ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Матеев: Лекуваме гъбички по ноктите със съвременни методи и терапии

Нокти – същност. Функции на ноктите. Състоянието на ноктите показва какво е здравословното състояние на хората. Гъбички по ноктите на ръцете и гъбички по ноктите на краката. Причини за появата на гъбички по ноктите на краката – влажна и топла среда в обувките; зараза от инструменти за педикюр; продължително носете на спортни обувки – маратонки, футболни обувки, обувки за ски и за фигурно пързаляне; травматизъм на ноктите, причинен от удар на пръстите в кожата на тесните обувки.  Съвременни методи и подходи при лечението на гъбички по ноктите – антибиотици, лазерна терапия, фотосензитивни методи, локално лечение с препарати, които се нанасят като лак по ноктите.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани доц. д-р Гриша Матеев – дерматолог. Двамата коментират защо се появяват гъбички по ноктите и как могат да бъдат лекувани успешно.

 гъбички по ноктите
Д-р Щонова поставя въпроса за гъбички по ноктите

Гъбички се появяват както по ноктите на ръцете, така и  по ноктите на краката, но като че ли гъбичките по ноктите на краката се срещат много повече. Поради факта, че краката са обути в чорапи и в плътни обувки през цялата година или поне през по-голямата част от годината, спарването е предпоставка за появата на гъбички. Гъбички по ноктите на краката се появяват при някои професии, при които работниците използват гумени ботуши, например. Спортистите, които прекарват много часове обути в маратонки, също са застрашени от този проблем.

Фактори за появата на гъбички по ноктите – топлина, влага, спарването в обувките, зарази от басейни, зарази от инструментите на маникюристи и педикюристи.  Доц. Матеев обръща внимание на следния важен фактор. Един човек може вече да е заразен с гъбички по ноктите, но те се развиват и не се проявяват, защото неговите крака не са подложени на топлина и на влага.

 гъбички по ноктите
Доц. Матеев обяснява как се лекуват гъбички по ноктите

Травмираните нокти стават много по-лесна жертва на гъбичките, отколкото здравите нокти. Жените, които постоянно носят обувки или ботуши с много високи токове, пръстите им се хлъзгат и се удрят в кожата. Когато ноктите са подложени на подобни удари системно, ноктите започват да се цепят. Гъбичките проникват без проблеми между отделните слоеве на ноктите и после е трудно да бъдат изчистени. Здравите нокти са преграда за гъбичките.

Травмирането на ноктите на краката става възможно при спортове като ски, тенис, футбол и други.  Гъбичките по ноктите са заразно заболяване, но неговото предаване не става чак толкова лесно. Не може да се твърди, че ако някой е обул чехлите на друг човек, той се е заразил с гъбички по ноктите.

Лечение на гъбичките по ноктите се извършва по няколко начина. Има антибиотици, но те не са прекалено много и за това има реална причина. Клетките на гъбичките приличат на човешките клетки. Трудно може да бъде създаден такъв антибиотик, който да убие гъбичките, а да не нанесе поражения върху хората.

гъбички по ноктите
В студиото на „Духът на здравето“

Друг модерен метод е лазерната терапия, която дава чудесни резултати. Изобретени са различни фотосензитивни методи на лечение. Локални средства – те са под формата на лак за нокти. Нанася се върху ноктите и веществата в него трябва да атакуват гъбичките. Проблемът е, че гъбичките не се намират на повърхността на ноктите, а между нокътя и нокътното легло, обяснява доц. Матеев. Добрата новина е, че през последните години е открито съединение, което прониква през нокътя и достига до нокътното легло. Добива се от хитиновите черупки на раци, на скариди и други мекотели. Веществото се нарича хидроксипропил-хитозан.

Ще ви бъде полезно да изгледате видеото по Би Ти Ви.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *