ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7-те най-добри съвета за облекчаване на предменструалния синдром

Средно 20% от жените в света прекарват 72 дни в годината в състояние на предменструален синдром (ПМС). Какво може да направите, за да не „зачерквате“ това време от живота си?

1. Приемайте въглехидрати

Храната, богата на въглехидрати, чувствително облекчава симптомите преди настъпването на месечния цикъл. Потвърждава го за пореден път американско изследване – жените, участвали в теста, които закусвали с голяма порция царевично мюсли, се чувствали по-добре и не били толкова нервни.

Въглехидратите повишават производството на серотонин, хормона на доброто настроение, и така намаляват раздразнителността, характерна за ПМС. Затова 7-10 дни преди настъпването на месечния ви цикъл, хапвайте ориз, картофи, пълнозърнести продукти.

И още: не забравяйте за пастата от твърди сортове пшеница, която е отличен източник на въглехидрати, особено ако е приготвена със зеленчуков сос без месо в него. Такъв вид паста може да ядете и за вечеря, без да се притеснявате, че ще напълнеете.

предменструалния синдром
Как да се справим с предменструалния синдром?

2. Спортувайте

Редовните тренировки повишават издръжливостта и помагат за справяне с неприятните симптоми на ПМС.

Освен това спортът на открито и заниманията във фитнеса не позволяват да трупате излишни килограми, а е доказано, че пълните жени са по-склонни към ПМС. Добра профилактика на ПМС е йогата. При редовни занимания с йога е възможно напълно да преодолеете ПМС.

И още: ако не обичате да спортувате, просто ходете повече пеша. За поддържане на добра форма е достатъчно един час на ден да се движите с бърза крачка.

3. Глезете тялото си

Масажи и топли вани 10-12 дни преди цикъла облекчават симптомите на ПМС. По възможност през този период посещавайте СПА център и си правете процедури за отпускане. Вкъщи вечер си взимайте ароматна вана.

Няколко капки масло от кипарис, мушкато или роза ще облекчат напрежението и болките в гърдите, а 1 капка от салвия (градински чай) или 2 капки от хвойна ще ви избавят от отоците. Ефирните масла разтворете в основното масло за вана или чашка прясно мляко и след това ги сипете във водата. След ароматната вана изпийте чаша топъл билков чай – например от маточина за подобряване на настроението и съня, от дяволска уста за успокояване на нервната система.

И още: 2-3 дни преди цикъла се наслаждавайте на сеанс с ароматна лампа с 9 капки ефирно масло от анасон.

4. Откажете се от диетите

Най-често от ПМС страдат жените, които рязко са наддали или свалили 10 кг от теглото си. Диетите често провокират появата на симптомите на ПМС.

Според изследователски институт за женско здраве и хранене в Англия, в повечето случаи състоянието се дължи на дефицит на магнезий, както и на витамини от група В, цинк и мазнини. За да преодолеете тези липси, помага балансираното хранене, богато на плодове и зеленчуци, и 2-3 пъти риба в седмичното меню, по възможност от по-мазните като сьомга и риба тон.

И още: през последните дни преди цикъла ограничете кафето, чая, острите подправки, тлъстите меса, мазните ястия, сладкишите. Захарта възбужда нервната система, а кофеинът провокира промените в настроението и засилва раздразнителността. Няколко блокчета черен шоколад обаче са много полезни, защото са с високо съдържание на антиоксиданти.

5. Избавете се от спазмите

Болките в кръста или ниско долу в корема преди менструацията се дължат на съкращаване на гладката мускулатура на матката. Това е нормално физиологично явление, провокирано от колебанията в нивата на хормоните.

Болката обаче не бива да се приема за нормална – тя нарушава сериозно ритъма на живот на всяка пета жена, показва статистиката. Освен това спастичната болка не е безобидна – тя провокира реакция на вегетативната нервна система, свиването на мускулите стеснява кръвоносните съдове, което от своя страна е опасно за кръвното налягане.

В случай че болките не се повлияват от правилно хранене и активен начин на живот, вземете препарат против спазми. Въздържайте се обаче от безразборен прием на аналгетици, защото имат доста странични ефекти.

И още: при предменструални болки изберете спазмолитик, който действа локално, а не на цялата мускулатура.

6. Отложете решаването на проблемите

Преди цикъл сте силно чувствителни и лесно раздразними поради нарушение на хормоналния баланс в тялото ви. Затова през тези дни се старайте да изключите психотравмиращи фактори: избягвайте да водите трудни делови разговори, семейни спорове, конфликтни ситуации, които изискват да се доказвате или защитавате.

По възможност планирайте работния си график така, че по-голямото натоварване да попада в първата половина на периода преди настъпване на менструацията ви.

И още: следвайте правилото, че проблемите се решават след цикъла. Дните преди настъпването му си осигурете достатъчно сън – поне 8 часа, а при възможност си подремвайте и 30 минути следобед.

7. Добавете ендорфини

Хормоните на щастието неутрализират неприятните усещания при ПМС. За да засилите производството на ендорфини в организма си, пийте повече прясно мляко, яжте различни видове кашкавал (пармезан) и сирене (чедър), извара, тофу, пуешко и пилешко месо, яйца, ядки (лешници, бадеми), слънчогледови и тиквени семки, сусамово семе, водорасли спирулина.

Всички тези продукти са богати на триптофан – аминокиселина, която повишава прага на болката.

И oщe: един от най-добрите начини за повишаване нивото на ендорфини е сексът, напълно естествен начин за облекчаване на болки без лекарства.

източници:здpaвен жуpнaл,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *