Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ядки и ягоди може да причиняват афти

Моля посъветвайте ме как да се избавя от афтите?

Галина Желязкова, Враца

Всеки ги е имал, но никой не знае защо. Афтите са банални, което не ги прави по-малко болезнени и неприятни. Има начини да се справим с тях, но трябва първо да ги опознаем. ПО КАКВО СЕ РАЗПОЗНАВАТ?

Те са бели, кръгли ранички с равномерен контур, около които се получава ярко зачервяване. Появяват се по устната лигавица на различни места – езика, небцето, вътрешността на бузите. Не са заразни.

ИМА ЛИ ОТКЛЮЧВАЩИ ФАКТОРИ?

Известно е, че нарушенията в хормоналния баланс (менструален цикъл, бременност, менопауза) благоприятстват образуването на афти, така както и спадът на имунната защита. Стресът, емоционалният шок и някои храни (бадеми, твърди сирена) също могат да улеснят появата им. Тя е възможна и след продължителен прием на аспирин, противовъзпалителни лекарства, антибиотици, някои антикоагуланти и медикаменти против малария. Известна вина носят дъвките и смучещите се хапчета за отказване от цигарите, както и пастите за зъби, съдържащи голямо количество лаурилсулфат (пенещо вещество).

ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВАТ?

Причините не са напълно изяснени. Дали става дума за вирус или за бактериална инфекция, или за имунобиологичен отговор на болестотворните микроорганизми, обитаващи устната кухина?

В случаите на семейни, често повтарящи се афтози, съществува генетично предразположение. Може да се дължат и на недостиг на желязо, фолиева киселина или витамин В12.

КАК ДА ГИ ИЗБЕГНЕМ?

Първо, трябва да внимаваме да не нараняваме устната лигавица – да не хапем устни и бузи, а протезите или брекетите да са правилно поставени. Да не забравяме също така, че има храни, от които е по-добре да се откажем, ако често ни нападат афти – ядки и сухи плодове, ягоди, ананас, лимон, силни подправки.

МОЖЕМ ЛИ ДА ГИ ЕЛИМИНИРАМЕ?

Ако афтите надхвърлят диаметър от 1 см и се появяват често по три наведнъж, трябва да се потърси лекарска помощ, защото може да се окаже, че става въпрос за херпес или кандидоза (гъбично заболяване). Иначе афтите изчезват след десетина дни без лекарства, но са болезнени. Затова е уместно да се използват средства за локално действие, които облекчават неприятното усещане. Най-широко се прилагат антисептичните води за изплакване на устата и заздравяващи спрейове и гелове за третиране на самите афта, обясняват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *