Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Вакрилов: Над 10 опита ин витро са опасни за жените

Зачеване на деца – по естествен път и посредством ин витро.  Ин витро – извършване на оплождането извън тялото на майката и след това бъдещият ембрион се връща обратно в матката, където се развива до момента на раждането – ембриотрансфер. Необходимост от ин витро при двойките с репродуктивни проблеми – проблеми с маточините тръби – запушени или увредени вследствие на някакво възпаление. Брой пъти, необходими за  успешно ин витро – не е конкретно определено, но максималният брой пъти, от чисто медицинска гледна точка, за съхраняване  здравето на жената е до 10. Ролята на психолога в контактите с двойките с репродуктивни проблеми.

В поредицата „Пулс“ от  Здравните предавания на Канал 3 авторът Гергана Добрева покани д-р Георги Вакрилов – акушер гинеколог, за да коментират същността и необходимостта от ин витро.

ин витро
Д-р Вакрилов препоръчва до 10 опита ин витро като безвредни за жените

Думата „ин витро“ означава „в стъкло“. Има се предвид епруветката. Но истинският смисъл е, че се прави нещо извън организма. Ин витрото е замислено като байпас на маточните тръби. Една от главните патологии, заради които жената не може да зачене. Това е мястото, на което яйцеклетката и сперматозоидът се срещат. Когато маточните тръби са възпалени, не може да се осъществи зачеване. Ин витрото е иззамислено, за да се избегне маточната тръба.

До времето на овулация яйцеклетката расте в една обвивка, която по време на самата овулация се пука и яйцеклетката тръгва надолу по маточната тръба. Ако не срещне сперматозоиди и няма оплождане, тя загива и изтича под формата на кръв по време на цикъла на жената.

При ин витро лекарите хващат момента преди настъпване на овулацията, докато яйцеклетката все още се намира във въпросната обвивка, обяснява д-р Вакрилов. Взема се яйцеклетката и се извършва оплождане в ин витро условия. Под микроскоп се наблюдава в рамките на няколко дни дали е оплодена и дали е започнала да се дели. Ако това нещо се е случило, с помощта на пластмасов катетър развиващият се вече ембрион се вкарва в матката – ембриотрансфер.

ин витро
Д-р Вакрилов и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Единственото нещо, което отличава бебетата, които са заченати нормално от тези ин винтро, са само тези максимум 5 дни, в които е било извършено зачеването. От този момент до раждането бременността протича както при всеки случай – в тялото на майката.

Ако процедурата ин витро не се получи от първия път, това не е фатално, коментира д-р Вакрилов и дава пример с нормалното зачеване. Ако мъж и жена имат нормален полов живот и искат деца, то зачеването става веднъж на 3 пъти – около 33%. Причината е, че трябва да има съвпадение между точният момент на овулацията и половият акт.

Ако не се получи с ин витрото, това не е фатално, защото лекарите са получили полезна информация за възможностите на организма на жената. Ограничения в броя на опитите ин витро няма. При някои жени зачеването става едва на 10-я път. Не е основателно двойката да се откаже от ин витро, ако зачеването не се е получило след 1 или 2 опита, но и да продължи след 10 пъти – също не е добре за жената, от чисто здравословна гледна точка. Да не говорим за психическата и емоционална травма след 10 неуспешни опита.

Срещата с психолог е важна. В големите клиники в чужбина срещата на двойката с репродуктивни проблеми първо е с психолога. Той от своя страна разговаря с лекуващите лекари. Когато лекарите и двойката се запознаят, сближаването става много бързо и така се пристъпва към същинската работа.  У нас все още срещата с психолог се случва само при неуспешно ин витро.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *