Топ 4 на храните – спасение за простатата

Знаете ли, че повече от 50% от мъжете на 60 годишна възраст страдат от увеличена простата. Колкото повече се повишава възрастта, толкова се увеличава и процента. Най-честите симптоми включват чести позиви за уриниране, слаба струя на урината, дрибъл, а дори и болка при уриниране. Това я прави едно от най-често срещаните урологични проблеми при мъжете.  За щастие, изследванията са показали, че диетични промени могат да намалят риска.

Ето и храните, които могат да помогнат за спасяването на вашата простата:

•             Зеленчуците – те са добър източник на микроелементи и антиоксиданти. Затова и не е тайна, че могат да предовратт проблемите с простатата. В изследване публикувано в Сиатъл преди две години, учени са открили, че мъжете, които ядат четири или повече порции зеленчуци на ден са имали 32% намаляване на риска за развитието на болестта,  в сравнение с мъжете, които ядат по-малко от една доза. За максимална полза, се фокусира върху зеленчуци, богати на лутеин (например, спанак и зеле) и бета каротин (например, моркови и сладки картофи).

•             Храни, богати на Витамин С – През 2007 година също учени, откриват, че мъжете, които приемат повече витамин С е по-малко вероятно да развият симптоми на заболяването. Всяка сутрин пресен портокалов сок ще помогне. Увеличете приема на цитрусови плодове, ягоди, домати и карфиол.

•            Домати за ликопен

Да, домати отново! Посланието е наистина високо и ясно, че доматите са най-полезни за ползване при простата.  Освен че са добър източник на витамин С, доматите са богати и на ликопен , който е доказано, че намаляват риска от рак на простатата в много изследвания.

•             Черупчести мекотели за цинк

Стридите се смята, че са афродизиак, но те са добри за репродуктивната система в повече от един случай. Стридите  (и някои други черупчести) са един забележителен източник на цинк , който според изследователите от Сиатъл намаляват риска с 32 %.

В крайна сметка , тъй като мъжете са рискуват в определен момент от живота си да бъдат засегнати от разширения на простата е разумно да се съобразят със съветите на учените и да организират така храненията си, че да консумират повече полезни храни. Не се препоръчва обаче тези добавки да се приемат под формата на добавки, таблетки и други подобни.Публикувано в категории: Болести и лечение » Болести на половата система » Здравословен живот » Любопитно » Отделителната система /бъбреци и пикочни пътища/

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Супа със скариди

Храни, забавящи стареенето

Научно доказано е, че някои храни притежават способността да забавят стареенето.

Всъщност списъкът с храните, за които се твърди, че отлагат старостта търпи постоянна промяна, тъй като

Тест: Съобразено ли е храненето ви с ГИ?

Всички храни имат индивидуален гликемичен индекс (ГИ), като белият хляб държи върха с показател 100. Като се вземе предвид и консумираното количество, се измерва гликемичният прием. Вместо да търсите калкулатор, просто разменете храните с висок ГИ с еквивалентите им с нисък ГИ. През следващите три дни си водете дневник на храненето.

10 храни, които да добавите към вашия хранителен списък за пролетна детоксикация

Ако искате да детоксикирате тялото си, има някои храни, които трябва да избягвате и някои храни, които да добавите към диетата си.

Диета при рак на простатата

За мъжа в западното общество ракът на простата изглежда неизбежна съдба.

Защо сме пристрастени към определени храни? Разберете причините!

Всеки човек има различно отношение и предпочитание към храната. Едни обичат сладки неща, други – пикантни, трети са привърженици на здравословното хранене. Открийте какво е вашето отношение към яденето и разберете какъв е вашият недостатък!

Кои храни се грижат най-добре за слуха?

Витамините и минералите са изключително важни за всички функции на организма. В повечето случаи здравословният, добре балансиран хранителен режим предпазва от недостиг на витамини и минерали, но има моменти, в които добавките са нужни. Производителите на тези продукти твърдят, че те подобряват функциите на организма, включително зрението и слуха, и въпреки че това може да е вярно, не всички подобни изказвания са подкрепени от щателни научни изследвания. Преди да посегнете към добавките, опитайте да увеличите приема на подходящи храни, богати на витамини и минерали.

Потенциално опасни комбинации на лекарства и храни

Любимите ястия не винаги могат да се комбинират с лекарства.

Диета при уголемена простата

Повечето урологични проблеми при мъжете обикновено се обясняват с уголемената простата, или, както лекарите гo наричат, доброкачествена хиперплазия на простатата.

Как да ядем повече антиоксиданти?

Не само плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти.

5-те най-добри храни за болки в ставите

Нашите стави са построени да издържат на невероятно натоварване.

Това са най-здравословните храни за пролетта

Идва пролетта. Тя ни носи пролетна умора и необходимост от храна, с която да подсилим нашия организъм, за да бъдем и жизнени, и енергични