Лечение с див кестен

Лечебните свойства на дивия кестен са познати отдавна. С лечебна цел се използват най-вече кората и семената – плодовете на растението. Кората се бели рано напролет, преди развитието на растението, а плодовете се берат след узряването им през септември – октомври. И кората, и семената съдържат флавоноиди, вещества с противовъзпалително и антисептично действие, а също и витамин С, витамин К и др. Благодарение на тези вещества, извлеците от див кестен упражняват съдосвиващо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие и спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове.


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно » Мъжете и жените » Народна медицина

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Кина Спасова: Петър Димков беше много добър диагностик!

Една от ученичките на най-известния билкар у нас Петър Димков – Кина Спасова, споделя, че той е бил невероятен диагностик. По думите й понякога е бил особен, но пък изключителен специалист.

Див кестен гони умората от краката

Дивият кестен е традиционно средство за здравето на нашите крака и вени

20те най-добри лечебни растения – 2

Все едно дали на цветове, на листа, семена, грудки или стъбла – майката природа ни предлага цяла готова аптека за нас. Трябва само да посегнем към тях и да си помогнем, нежно и без странични влияния.

Природата помага и при аритмии

Народната медицина ни предлага няколко рецепти за справяне с аритмията на сърцето. Всички от тях са изпробвани и помагат.

Може да излекуваме коклюш с билки

Риган: приготвя се чай от 1 кафена лъжичка ситно нарязан риган и 1 чаена чаша вода, който се вари 5 минути. Прецежда се и се пие топъл.

Див кестен се пие при гръдната жаба

Смесват се и се разбъркват внимателно по 50 грама плодове от див кестен, стръкове от бял равнец, по 150 грама цвят от глог, клонки от бял имел, стръкове от дяволска уста. 2 супени лъжици от сместа се залива с 600 грама вряща вода.

Дяволската уста и дивият кестен успокояват пристъпите на стенокардията

Смесват се и се разбъркват внимателно по 50 грама стръкове от дяволска уста и кори от див кестен, 100 грама стръкове от бял имел и 150 грама цвят от глог. 2 супени лъжици се заливат с 600 грама вряща вода.