ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шийната остеохондроза е опасно заболяване

Здравейте! От няколко месеца имам проблем с ръцете. Първо запо­чна от лявата ръка – появи се лека болка в мускула между рамото и лакътя. До Вечерта Вече ме болеше и рамото. Цяла нощ болките бяха нечовешки. Ако леко мръднех ръка­та, се появяваше силна, нетърпима болка. Имаше оток В областта на мускула, а след това и в рамото. Биха ми инжекция, противовъзпа­лителни лекарства и невробекс и мина за няколко дни. След месец-два пак ме заболя лявата ръка, но този път започна от пространството под показалеца. След това слезе към ставата на палеца, китката, пръстите се подуха, накрая стигна до рамото ми. Отново ми биха инжекция, противовъзпалителен крем, комреси с реванол и се оправих. В момента няма оток, но има лека болка в рамото и мускула между рамото и лакътя. Личната лекарка ме изпрати на рентген за снимка на шийните прешлени. Каза, че проблемът идва от това, че има стеснение на прешлените, които притискат нерв. Не ми постави диагноза. Каза, че лечението ще продължи, след като премине криза­та, а след това може да се направи физиотерапия. Забравих да ви кажа, че първите два пъти ме изпрати на невролог, хирург, ортопед и съдоВхи-рург, но всички казваха, че не виждат проблем. При тези симптоми каква според вас е диагнозата? Има ли възможност за пълно излекуване?

Илияна Димитрова, София

Най-вероятно при вас про­блемът е именно в стеснение­то на шийните прешлени. За­боляването се нарича шийна остеохондроза. Гръбначният стълб е основният орган на опорно-двигателния апарат. Изпълнява две основни функ­ции. От една страна, е орган за опора и движение, а, от друга – защита на гръбначния мозък. Проблемът с шийната остеохондроза е много акту­ален. По честота шийната остеохондроза заема второ място след поясната и за­сяга най-работоспособната възраст. Дегенеративните изменения в дисковете най-често засягат най-подвижни­те долни шийни прешлени на гръбначния стълб (С5, С6, С7), където е особено увеличено натоварването.

Телата на шийните прешле­ни са малки и са съединени по­между си с дискове не по цяло­то протежение. Поради това натоварването, падащо върху шийните дискове е по-голямо, отколкото в другите отдели на г ръб н а ч-ния стълб. При остео-хондрозата разраства­нето на ос-теофити в ставата не­рядко сте­снява това отверстие и може да бъде притиснат нервният сноп.

В шийната област за раз­лика от другите области на гръбначния стълб коренче­тата Вървят не отвесно, а под прав ъгъл към гръбначния мозък. Това води до огранича­ване на тяхната подвижност, към опъване, триене и голяма ранимост при наличие на ос­теохондроза.

ВНИМАНИЕ!

От шийна остеохондроза боле­дуват предимно хора, професиите на които са свързани с еднообразни и чести движения на главата (машинописки, шлосери, стругари, шофьори). Движенията нерядко са придружени от болка и хрущене, а тяхната амплитуда е ограничена, но не води до пълна неподвижност. Най-често се срещат уврежданията на две-три долни шийни коренче­та, където гръбначният стълб е най-подвижен. Водещият и посто­янен синдром на компресията на коренчетата е болката. Тя има остър режещ характер и е придру­жена от усещането за протичане на електрически ток. Болките се разпространяват отгоре надолу от раменната област в областта на мишницата, предмишницата и пръстите. Усилват се при кашляне, кихане, напъване и наклон на глава­та към здравата страна.

В периода на изостряне на оплакванията е необходим мак­симален покой в шийната част на гръбначния стълб. Покоят осигурява разтоварване на за­сегнатия сегмент, намаляване на вътредисковото налягане и травмиране на коренчета­та при различни движения и намаление на отока. Болният се поставя на твърдо легло. Дългото стоене с разгъната шия не се препоръчва. За обез­движване се използва ортопе­дична яка. Физиотерапията е най-разпространеният метод при терапията на шийната остеохондроза. Лечението на шийната остеохондро­за започва със специализи­ран неврологичен преглед и компютърни изследвания, ЕМГ (ектромиография) и ЕНГ (електроневрография), които установяват състоянието на мускулите, нервните коренче­та и скоростта на провеждане на нервните импулси по хода на нерва.

Добри резултати дава ком­бинацията на класическата терапия с модерната лазер­на физиотерапия, при което бързо се овладява болката, премахва се възпалителният процес и се постига дълготра­ен лечебен ефект, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 3 до “Шийната остеохондроза е опасно заболяване

  1. Valpet каза:

    Заглавия от рода на „Еди-кое си е опасно заболяване“ са манипулативни и имат единствено търговска, но не и научна стойност. Целта на подобни заглавия, най-често е да накарат наивния читател да си купи предлаганите лечебни продукти или да отиде на преглед (платен, разбира се) при съответния специалист.

    От научна гледна точка подобни заглавия са безсъдържателни, тъй като всяко заболяване по принцип е опасно в някакъв смисъл, при определени условия, или след достатъчно дълъг период от време. А и самата опасност може да бъде голяма, средна, малка или пренебрежимо малка.

    Следователно, не вярвайте на всичко, което се пише по интернет, дори и когато излиза от името на титуловани специалисти! Четете различни автори и приемайте избирателно само това, което се повтаря при различните автори и което ви изглежда безопасно на самия вас. Това е разумния и отговорен подход.

  2. Георги Гогов каза:

    Здравейте, майка ми е със силен световъртеж от няколко години. Лекарите при които е ходила казват ,че се дължи на шипове а също така има остеохондроза. Благодаря ви предварително!

  3. Исела каза:

    Здравейте! На 48 години съм и почти 15год. страдам от замайване,главоболие, трудно завъртане на главата на ляво и дясно и това е постоянно.Ходила съм много пъти на лекар и всички казват ,че това не се лекува , а се поддържа с лекарства,и така всеки ден пия по 4-5 вида хапчета.Ходих и един път на рехабилитация , имах облекчение , но за кратко.Бихте ли ми дали някакъв съвет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *