ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Специалисти: Това е най-ефективната диета против пушене!

Искате да откажете цигарите, без да напълнеете? Трябва само да подбирате правилно продуктите, с които се храните, след като спрете да пушите, обясняват диетолозите и специалистите по зависимости. Ето кои ще ви помогнат най-лесно да се отървете от тютюна.

1. Млякото отблъсква от цигарите.

Чаша прясно мляко, изпита преди да запалите цигара, придава много неприятен вкус от пушенето. Има дори малко по-краен трик за отказване: да пушите цигари, които предварително са натопени в прясно мляко и после изсушени.

против пушене
Супер диeта против пушене

Те стават горчиви и почти е невъзможно да допушите цялата цигара, която сте запалили – така постепенно се отказвате от лошия навик.

2. Патладжаните намаляват глада за никотин.

В тях се съдържа доста никотинова киселина (ниацин), която липсва на пушачите в период на отказване. Ако ги включвате често в менюто си, ще намалите глада за никотин.

Според някои специалисти по зависимости, порция патладжани всеки ден може да замени никотиновите пластири, които се ползват за спиране на цигарите. Други зеленчуци, богати на никотинова киселина, са картофите, доматите, червените чушки.

Разбира се, съдържанието на ниацин в тях е нищожно в сравнение с това в цигарите, така че тези зеленчуци не биха ви навредили по никакъв начин (в 10 г патладжан има 1мкг никотинова киселина, а в 1 цигараот 1000 мкг нагоре).

3. Джинджифилът убива желанието зa пушене.

В момента, в който ви се допуши, сложете в уста парченце джинджифил и го засмучете като бонбонче.

Лютивият и загряващ, но приятен вкус веднага ще ви убие желанието за цигара, освен това джинджифилът ще освежи дъха ви. Той е необходим на пушачите и по друга причина – възпрепятства развитието на атеросклероза и намалява злокачествените заболявания.

4. Зеленчуците са главните продукти в менюто.

Краставици, целина, домати, фасул, аспержи и други не толкова богати на витамини, но с подобни на млякото свойства зеленчуци, придават по-горчив вкус на цигарите и по-неприятен мирис на тютюневия дим.

Освен това съдържат много фибри и усещането за ситост идва по-бързо и трае по-дълго, без да прекалявате с калориите.

5. Магнезият удържа нервните сривове.

Бившите пушачи са „кибритлии“ хора, а магнезият е минерал, който се бори успешно с лесните пристъпи на раздразнение и нервни кризи.

Основни източници на магнезий са пшеничните кълнове, триците, цвеклото, тиквата и тиквените семки, морковите, кедровите ядки, сушените плодове.

6. Броколите пазят белите дробове.

Те съдържат сулфорапин – вещество, което повишава активността на гена NRF2, който предпазва белодробните клетки, най-уязвимото място в организма на пушачите, от увреждане.

Разбира се, дори килограми броколи да ядете, зеленчукът няма да може да извлече напълно никотина от организма ви. Затова пък броколите ще са ви отличен помощник в началния етап от отказване на цигарите.

Източници:здрaвен жуpнaл,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *