ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са най-честите симптомите, когато имате рак?

Здравейте, ва­шите съвети са помогнали неведнъж на мен и на моите близки. Сега молбата ми към Вас е да публикувате най-чес­то срещаните симптоми, които показват, че човек е болен от рак.

Васил Гочев, Велико Търново

Ракът е сред групата заболявания, които могат да бъдат съпроводени с всякакви признаци и симптоми. От значение са размерите на тумо­ра, месторазположени­ето на рака и от това доколко са въвлечени в процеса околните органи или структури. В случай на разпространение (метастазиране) на рака симптомите могат да възникнат в различни час­ти на организма. Докато расте, туморът започва да притиска близките ор­гани, кръвоносните съдо­ве и нервите. Този натиск води до появата на някои признаци и симптоми, които могат да улеснят диагностирането.

Ако туморът е в някоя особено важна област, например в някои части на главния мозък, дори да е с малък размер, може да доведе до ранна симпто­матика.

Но понякога туморът възниква на такива места, че симптомите могат да не се проявят, докато не увеличи размерите си. Трудно е да се определи ракът на задстомашната жлеза само с външен преглед. Някои тумори с такава локализация не дават симптоми до мо­мента, в който не бъдат въвлечени нервите, които пък водят до болки в гър­ба. Други тумори растат около жлъчните пътища и водят до изменение на цвета на кожата (жълте­ница). За съжаление, при­знаците и симптомите на рака на простатата се проявяват едва тога­ва, когато той вече се е разпространил.

Понякога туморните клетки отделят вещества в кръвта, които предизвикват нехарактерни симптоми. На­пример някои тумори на задстомашната жлеза изработват вещества, водещи до образуване на тромби в кръвоносните съдове на долните край­ници. Някои видове рак на белите дробове изра­ботват хормоноподобни вещества, които влияят на нивото на калций в кръвта, което оказва вли­яние на нервите и муску­лите, водейки до слабост и световъртеж.

Важно е да знаете ня­кои общи (неспецифични) признаци и симптоми на рака. Те включват необяс­нимо отслабване, повише­на температура, бърза умора, болка и изменения на кожата. Разбира се, трябва да помните, че на­личието на някои от тях не означава непременно, че става въпрос за тумор. Има и много други състо­яния, които са съпрово­дени с подобни признаци и симптоми. Ако имате някои от изброените не­разположения, веднага се обърнете към лекар:

  • Необяснимо отслабване,
  • Повишена склонност към умора,
  • Болка, без да сте се нара­нили,
  • Изменения на кожата,
  • Нарушения при дефекация или при уриниране
  • Необичайни кръвотечения.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какви са най-честите симптомите, когато имате рак?

  1. mariqna каза:

    Кога се проявяват тези симптоми ? В кой стадий на заболяването ? Бихте ли обяснили каква е профилактиката ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *