Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Притеснителни ли са бодежите в областта на сърцето?

Често ме пробожда в областта на сърцето. Мъжът ми казва, че имам стенокардия и трябва да се обърна към кардиолог. Прав ли е?

Ана Иванова, Бургас

Зависи за каква болка става дума. Много хора смя­тат, че при стенокардия боли сърцето. Истината е, че това се случва крайно рядко. Много по-често при стенокардия се усещат парене, дискомфорт, стягане в центъра на гръдния кош, а също и в об­ластта на хранопровода – ненапразно едно време са наричали тази болест гръдна жаба. По принцип гръдната жаба възниква при ускорено ходене, при резки движения. И преминава, когато човек седне да си почине. Макар и рядко се случват и атипични случаи, когато стенокардията се проявява с болка в китката, лакътя, рамото. Често пък сърдечната болка се приема и обърква с киселини и човекът се опитва да ги „угаси“ с прием на сода или антацитни средства. За кардиолозите т.нар. стенокардия на напрежението означава, че на пациента му е провървяло. Значи той има сигнална система, която съоб­щава, че страда от исхемична болест на сърцето, което всъщност е недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул. Много по-лошо и по-опасно е, ако болката се появи без видима причина: рано сутрин, при пробуждане или дори при много незначително на­товарване. Или пък въобще не възниква. Човекът при цялата тази ситуация може да се чувства напълно нормално и да не подозира, че е… пред инфаркт. А вие, госпожо, послушайте своя съпруг и се обърнете към специалист.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Притеснителни ли са бодежите в областта на сърцето?

  1. Pingback: Как бързо да се справим с внезапните бодежи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *