Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психолози: С тези лесни упражнения ще изгоните стреса и тревожността

Напрегнатият човек реагира остро във всяка ситуация и би могъл лесно да нарани с думи някой близък или да катастрофира, докато шофира. От друга страна натрупаният стрес държи тялото и ума в постоянно напрежение. По този начин увеличава умората, а това води до спадане на имунитета и риск от различни заболявания.

стреса и тревожността
Как да контролираме стреса и тревожността?

Ето как сами можете да си помогнете и лесно да контролирате стреса и тревожността.

Отпуснете тялото и ума!

За целта си измислете един положителен образ, който да извиквате винаги в съзнанието си, когато усетите, че се напрягате повече от необходимото, съветват експерти. Няма значение дали е на човек, животно, растение, пейзаж или вещ. По-важно е да го свързвате с положителни и най-вече успокояващи емоции.

За мнозина успокоение носи визуализацията на спокойно море в съзнанието, сочат италиански психолози.

След като извикате този образ в ума си, упражнете дишането си. Поемете бавно и дълбоко въздух, мислено го насочете към слънчевия сплит и си представете как обгръща сърцето ви и ви охлажда.

Достатъчно е да задържите така десетина секунди, за да има ефект. След като отворите очи, ще се почувствате много по-спокойни. Упражнението е лесно и може да се практикува дори на работното място и във всеки момент от ежедневието.

То представлява своеобразна релаксация чрез самовнушение. Включва още мускулите и нервната система, взаимодейства на неврофизиологично ниво и в този смисъл има много по-голям и бърз ефект.

Съвременни изследвания в областта на неврологията показват, че човешкият мозък има способността да се влияе от изображения, цветове и емоции, и съответно да променя начина, по който възприемаме себе си и света.

Изразявайте скръбта си

Потискането на тъгата е себе си не е полезно. Давайте воля на мъката и сълзите си и не се срамувайте, това не е проява на слабост, а правилна реакция в един неприятен момент, твърдят психолозите. Изразявайки емоционалното си състояние на глас, вие всъщност изхвърляте негативните емоции, давате воля на тъгата и й пречите да се натрупа във вас.

Рискът, когато потискате този тип емоции и ги съхранявате в себе си, е голям, тъй като би могъл да доведе до отключването на злокачествени заболявания, предупреждават психолозите. Разбира се, това съвсем не е често срещано, но все пак съществува.

Така че нищо не ви пречи да направите съвсем малко, за да се предпазите. А то е следното: когато ви се плаче, плачете на воля. Освен всичко друго, изливайки скръбта си, вие помагате на мускулите на тялото ви да се отпуснат. А когато я потискате, тялото ви неволно остава в напрегнато състояние и това напрежение се предава и на мускулите.

Релакс с помощта на гласа

Това е друг метод, който също не би трябвало да ви затрудни много. Разработен е от немски специалисти и опитите през годините доказват неговата ефикасност. Става дума за вид релаксация, която се ръководи от думи, изречени на глас.

Особено полезно е по време на шофиране и изобщо при всички онези автоматизирани действия, които с годините правим, без да се замисляме особено. Упражнението се състои в следното.

Когато усетите, че ставате по-нервни от обичайното, просто… попейте на глас. Няма значение дали пеете добре или фалшиво, важното е да отпуснете гласа си и да пеете с удоволствие. Може да пригласяте на радиото, а може да пеете и без съпровод.

Достатъчни са 5 минути, за да се почувствате много по-добре и най-важното – много по-спокойни. Ако напоследък нервното напрежение и стресът са ви дошли твърде много, правете това упражнение редовно – поне 3 пъти седмично у дома, за да успеете да внесете нужната хармония в тялото и мислите си.

Източници:Здравен журнал,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *