Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изкуствените витамини удрят черния дроб

Грипът още не си е отишъл. Моята приятелка пие поливитамини, не помня точно какви. Дава и на детето си. Това ще помогне ли човек да не се разболее?

Иванка Михайлова, Варна

Ситуацията с вита­мините не е еднозначна. Доказано е, че витамин С действително повишава съпротивляемостта на организма към простуд­ните инфекции. Но не трябва да се набляга на поливитаминните комплекси, особено ако са с повишено съдържание на витамини и микрое­лементи в тях. „Ударните“ дози витамини не се усвояват от организма. Но затова увеличават натоварването на черния дроб и бъбреците. Освен това могат да предизвикат алергия, особено при децата. В крайна сметка излишъкът от витамини само отслабва имунитета.

И още: предозиране­то на мастноразтворимите витамини A, D и на някои минерали може да предизвика сериозни усложнения.

Най-добре се ус­вояват витамините, приети в организма по естествен път, т.е. с храната. Няма никакъв проблем да си набавите витамин С. Има го мно­го в кивито, особено в кожичката му. Както и в киселото зеле – при това повече, отколкото в прясното. И в шипкова­та отвара има витамин С, в ракитника. Малко по-малко е в цитрусо­вите плодове и нашия хубав български пипер. Достатъчно е всеки ден да изяждате по една оби­чайна порция от тези продукти и витамин С ще бъде достатъчен за организма ви, за да бъдете здрави. А най- вярното средство за укрепване на имунитета е закаляването. Никакви лекарства не могат да се сравнят с него. Но за това е нужно време и търпение, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *