Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билки помагат при болни стави

Уважаема редакция имам въпрос: към коя степен на заболя­ване спада диагнозата реактивен артрит ? Преди четири години лекарите поставиха на дъщеря ми диагнозата ревматоиден артрит. Тогава тя беше на 42 години. Предписаха й сил­ни лекарства, но никакъв ефект не се получи. Наложи се преди три месеца да отиде на преглед в София и точно там след необходимите изследвания й поставиха сегашната диагноза – реактивен артрит. Предписаха лекарства, но няма чувствително подобрение. Освен това й влияят на стомаха. А сега и се появиха подуване и болки в ставите по пръстите на ръцете, което много ни тревожи. Моля да ни препоръчате някакви ефикасни мерки и ако има  рецепти от народната медицина.

Теодор Янков, Бургас

Г-н Янков, не се тревожете прека­лено, защото обикновено реактивният артрит се разбива стадийно и преми­нава от само себе си. Той е една от най- разпространените форми на артрита и се предизвиква от наскоро прекарано инфекциозно заболяване, например един месец след прекарана ангина или грип, се засягат и някои стави. Това забо­ляване се различава от ревматоидния и остеоартрита. Между другото, и други инфекции могат да предизвикат усложнения в ставите – някои чревни, както и такива, предаващи се по полов път.

По принцип не всички инфектирани стави развиват артрит, а само една- две, и то при хора, които имат гене­тична предразположеност.

Болестта се развива стадийно и обикновено преминава сама. Типич­ното начало е с болки, подпухване и оток на едната или двете коленни или глезенни стави. След седмица или две могат да се засегнат и други стави. Но обикновено проявите са умерени и засягат само една става. В началото възниква болка в кръста. При повече­то болни заболяването се ограничава със ставите. В някои случаи възпа­лението се разпространява и върху другите близки тъкани – сухожилията например, особено там, където са прикрепени към костите. Това може да предизвика силна болка, особено в петите. Възпалението на сухожилия­та на пръстите предизвиква оток, а пръстите заприличват на кренвирши. Диагнозата може да се определи след съпоставяне на всички събрани данни от изследванията.

болни ставиЛечението е продължително, от­нема около половин година, понякога и година и половина. Назначават се антибиотици за дълго време – 30-40 дни, противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болките, както и бавно действащи противоревматични препарати, които също се пият няколко месеца. В повечето случаи реактивни­ят артрит се излекува и никога повече не се появява. Но не е изключено заболя­ването да се превърне в хронично или да се трансформира в други ревматични заболявания.

Народните средства са много попу­лярни при лечение на ставите. Народ­ната медицина разполага с множество рецепти, които могат да премахнат болката и с времето да излекуват болнатастава. Най-популярни са настойките от билки, които се приемат вътрешно в продължение на няколко месеца. Така че спокойно можете да си приготвите настойки от невен, жълт кантарион, боровинкови листа и прочее. Билката се залива с гореща вода и престоява известно време, за да се получи настойката.

И още едно много полезно средство: съберете борови пъпки, сложете ги в буркан със захар и оставете на тъмно място за една седмица. След това с получената смес намазвайте болното място. Можете да приемате и вътреш­но от същата смес – по няколко пъти на ден по една чаена лъжичка, обясняват специалистите.

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *