Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо понякога тялото ни реагира толкова странно?

Как науката обяснява такива странни реакции на организма, като настръхването на кожата, прозявката или хълцането? Ще очаквам с интерес мнението ви по тези въпроси.

Камен Вълчев – Варна

С някои реакции на организма сме свикнали и ни изглеждат напълно естествени. Други – не ни изглеждат естествени, но те също са ни присъщи. Рядко се замисляме защо тялото ни използва толкова много и различни инструменти, без дори и да поиска нашето мнение по въпроса. Задушаваща прозявка по време на важна среща, или дори по-лошо – хълцане, настръхваме дори само при мисълта, че ще трябва да режем лук…

Какви процеси протичат вътре в телата ни?

ЗАЩО СЕ ПРОЗЯВАМЕ?

Причината за прозяването е необходимостта да се стимулира мозъчната дейност в случаите, когато сънливостта е нежелателна. По този начин е налице обща мобилизация на целия организъм. По време на прозявката се увеличава количеството на погълнатия кислород, което води до подобряване на мозъчното кръвообращение и стимулиране на сърцето.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ХЪЛЦАНЕТО?

Този рефлекс почти винаги се активира по грешка. Целта му е да ни избави от залък, който е заседнал в хранопровода. Рязкото свиване на диафрагмата намалява налягането в стомаха, което води до всмукване на храна, която би трябвало да се намира над стомаха.

ЗАЩО КОЖАТА НИ НАСТРЪХВА?

Още един „поздрав“, дошъл от предците ни, който се използва От организма ни по памет. Предполага се, че нашите предци са били доста по-окосмени от нас. Тази реакция е била необходима на организма, за да се защити от студа и враговете. Между друго­то, животните и до днес използват тази техника. Наблюдавайте внимателно вашия домашен любимец, когато е студено или когато се страхува от нещо. Щръкналите косми изолират тялото от студа, като не позволяват на затопления от кожата въздух да се охлади. Настръхналите под влиянието на страха косми дават възможност да се създаде впечатлени­ето, че човек е по-голям и по-силен, отколкото е в действителност.

ЗАЩО ПРЕДПОЧИТАМЕ ДА ПИЕМ ГАЗИРАНИ НАПИТКИ?

Балончетата въглероден диоксид стимулират вкусовите рецептори, което прави вкуса на напитка­та по-наситен и по-плътен. Ето защо, ако питието се е отгазирало, не искаме да го пием – просто не ни е вкусно. Цялата работа е в това, че ние помним вкуса му не такъв, какъвто е в действителност.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ГОРНИПТ НИ КЛЕПАЧ ДА ПОТРЕПВА?

Най-честата причина е липсата на магнезий, предизвикана от преживян стрес. Напрежението изсмуква магнезия от организма, което може да причини появата на такива реакции, като нервните тикове. Също така мускулният спазъм на горния кле­пач може да бъде причинен от употребата на кафе в големи количества и липсата на сън.

ЗАЩО НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ГЪДЕЛИЧКАМЕ САМИ?

Реакцията на организма при гъделичкане е по-ско­ро социален, отколкото биологичен процес. Мозъкът отказва да реагира при стимулиране на нервните окончания, когато това за него е предвидимо. Но внезапното гъделичкане може да предизвика бурна реакция. Затова само друг човек може да ни накара да се смеем и да се извъртаме.

ЗАЩО ПЛАЧЕМ, КОГАТО РЕЖЕМ ЛУК?

При рязането на лук се освобождават летливи съединения, съдържащи сяра. Когато полепнат по очите ни и се смесят със сълзите, се получава нискоконцентрирана сярна киселина. Мозъкът реагира, както обикновено – мълниеносно бързо и заповядва на сльзните жлези да започнат да работят по-активно, за да измият опасното вещество.

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕМ ОТ МАЗНИНИ?

Те са нашият запас от хранителни вещества в случай на глад. Ние се отнасяме много зле към тях, но има случаи, в които именно мазнините ни спасяват от пълно изтощение.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *