ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Улцерозният колит може да бъде излекуван окончателно

От пет месеца имам поставена диагноза улцерозен колит и възпаление на дебелото черво. Пия редовно лекарствата, които ми изписаха по схема, а освен това имам и анемия, за която сьщо се налага да пия хапчета. Оплакванията ми са: подуване на корема, твърде много газове, които са съпроводени с прескачания на сърцето, редуващи се периоди на диария и запек. Не съм доволен от лечението до сега. Затова се обръщам към вас с молба да ми дадете малко повече информация за улцерозения колит и начините за лечение на това заболяване. Един от лекарите ми беше казал, че улцерозеният колит е неизлечима болест, но на мен не ми се иска да вярвам, че нещата стоят точно така. Вие какво ще кажете?

Васко Радков, Габрово

Улцерозеният колит е едно от най-разпространените възпалителни заболявания на дебелото черво. Той се нарича още язвен колит. Характеризира се с рани и възпаления по лигавицата на дебелото черво.

Улцерозният колит обикновено е хроничен процес, който протича дълго време. Когато се открие, е в остра форма и създава голям дискомфорт на болния. След оВладяване на симптомите, оплакванията стихват и заболяването продължава да съществува, като периодично се появяват случаи на обостряне. Улцерозният (язвеният) колит не е заболяване, което може да бъде окончателно излекувано.

Противно на твърденията, че неправилното хранене може да предизвика язвен колит, се оказва, че неподходящата храна може да влоши симптомите, но не и да причини болестта. Точната причина за улцерозен колит не е ясна, но се предполага, че това е вид бактериална инфекция, която води до образуването на знойните язвички.

ВНИМАНИЕ!

  • Първият симптом е болка в корема и прека­лена чувствителност. Това обаче не може да се приеме като категоричен симптом и затова е трудно заболяването да бъде открито. S Диарията е друг типичен симптом, като при някои болни изхожданията може да бъдат по 7-10 на ден.
  • Във фекалиите се появява слуз и кръв, което обикновено е симптомът, който подтиква болните да отидат на лекар.
  • Поради вътрешните възпаления е възможно да се появи температура.

Най-сигурният начин да се постави диагнозата е ендоскопско изследване. Макар и неприятно, то дава най-го­ляма сигурност. Кръвно изследване и рентген също са важни за поставянето на диагнозата. Навременното диаг­ностициране на улцерозния колит е важно, тъй като той може да прерасне в по-сериозни заболявания като рак на дебелото черво или перфорация.

Лечението на заболяването зависи от сериозността и стадия му. По- леките случаи могат да бъдат бързо овладени. Основно се приемат медика­менти, които имат за цел да контро­лират възпалението и симптомите, които нарушават нормалния начин на живот.

Лечението се провежда с медикамен­ти от групата на аминосалицилатите, кортикостероиди и имуномодулатори. За по-тежките случаи се изисква хирур­гична намеса, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *