Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Специалисти по хранене: В никакъв случай не претопляйте спанака!

Спанакът не търпи претопляне – в противен случай се разваля. Това е установено при изследвания с редица храни и различни методи на претопляне. На храната на Попай Моряка не й действа добре нито традиционната фурна, нито микровълновата.

спанака
Не претопляйте спанака

Листата на този зеленчук са богати на белтъчини, въглехидрати и витамини. Установено е, че 80гр. пресен и 200гр. сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от Витамин С. От др. страна, много високо е съдържанието на фолиева киселина, която е особено важна за бременните дами и плода им. Трябва също така да се запомни, че е подходяща диетична храна, тъй като е ниско калоричен. Храната на Попай Моряка обаче губи ценни хранителни стойности след загряване. За да си набавите всички полезни вещества от нея, го хапвайте суров – на сандвичи, салати или фреш.

Сред другите продукти, които стават токсични, когато ги претопляме, са яйцата. Специалистите по хранене предупреждават никога да не затопляме в микровълнова фурна останалия от вечерята омлет. Същото важи и за сварените яйца. Причината е, че след като загреят отново, те стават токсични. Можете да добавите останалите яйчни продукти към хамбургера, който да затоплите предварително без тях.

Целината е друг изключително полезен зеленчук, който се използва, както за супи, така и за пюрета. Съдържа много витамини и незаменими аминокиселини. Нищо от тези вещества обаче не може да си свърши работата, ако целината мине през микровълновата. Според някои специалисти целината дори може да бъде канцерогенна, ако бъде ястието c нея бъде претоплено в микровълновата.

Гъбите са богати на протеини, витамини и аминокиселини. Те обаче са много трудни за храносмилане. Това отрицателно качество на гъбите се засилва още повече, ако претопляте ястието с тях. Причината е, че съставът на протеина се променя, което причинява болки в корема и подуване.

Ако не искате да изхвърляте останалите гъби с ориз може да ги сложите във фурната и да ги претоплите на ниска температура – не повече от 160 градуса. Картофите също попадат в черния списък.

Претоплените картофи губят на първо място вкуса си, а ако престоят завити в алуминиево фолио могат да доведат до натравяне. Затова експертите по хранене са категорични, че трябва да ги ядем веднага след печене или пържене. Те препоръчват да не претопляме и пилето. Причината е, че загряването му в микровълнова фурна може да промени протеина, който се съдържа в месото и да предизвика проблеми с храносмилането.

източници:Телеграф,TVcook

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *