Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Невралгията на троичния нерв се лекува с карбамазепин

Невралгията на троичния нерв се лекува с карбамазепинВ най-неблагоприятния случай се стига до операция

Уважаема редакция, Моля да ми дадете повече информация за заболяването, което ме мъчи от 5-6 години. Имам силни болки само от едната страна на лицето. Те са кратки, но силни. Вземал съм ацефелин и садалгин, които малко намаляват болката, но не я премахват. Мога ли трайно да се излекувам. Има ли вероятност моето заболяване да прогресира и да даде усложнения?

Явор МИНЧЕВ, 36 години, Стара Загора

Уважаеми господине, според описаните симптоми и давността им най-вероятно се касае за невралгия на троичния нерв. Вие не описвате причините, но те най-често са вятъра, студа, водата. На тяхното въздействие е подложена кожата на лицето, където се намират крайните на троичния нерв. Причината за това състояние е повишената възбудимост на централните ядра и структури на нерва., така че слаби и обикновени дразнения предизвикват силна болка. Някой обясняват състоянието с променената концентрация на биологично активните вещества в мозъка /медиаторите/.

Предварително искам да ви успокоя, че заболяването е доброкачествено, с други думи не застрашава живота ви. В същото време усложненията, които предизвиква са достатъчно травмиращи.

Лечението на невралгията на троичния нерв по принцип е трудно, а в много случаи и безрезултатно.  Като лекарство най-често се използва карбамазепина във всичките му търговски варианти. Той обаче може да се предписва само от лекар специалист. Лекарството може да се приема дълго време без сериозни странични ефекти.

Другият метод на лечение, който се прилага се използва главно от стоматолозите. При него се вкарват спирт или анестетици в отворите на черепа, от които излизат клоновете на нерва. Те се намират над орбитата, в областта на яблъчната кост и в областта на брадичката.

Трябва обаче да се отбележи, че и този метод не дава трайни резултати. При много упоритите болки  се използват и методите на неврохирургията, които обременяват и запазват от притискане на нервния възел, който се намира дълбока в черепа.

Накрая искам да ви препоръчам консултация с опитен невролог, който да изключи някой други по-опасни заболявания и да ви предложи лечение с карбамазепин.

Д-р Танко Начев е невролог, консултант на в. “Здраве за всички”. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. : 0898/ 990-788.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *