ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мъчи ви безсъние заради напрежение, стрес, тревога? Ето го решението!

Мнозина страдат от безсъние, което ги прави унили и уморени през целия ден. Един на всеки двама души не спи добре, като най-засегнати са представителките на нежния пол. Кои са причините? Напрежение, стрес, тревога – това са основните пречки за спокоен сън.

Сънят е важен за здравето, интелигентността и фигурата

Нашият организъм е природно програмиран да следва ритъма бодърстване/сън – денем да сме активни, а нощем да почиваме. В днешно време все повече хора пренебрегват този естествен ритъм и безсънието се превръща в истинска епидемия. А липсата на сън води до много здравни проблеми – сърдечносъдови, диабет, затлъстяване, депресия, изтощение.

безсъние
Полезни съвети срещу безсъние

Мозъкът има потребност от почивка, за да преработи получената през деня информация и да отдели важното от непотребното. Сънят структурира всичко, което сме преживели и поради това често именно на сутринта откриваме верния отговор на нерешим проблем от вечерта.

Ето съветите, базирани на откритията на учени от цял свят.

Хитринки за добър сън

Простички, но ефикасни, те могат да ви помогнат по-лесно да потънете в прегръдките на Морфей.

– Слушайте правилно

Когато си лягате, вдишайте дълбоко през носа и почувствайте как коремът ви се издува. Задръжте и бройте бавно до пет, след което издишайте. Направете упражнението десет пъти.

– Парфюмирайте завивките

Според проучване, повече от 75% от хората спят дълбоко, когато завивките са изпрани и ароматизирани. За да се получи същият ефект с най-малко усилия, смесете 25 капки натурално масло от лавандула с 250 мл вода и го налейте в пулверизатор. Пръскайте завивките и възглавницата преди лягане. Водният разтвор от лавандула стимулира алфа-лъчите в мозъка, които подпомагат заспиването.

– Слушайте музика с бавно темпо

Ако хора, които страдат от безсъние, слушат 45 минути успокояваща музика преди лягане, в 35% от случаите заспиват веднага. Спокойната музика отпуска тялото, забавя сърдечния ритъм и дишането, което води организма до сънливост и дълбоко отпускане.

– Обърнете се настрани

Промяната на позицията помага на хората, които спят по гръб, да спрат хъркането и да не се събуждат по време на сън. Иначе хъркането уморява най-много и е причина на сутринта да се чувстват недоспали.

– Мислете за красиви пейзажи

Вместо да броите овце наум, последвайте съвета на английските учени – представете си хубав водопад или синя лагуна. Така ще склопите очи 20 минути по-бързо от тези, които пресмятат овце. Обяснението е, че пейзажите и визията за прелестни неща потискат мрачните мисли и производството на хормона на стреса.

– Покрийте очите

Спи се добре в наистина затъмнени помещения. Но нашите клепачи пропускат светлина и проблясъците от електрониката и проникващите отвън блещукания нарушават съня. Добър е навикът да спите с маска на очите.

Добре е да знаете

Съществуват всякакви съвети и подходи, свързани със съня, като в някои има известна доза истина: а другите са абсолютно неверни. Ето какви са отговорите на повечето въпроси, които си задават хората, страдащи от безсъние.

Колко часа сън са потребни наистина?

Зависи. Повечето хора спят около 7-8 часа, което е напълно нормално. Но има и такива, които се нуждаят от 9-10 часа сън, за да се наспят добре. Не е малка групата и на онези, които имат потребност от 4-5 часа, за да са в перфектна форма. Най-добрият начин да разберете дали спите достатъчно е да установите как се чувствате през деня, а не да правите заключение от състоянието си сутринта.

Сънят еднакъв ли е при жените и мъжете?

Не. Жените много по-често страдат от безсъние, още повече когато предстои да настъпи месечният им цикъл.

Тогава, по време на бременност и в менопаузата сънят им става по-неспокоен. Жените се нуждаят от повече сън, за да си отпочинат напълно, защото имат по-повърхностен сън, като се събуждат по-лесно.

Будите се нощем – да лежите ли?

И да, и не. По-добре е да останете в леглото – спокойно отпуснати, без да гледате будилника. Станете, само ако се чувствате тревожни. Правете рутинни неща, които веднага можете да преустановите – четете, гледайте телевизия, подреждайте…

Сънят преди полунощ ли е най-важен?

Не. Всъщност важен е сънят между 3 и 4 часа, след което вече е по-непълноценен. Сутринта става по-лек и възможността да се възстанови организмът в този период е нереална, защото тогава липсва фазата на дълбокия сън.

Да се насилвате ли да заспите?

Не го правете! Много от напъните и мъките да заспите по-лесно и бързо не дават желания резултат. Мисълта, че на сутринта можете да не сте в суперформа и да сте недоспали, ви измъчва и още повече ви кара да бъдете будни. Но една безсънна нощ рядко е причина да не се чувствате добре на следващия ден. Какво да правите, ако се случи? Захванете се с нещо приятно за душата, защото иначе рискувате на сутринта да сте измъчени и потиснати духом.

Може ли сънят да е мъчителен за вас?

Да. Когато спите повече от необходимото, кръвното налягане и телесната температура спадат. Това предизвиква почервеняване и трудности да си съберете мислите на сутринта. Чувството на умора след продължителен сън може да се получи, ако сте се събудили във фазата на дълбокия сън, когато мозъкът има потребност от време, за да почне да работи както трябва.

Можете ли да наваксате пропуснатия сън?

Да, но ще ви бъдат необходими поне две нощи добър сън. В първата нощ периодите на дълбок сън, през които организмът си отпочива, ще са по-дълги. През втората нощ ще се удължат фазите на повърхностния сън, за да се компенсират загубите от онази нощ, когато сте будували. Едва тогава мозъкът ще си навакса пропуснатото.

Ако знаете, че ви предстои една нощ будуване, можете да поспите повече предходния ден или да дремнете следобед (30 минути, не повече).

Отворен или затворен прозорец?

Най-добре е да спите на открехнато. Разбира се, че няма да се задушим, ако спим на затворен прозорец – няма да ни свърши кислородът, но тогава спада влажността на въздуха в помещението. За добър сън тя трябва да е 50% при температура 16-18 градуса. Когато ни е много топло, спим по-лошо.

Почива ли си организмът, когато лежите, без да спите?

Да, дори почивката да не е толкова ефикасна, колкото дълбокия сън. Важното е да се чувствате приятно и да не ви е тягостно. Колкото сте по-отпуснати, толкова по-добре ще си отпочинете, като най-вероятно ще заспите.

За и против сънотворните

Изследванията показват, че когато се пият веднъж или два пъти, за да можете да заспите по-бързо и по-добре, няма никакво противопоказание за организма.

Проблемът настъпва, ако ги приемате за дълъг период от време. Можете да ги сравните с обезболяващите, които пиете инцидентно, когато ви заболи главата, но когато болката е постоянна, е необходимо да посетите специалист, за да установи къде се крие проблемът. Същото е положението и с приспивателните.

източници:жуpнaл,wiki hоw

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *