ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Менструално-асоциирана мигрена тормози жените по време на цикъл

Здравейте на всички от вестник „Доктор“! Страдам от непоносимо главоболие, толкова силно ме боли, че чак ми се повръща. Имам усещането, че всеки момент ще ми се спука кръвоносен съд. Случва ми се предния ден преди менструацията и рядко накрая. И така вече 10 години. Раждала съм. Хормоните ми са в норма. Какво да предприема?

Елица Георгиева, Варна

Главоболието жените чес­то се появява именно в предмен- струалния период. Това е свързано с широкото влияние на естрогените върху функционирането на нервната система. Това, което описвате, много прилича на мигре­на и ако трябва да бъдем по-точни, нарича се менструално-асоциирана мигрена.

Ще се опитаме да ви помогнем с препоръки. Обикновено лекарства­та, които се предписват при миг­рена, помагат до известна степен. Те са от групата на т.нар. триптани. Но запомнете следното:

Тези лекарства се приемат в самото начало на пристъпа. Винаги си имайте подръка една доза от препарата. По време на пристъпа от мигрена работата на стомашно-чревния тракт се за­бавя, затова лекарствата във вид на таблетки се усвояват по-бавно От обичайното. Ако състоянието ви позволява, хапнете или изпийте нешо сладко.

Не злоупотребявайте с аналгетиците. Винаги строго се придър­жайте към Приема на специфичния препарат. Не използвайте сред­ства за премахване на главоболи­ето често, защото така можете да развитие главоболие от прием на обезболяващи. В никакъв случай не приемайте обезболяващи повече от 2-3 пъти в седмицата. Ако ви е много лошо или повръщате, използ­вайте специалните за целта сред­ства. Някой от тях фактически засилват действието на аналгети- ците, защото увеличават тяхното усвояване в стомашно-чревния тракт. Ако много силно ви прило­шава и повръщате непрекъснато, можете да използвате препарата във формата на ректални свещи. Ако няма ефект от специалните антимигренозни препарати, може по време на пристъпа допълнител­но да пийнете аспирин, най-добре разтворим. Или някакъв нестероиден препарат.

Не се отчайвайте, а се опи­тайте да намерите време да се изследвате по-обстойно, обесняват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *