ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РАБИОКСИН / RABIOXIN

Съдържа рабепразол натрий, манитол, тежък магнезиев оксид, хидроксипропил целулоза, магнезиев стеарат, етилцелулоза, хипромелозен фталат, дибутил себакат, талк, оцветители

Предназначение

рабиоксинРАБИОКСИН е продукт от типа инхибитори на протонната помпа: ограничава продукцията на киселина и по този начин допуска нормалното протичане на оздравителните процеси при заболявания на стомаха и дванадесетопръстника. Препоръчва се при дискомфорт и болки в стомаха при повишена киселинност на стомашните сокове, язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на хранопровода при системно “връщане” на киселини. Подходящ като профилактично средство срещу тумори в панкреаса и язвена болест. Ефективна част от комплексна терапия при заболявания, причинени от хеликобактер пилори.

Как се приема

Приемът на РАБИОКСИН се определя от лекар в зависимост от характера на здравословния проблем.

Таблетките се поглъщат обикновено веднъж на ден – сутрин преди закуска; приемат се цели, с вода; не бива да се стриват или сдъвкват.

  • При язва на стомаха или дванадесетопръстника дневната доза е 20 мг.
  • При рефлукс – “киселини”, връщане на стомашно съдържимо в хранопровода: 10 мг дневно за 4 седмици, ако липсват данни за язва; 20 мг дневно за 4-8 седмици, ако освен от рефлукс пациентът страда и от доброкачествена язва. След терапията се правят изследвания, за да се установи същността на проблема и причината за повишената киселинност. Възможно е впоследствие при необходимост да се приема поддържаща доза от 10 мг дневно.
  • Профилактично – срещу рецидиви: 10 или 20 мг дневно по преценка на лекуващия.
  • При елиминиране на хеликобактер пилори: в продължение на една седмица по 20 мг РАБИОКСИН два пъти дневно, заедно с кларитромицин 2х500 мг и амоксициклин 2х1 г (framar.bg).
  • При синдром на Zollinger-Ellison – 60 до 100 мг веднъж дневно, до 60 мг два пъти дневно.

Продължителността на терапията е от една до осем седмици в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента.

Определената от лекуващия доза не може да се променя; не вземайте двойна доза компенсаторно, ако сте пропуснали редовен прием. При неволно предозиране потърсете медицинска консултация, дори да не усещате смущения.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на РАБИОКСИН може да провокира необясними счупвания на стави или гръбначни прешлени. Не са изключени сериозни алергични реакции с обриви и сърбеж, бързо развиващи се отоци, затруднено дишане и преглъщане, срив на кръвното налягане. При такива симптоми търсете незабавно медицинска помощ.

Възможни са също и състояния с повишена температура, възпаление на гърлото, ранички по лигавицата на устната кухина, възпаление на черния дроб с жълтеница, както и свързано с това увреждане на мозъка, енцефалопатия.

В редки случаи обривите могат да обхванат цялото тяло и да се усложнят до поява на мехури, белене и разраняване, включително по очите и гениталиите, с треска и възпаление на лигавиците.

Сред честите прояви са главоболие, диария или запек, газове, гадене и повръщане, болки в корема, болки в различни зони на тялото, безсъние, хрема и кашлица, мускулна слабост, пресъхване на устата. Възможни са също различни храносмилателни проблеми, смущения в чернодробните функции, спазми в крайниците, промени в кръвните показатели от различно естество, депресивни състояния, зрителни и слухови смущения, изпотяване, увеличаване на теглото, нарушения на водно-електролитния баланс, болки в ставите.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РАБИОКСИН не се прилага при алергия към една или повече съставки на продукта.

Медикаментът е противопоказан при чернодробни заболявания.

Продуктът не се използва за лечение на деца, бременни и кърмачки.

Продължителният прием на медикамента увеличава риска от счупвания на стави, особено ако пациентът приема и кортикостероиди.

Взаимодействие с други медикаменти

Не се препоръчва паралелен прием на РАБИОКСИН с продукти като метотрексат, атазанавир. Ако пациентът трябва да продължи приема на други медикаменти и да взема РАБИОКСИН, терапията следва да е под лекарски контрол. Става дума за съвместяване с лекарства за отводняване и за контрол на сърдечни заболявания.

Възможно е РАБИОКСИН да промени ефекта на някои продукти като катоконазол и итраконазол – за лечение на гъбични инфекции; допуска се паралелен прием при корекция на индивидуалните дози.

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за 14 таблетки от 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *