ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Щракащи пръсти се лекуват оперативно

Щракащи пръсти – как се лекуват?


Щракачщи пръсти или стенозиращ тендовагинит:Поздравявам ви за чудесния здравен вестник, който правите! От него наистина всеки може да научи по нещо. Според мен вие печелите с това, че за разлика от всеки останали медицински издания работите с истински и добри специалисти. А сега за моя проблем:  От близо година имам болки в палеца на дясната ръка. Движението му е силно ограничено. Когато е свит не мога да го изправя без помощта на другата ръка. Препоръчаха ми оперативно лечение. При положение, че аз съм на 70 години има ли вероятност всичко да мине успешно и да ми се разреши проблема.?

Иванка Пеева, Пазарджик.

Щракащите пръсти се лекуват оперативно Уважаема госпожо Пеева, вашето заболяване е известно в медицината под името “Стенозиращ тендовагинит” на пръста или като “щракащ пръст”. То засяга не само палеца, но и останалите пръсти на ръката. Дължи се на задебеляване на фиброзната свивка на сухожилията на мускулите сгъващи пръстите, при което, каналът в който те нормално се “плъзгат” се стеснява, движенията стават болезнени  и изправянето на засегнатия пръст се съпровожда с характерното  “щракане”.  Лечението наистина е само оперативно, но това не бива да ви отчайва. Операцията не е сложна и е с много добър резултат, независимо на колко години сте. Затова моят съвет е да се оперирате !

Д-р Божидар Бегов е хирург-ортопед, консултант на в. “Здраве за всички”. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. :  0887/ 580-820.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 16 до “Щракащи пръсти се лекуват оперативно

  1. Стоян Петров Петров каза:

    Правиха ми операция на щракаш пръст,но получих оток и ме боли доста.Ходя, на физиотерапия .Пак ли ще ме режат

  2. Мирослав каза:

    Здравейте! Бях в болницата по спешност за няколко дни. Ако трябва да бъда точен получих стенокардия и ме прибраха за три дни . След като ме изписаха на същия ден почувствах болки в основата на палеца. Помислих ,че съм го изкривил през нощта , тъй като беше много неудобно да се спи със системите. С всеки изминат ден болките ставаха все по-големи и палецът ми запозна да щрака при движение. Бях в болнични тридесет дни . Взех да търся информация в нета за този проблем и разбрах, че това е щракащ палец. Ходих на лекар в окръжна болница ,докторът ме прегледа и каза да имаш щракащ палец. Единствения начин е лечение с операция. Каза ми да закупя упойките и да се обадя за да ми запишат час за операция. Операцията била лека и след като махнат конците ще има терапия за раздвижване. Чесно да си кажа ме хвана страх. Прибрах се и взех да ровя в нета и намерих клипчета с упражнения за палеца и цялата китка . Започнах да ги правя и няма да повярвате това щракане премина напълно ,но след пет месеца . Правех упражнения по всяко време когато се сетя. В момета е десети месец и палецът ми е съвсем добре дори съм забравил за този проблем тъй като от доста време не съм правел упражнения. Днес случайно попаднах не една статия за щракащ палец и реших да напиша моята версия как се спасих от операцията

  3. Вангелия каза:

    Щракащ среден пръст.
    “щракащ пръст”.
    Преди година имах щракащи средни пръсти и на двете ръце, с парализа, с подуване, зачервяване и силни болки, чак по цялата ръка. Стигнах до положение да не мога да държа нищо, трудно отварях и притварях пъстите трудно се хранех…, почувствах се инвалид.
    Дадоха ми направление за операция в София, но дъщерята не ми позволи, каза че ще стане по-зле, познавала оперирани.
    Знаех че овчатга лой лекува и потърсих в интернет рецепта с овча лой. Открих я и си направих мехлема. Вечерта, след масаж на точките за равновесие /на ръцете и на краката/, се намазах обилно с мехлема и си сложих от тънките ръкавици, за да не цапам завивките и си легнах. Изненадано заспах спокойно, а на сутринта вкочанените ми и присвити пръсти се бяха отворили, отока беше спаднал, червенината се беше разсеяла, можех да отварям и присвивам пръстите без проблем, с лека болка.
    Ето и рецептата с овча лой и билката Айважива.

    – лоена отвара – в 250 гр овча лой се слагат 50 гр ситно нарязани изсушени корени и се варят на много тих огън 5 мин, защото загаря. Съдът да е по дълбок, защото като заври се запенва и може да изтече, докато успееш да я махнеш от котлона, може и на водна баня. Лоената отвара се прецежда през цедка и се намазва болното място, докато е още топла, е след това вече не е топла.

    До днес не съм се оставила без лоена отвара. Освен това, внучката си премахна младежките пъпки, сестра ми си изчисти постоянната червенина от бузите, съседката имаше разкривени пръсти от артрит, е, пръстите вече и са нормално изправени. В страницата за Айваживата няма лечение на “щракащ пръст” и акне, но аз ги добавям. Изпробвах какво ли не, бани и мазила, нищо не помогна, а айваживата от една нощ показа положителен резултат.

    Айважива – Alkanna tinctoria (L.) Tausch.

    Съдържание на елементи: Червени багрилни вещества, танини, дъбилни вещества, смоли, восъци, минерални вещества и др.

    Действие:
    Айваживата действа съдосвиващо, антибактериално; намалява сърбежите.

    Приложение: Народната медицина го препорчва най вече под формата на мехлем за:
    – ставни проблеми
    – при разширени вени
    – свиващо кръвоносните съдове
    – запичащо действие
    – при изкълчено, подбито, шипове, ревматизъм – мазане
    – бани при парализи
    – при диария и други стомашно-чревни разстройства:
    – кожни заболявания
    – помага при кашлица омекотяващо, противокашлично действие
    – регулира артериалното и венозно кръвообращение
    – притежава антибактериално и намаляващо сърбежите действие
    – нощно напикаване. При нощно напикаване се маже кръста на детето.
    – при мастни бучки, циреи, изгаряния, екземи
    – при незарастващи рани – мехлем и др. при
    – заушка / във вид на топли лапи /
    – напукани зърна на гърдите на кърмачките и др.
    – Аз добавям – “Стенозиращ тендовагинит” на пръста или като “щракащ пръст”.
    – акне
    – артрит
    Странични ефекти:
    Не се препоръчва в големи дози вътрешно.
    Да се прилага по лекарско предписание и под лекарски надзор!
    Приложение:
    – запарка – 1 каф.л. изсушени, нарязани коренища се заливат с 0,5 л вряла вода и се оставят да киснат 1 час, прецежда се и се пие преди храна по 1 каф.ч. 3 пъти дневно.
    – отвара – 1-2 ч.л. ситно нарязани изсушени корени се варят 10 мин. в 1 ч.ч. вода, след като изстине отварата се прецежда и се пие по 1 с.л. няколко пъти дневно.
    – лоена отвара – в 250 гр овча лой се слагат 50 гр ситно нарязани изсушени корени и се варят на тих огън 15 мин. Лоената отвара се прецежда през марля и се намазва болното място, докато е още топла
    – мехлем – приготвя се каша от 1 ч.л. ситно счукани изсушени корени и 100-150 гр. зехтин. Оставя се да престои на тъмно 10 дни, след което се намазва болното място.

  4. Катерина каза:

    Миналата година беше операцията на щракащ палец на лявата ми ръка, а вчера- палеца на дясната. И двете перфектно направи доц. Янков в ИСУЛ. Само операция е спасението и то колкото по-рано, толкова по-добре. Нищо друго не помага.

  5. Антонина каза:

    Хора,не се страхувайте от нищо ! Имам две операции на два различни пръста на дясната ръка и то от различни лекари в различни държави. Всичко преминава и няма проблеми,дори и да усещате втвърдяването,след доста време то изчезва постепенно.А колкото до подвижността на ставичките,или на горната фаланга на пръста,това е последствие от дългото време,в което пръста е бил неподвижен,просто ставите калцират. Така,че горещо препоръчвам операция,колкото може по-рано,а не да се чака. Ето сега имам отново „щракащ пръст“ на лявата ръка и отново искам операция.
    Споделям всичко това с вас,като масажист и човек,който разбира малко от тези неща. Колкото по-бързо се оперирате,толкова по-малки усложнения може да имате !!!

  6. галина каза:

    Здравейте ,
    Преди година ми оперираха 4 пръст на дясната ръка.Тогава имах болки в палците на двете ръце,не исках операция ,сложиха ми инжекция и всичко мина.ДО СЕГА
    Този път се подложих на операция и мисля че всичко мина успешно.Според мен най важно е да избереш правилния лекар.
    И при двете операции точно преди да затвори доктора провери дали има щракане,при втората имаше и след като го отстрани ме затвори.

  7. Любомир Антонов каза:

    Преди около две години имах щракащ среден пръст на дясната ръка с доста силна болка и на ставичката на показалеца също. Тъй като имах други,по-сериозни болести отлагах този проблем.
    За сериозните проблеми почнах да взимам SE2 от фирма Stemtec и ,заедно с решението на голямите се решиха и малките проблеми.
    Сега,въпреки че не съм спрял това лекарство, се появи болка и щракане в средния пръст на лявата ръка. Може би лекарството вече не ми действа? От няколко дена правя 5–6 пъти на ден гимнастики на пръста. Най-вече издърпване. Имам малко подобрение. Ще упорствам.

  8. Петрова каза:

    И аз имам щракащ пръст, но много се страхувам от операцията. Как протича? Споделете.
    Можете ли да ми препоръчате ортопед и болница в София?

  9. ана енчева каза:

    Аз съм от гр.Силистра на 65 год.От няколко месеца имах болки в основата на палеца на дясната ръка.Пробвах с нестероидни противовъзпалителни таблетки,но болката не се повлия.Направих консултация с ортопед,който ми постави дг.“щракащ пръст“ и операция. Преди 7 дни ме оперира и още на другия ден вече нямах болка и си движа пръста безпроблемно.След 5 дни-на дванадесетия ден след операцията ще махнат конците.Не се нуждая от никаква рехабилитация. Препоръчвам на всеки,който има проблеми с пръстите да не се страхува,а да се подложи на оперативно лечение.БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ НА ОРТОПЕДА Д-Р ПЕТЪР ДОНЧЕВ ОТ МБАЛ-СИЛИСТРА ЗА
    П Е Р Ф Е К Т Н А Т А ОПЕРАЦИЯ,КОЯТО НАПРАВИ.
    В момента съм със суха превръзка,но свободно си движа пръста и го пазя от намокряне.

  10. румяна миронова каза:

    Здравейте! Аз също съм с щракащ пръст и в момента ходя на физиотерапия – лазер и ултра звук Днес ми е 3-ти ден, но ми казаха,че няма полза от нея. Лекува се само оперативно. Като чета какви са последствията , май се страхувам да се реша на подобно нещо, макар че болката и щракането са неприятни.

  11. маринова каза:

    Здравейте, като чета за щракащ пръст, косата ми настръхва,защото утре имам насрочена операция на палеца. След като изчетох коментарите,започнах много да се притеснявам.
    Надявам се на късмет, защото ще ме оперира д-р Иван Зайков в Лайф Хоспитал

  12. Selvinaz каза:

    Postaviha mi diagnoza shtrakasht prist na desniya palets.Lekaryat mi kaza che nay efektivnoto lecheniye e operativno.Chetoh razlichni komentari po vaprosa i savsem se obirkah,molya vi se dayte mi nyakakiv savet.Osobeno molia tezi koito sa pratarpiali takava operatsiya da kajat ima li izobshto smisal dali sa dovolni,zashtoto razbrah che pri nyakoi e stavalo i po zle.Dali da ne probvam parvo s alternativni metodi kato fizioterapii.Blagodarya otsega!

  13. Николова каза:

    Здравейте!
    Да, и на мен така ми казаха, че операцията е елегантна и лека и до 10-тина дни всичко ще е история. Имах „щракащ пръст“ на дясна ръка – безименния. Оперираха ме преди два месеца.
    По съветите, които получих от ортопеда, който ме оперира, правих раздвижване, гимнастика, но без особен резултат. След раздвижване подвижността се възстановява до около 80 % , като трудно се свива и се изпъва до край. Но в диаметър около 4-5 см в оперираната зона си остава болезнен участъка, а сутрин има оток не само в областта на среза, а и съответния пръст. Опипва се твърдо образувание под среза. Но най-притеснителното за мен е ,че въпреки че го раздвижвам и се опитвам да включвам и този пръст в различни дейности, през нощта отича и се сковава в положението, в което е бил (в свито, или изпънато положение) и трудно се разгъва и сгъва. Нормално ли е това, дали някога ще се възстанови на 100%?

  14. Елена Коева-Юрченко каза:

    Здравейте!на 12-я ден след операцията на щракащия ми ляв палец свалиха конците. Не ми прадписаха физиотерапия. С направление от личния лекар започнах физиотерапия на двадесетия ден след свалянето на конците – парафин, ултразвук, гимнастика и мануална терапия. Утре започват вторите 5 дни. Казаха ми, че не съм закъсняла. Днес е 37-я ден от операцията, а горната фаланга още не се свива. На мястото на операцията има твърда бучка. Казаха ми, че е срастване. Предписаха ми Dermarix за мазане и втриване с ултразвука. Доста е скъп, не мога да го купя и си взех Контрактубекс. Моля, помогнете! Наистина ли това срастване може да е причина да не се свива пръстът. Наистина ли може ли да се разбие срастването? Какво още да предприема? Всички казват, че това е лека козметична операция – какво може да се е случило?
    Благодаря сърдечно на всички, които могат да ми помогнат и го направят – elena_yurchenko@yahoo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *