важен причинител на диспепсията са лекар­ствата – например нестероидните противовъзпалителни, антибиотици­те, естрогените. Състоянието може да възникне и заради бурния растеж на чревните бактерии. Възможно е други заболявания и състояния да влошат диспепсията – депресия, тревожност, менструален цикъл.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *