ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колкото по рано се открие аналната фистула, толкова по добре

Здравейте, имам здравословен проблем и се надявам на вашите компетентни съвети. Подозирам, че имам анална фистула (нещо като цирей точно на кожата около ануса). Имам постоянни болки точно в тази част и не знам какво да правя, към какъв лекар да се обърна! Моля, посъветвайте ме – можели да мине от само себе си, защото ме е срам да потърся лекарска помощ за това „интимно“ заболяване!

Радостина Илиева, Плевен

Ако циреят е външен, е вероятно да е подкожен и да боли много. Той трябва да се пунктира в стерилни условия, защото има много голяма опасност за ентерококова инфекция, поради деликатността на мястото. Аналната фисура представлява силно болезнена и трудно зарастваща лигавична раничка (язва) на аналния канал, която причинява деформация и изменение в структурата му. Среща се обикновено в активната възраст между 30 и 50 години, но принципно може да се регистрира като заболяване във всеки един период от живота на човека.

Причините могат да бъдат разнообразни, но най-често срещаните са:

  • анален секс;
  • хемороиди;
  • запек;
  • възпаления на дебелото черво;
  • травми.

Болка, продължителен спазъм на сфинктера и кръвотечение при дефекация (освен че е имало изкървяване и при първото нараняване) – това са водещите симптоми на болестта. Болката обикновено е остра, силна, режеща, пареща, продължителна. Понякога при дефекиране тя може да бъде толкова силна, че болният да загуби съзнание.

Обикновено кръвотечението е силно само в началото. Кръв има по повърхността на изпражненията, която е под формата на лентичка или на петънца с различна големина. Когато процесът продължи дълго, т.е. стане хроничен, се появява гнойна секреция от аналния канал, която зацапва бельото и протрива околната кожа, като прави по нея ранички.

ВНИМАНИЕ!

Потърсете лекар час по-скоро. Желателно е да бъде специалист по колопроктология, или хирург-колопроктолог, пие. занимаващ се със заболявания на дебелото черво. Той ще назначи лечение, което може да бъде както консервативно, така и оперативно в зависимост от процеса. Колкото по-рано, толкова по-добре. Не чакайте да стане твърде късно, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Колкото по рано се открие аналната фистула, толкова по добре

  1. Pingback: Как се лекува аналната фисура? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *