ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 важни съвета срещу главоболие

Много хора се опитваш да не мислят за проблемите си, предпочитат да си затворят очите пред тях. Задейства се вид психологична защита, която специалистите наричат изместване. Мозъкът се опитва да изтрие от памет­та си информацията, която ви тревожи, прогонвайки я от съзнателното ниво в телесното. Струва ви се, че сте забра­вили всичко, но изтласканите в подсъз­нанието неприятни спомени подкопават здравето ви. Ето защо е толкова важно всяка вечер да си провеждате мислено откровен разговор за „неуспешните ви полети“, да анализирате думите и делата, които са ви причинили дори краткотраен психологичен дискомфорт. Опитайте се съзнателно да се отърве­те от отрицателните емоции – така те няма да се превърнат в източник на заболявания.

Не е вярно, че най-радикалното сред­ство срещу главоболието е гилотината: просто се научете да мислите позитив­но! От лошите мисли черепът започва да се сгорещява: това представлява главо­болието, предизвикано от напрежение, което създава толкова неприятности на съвременния човек. Произведената от него „шапка“ – т. нар. „каска на невротика“ – носят 90% от жертвите на болката.

Сравнението съответства напълно на действителността: главата, вра­тът и раменете са стегнати в мощна­та хватка на болезнено уплътнените мускули, на които стресираната нервна система не позволява да се отпуснат: класически пример за психосоматично заболяване! Склонните към главоболие от пренапрежение дами лесно се раз­познават по скованите движения, ло­шата осанка, загриженото, тревожно изражение на лицето, свитите устни и намръщеното чело, присвитите очи и преждевременните бръчки.

Никакви златни конци, лифтинг, стя­гане и други козметични хитрости няма да изгладят бръчките по кожата ви, ако не се научите да се отпускате – емоци­онално и физически. В противен случай няма да можете да се измъкнете от порочния кръг на болката, в който стре­сът причинява напрежение на мускулите, стяга ги, рисува по лицето ви маската на страданието, а тъжната мимика подсилва вътрешната тревога.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ:

Чаша топло мляко с чаена лъжичка мед ще успокои нервите ви и ще доста­ви на организма ви калций, чиято липса увеличава мускулните спазми и възбудимостта на мозъчните клетки. Пийте напитката с мляко и мед преди лягане, като преди това сложите под коленете и главата си навито одеяло за поредния сеанс по медитация!

Дишайте дълбоко и равномерно през носа, затворете си очите, като първо отпуснете мускулите на лицето (отпуснете леко долната челюст), а след това един по един мускулите на шията, раменния пояс, гърдите, гърба, ръцете, корема, бедрата, седалището и краката.

Останете в състояние на покой в продължение на 2-3 минути. След това се завийте с одеялото и си мислете само за приятни неща.

Може да облекчите главоболието си и да отпуснете мускулите си с антистресов чай. Леко запържете корен от глухарче, смесете го с равни части маточина и коприва, смелете билките в кафемелачка, залейте една чаена лъ­жичка от сместа с чаша вряла вода и оставете да престои в термос 2-3 часа. Пийте чая в продължение на 3-4 седмици, а ако е необходимо, и по-дълго, в следни­те количества: сутрин и следобед – по една чаша, вечер – по две.

Пригответе си ароматна вана за отпускане на мускулите. Сложете в платнена торбичка чаена лъжичка от плодове на хвойна, 2 супени лъжици мента, риган и лавандула и я поставете в горещата вода. Изчакайте, докато стане топла (около 40 градуса), и се отпуснете в нея за 15-20 минути.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *