Какви са най-честите симптомите, когато имате рак?

Здравейте, ва­шите съвети са помогнали неведнъж на мен и на моите близки. Сега молбата ми към Вас е да публикувате най-чес­то срещаните симптоми, които показват, че човек е болен от рак.

Васил Гочев, Велико Търново

Ракът е сред групата заболявания, които могат да бъдат съпроводени с всякакви признаци и симптоми. От значение са размерите на тумо­ра, месторазположени­ето на рака и от това доколко са въвлечени в процеса околните органи или структури. В случай на разпространение (метастазиране) на рака симптомите могат да възникнат в различни час­ти на организма. Докато расте, туморът започва да притиска близките ор­гани, кръвоносните съдо­ве и нервите. Този натиск води до появата на някои признаци и симптоми, които могат да улеснят диагностирането.

Ако туморът е в някоя особено важна област, например в някои части на главния мозък, дори да е с малък размер, може да доведе до ранна симпто­матика.

Но понякога туморът възниква на такива места, че симптомите могат да не се проявят, докато не увеличи размерите си. Трудно е да се определи ракът на задстомашната жлеза само с външен преглед. Някои тумори с такава локализация не дават симптоми до мо­мента, в който не бъдат въвлечени нервите, които пък водят до болки в гър­ба. Други тумори растат около жлъчните пътища и водят до изменение на цвета на кожата (жълте­ница). За съжаление, при­знаците и симптомите на рака на простатата се проявяват едва тога­ва, когато той вече се е разпространил.

Понякога туморните клетки отделят вещества в кръвта, които предизвикват нехарактерни симптоми. На­пример някои тумори на задстомашната жлеза изработват вещества, водещи до образуване на тромби в кръвоносните съдове на долните край­ници. Някои видове рак на белите дробове изра­ботват хормоноподобни вещества, които влияят на нивото на калций в кръвта, което оказва вли­яние на нервите и муску­лите, водейки до слабост и световъртеж.

Важно е да знаете ня­кои общи (неспецифични) признаци и симптоми на рака. Те включват необяс­нимо отслабване, повише­на температура, бърза умора, болка и изменения на кожата. Разбира се, трябва да помните, че на­личието на някои от тях не означава непременно, че става въпрос за тумор. Има и много други състо­яния, които са съпрово­дени с подобни признаци и симптоми. Ако имате някои от изброените не­разположения, веднага се обърнете към лекар:

  • Необяснимо отслабване,
  • Повишена склонност към умора,
  • Болка, без да сте се нара­нили,
  • Изменения на кожата,
  • Нарушения при дефекация или при уриниране
  • Необичайни кръвотечения.

Материалът е от в-к „Доктор”Публикувано в категории: Любопитно » Ракови заболявания

Автор

1 Коментар »

  1. Кога се проявяват тези симптоми ? В кой стадий на заболяването ? Бихте ли обяснили каква е профилактиката ?

    Коментар by mariqna — 24.12.2010 @ 23:55

Напишете коментар


Още по темата

Полезните свойства на руколата

Резултатите от последните изследвания сочат категорично, че всички салатни зеленчуци са полезни за здравето и както знаем, са здравословна храна, но руколата е най-полезна.

ВАРУМИН / VARUMIN

ВАРУМИН е продукт на билкова основа, чието приложение се организира в две стъпки: ВАРУМИН-1, с който започва терапията и който се приема наведнъж, и ВАРУМИН-2, който е за продължителна употреба с прием по схема.
ВАРУМИН е предназначен за терапия при доброкачествени и злокачествени тумори на вътрешни органи, кожата и костите. Укрепва имунната система и съдейства за ограничаване и обратно развитие на злокачествени тъкани.

Как да извлечем максимална полза от лимоните?

Всеизвестен е фактът, че лимоните са много полезни за организма.

Малко хора обаче знаят, че лимоновите кори съдържат

Салата айсберг и китайско зеле са диетични и предпазват от рак

Два обичани зеленолистни зеленчука, които трябва да използвате още по-активно, защото са полезни, диетични и предпазват от рак

Проф. Андерсон: Елаговата киселина в малините предпазва от рак

Малините не са само вкусни плодове. Те са невероятно полезни, защото съдържат елагова киселина, която има способност да предпазва от рак, казва проф. Андерсон

Комбинацията от ябълка и зелен чай пази от рак и инфаркт

Учени установиха, че комбинацията от ябълка и зелен чай върши чудеса за организма ни.

Тази комбинация ни предпазва от появата на

Жена се излекува сама от рак

31-годишната Кандис Мери Фокс се излекува сама от рака, който бил стигнал до четвърти стадий.

Когато открили заболяването на младата жена, лекарите прогнозирали, че й остава най-много още пет месеца живот.

B17 КОМПЛЕКС – неизвестното оръжие срещу рака

С активна съставка „Леатрил”

100 % натурален продукт, съдържащ vitamin B17 и бета-глюкани

Още древната китайска медицина е познавала лечебните свойства на кайсиевата ядка

Учените са единодушни, че кайсиевата ядка е истински лечител на човешките клетки

Суровото кашу – суперчистач на тялото

Ядките кашу изтребват грам-позитивните бактерии, които развалят зъбите, причиняват акне, туберкулоза, стрептококови пневмонии и проказа

Рецептата на проф. Мермерски за лечение на рак

Проф. Христо Мермерски твърди, че тази рецепта лекува всички видове рак и пречиства организма из основи.

Диета при рак на дебелото черво

Ако живеете заради пържолата, бекона и хотдога, жертвате не само артериите и стройната фигура, но подписвате смъртната присъда и на дебелото си черво.