Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Лозанов: Бременните крият риск за детето, при проблем с щитовидната жлеза

Ендокринология и жлези с вътрешна секреция. Щитовидна жлеза – същност. Щитовидната жлеза започва да функционира в края на 2-ия месец от бременността. Нарушени функции на щитовидната жлеза при бебета в утробата – спонтанен аборт, мъртво раждане или се ражда дете с множество дефекти във физическото и особено много в психическото развитие (кретенизъм). Функции на щитовидната жлеза – регулира обмяната на веществата и регулира специфичните функции на различни органи и системи – мозък, сърце, половата функция. Без щитовидна жлеза няма репродукция. Необходимост от йод за здрава щитовидна жлеза – 150 микрограма дневно за възрастен човек; 250 за бременните и 270 за кърмачките. Липса на йод – образуване на ендимична гуша. Предозиране на йод в организма.

В поредицата „Пулс“ , по Канал 3, гостува проф. Боян Лозанов – ендокринолог.

щитовидна жлеза
Проф. Лозанов

Ендокринологията е наука, която се занимава с жлезите с вътрешна секреция. Те са много, като основните жлези са 20. В черепа се намира хипофизата. Тази жлеза произвежда голям брой хормони. Те влияят директно върху едни или други процеси в организма. В същото време стимулират функцията на останалите жлези в организма. Щитовидната жлеза е разположена в шийната област.

Щитовидната жлеза започва да функционира още от края на втория месец от бременността, докато бебето е в утробата. Ако вътреутробната функция на щитовидната жлеза е нарушена, настъпва спонтанен аборт, мъртво раждане или се ражда дете с множество дефекти във физическото и особено много в психическото развитие. Едно заболяване, причинено от не добре работеща щитовидна жлеза е кретенизъм.

След раждането на бебето, щитовидната жлеза играе важна роля за физическото му развитие. Това е до 3-тата година. През целия живот на един човек, щитовидната жлеза регулира 2 типа  процеси. Първите са обмяната на веществата – разграждането на веществата, при което се отделя енергия. Тази енергия се използва от организма за обновяване на органите. Органите се обновяват постоянно.

щитовидна жлеза
Проф. Лозанов

Вторите процеси, които щитовидната жлеза регулира са специфичните функции на различни органи и системи – мозък, сърце, полова функция. Без щитовидна жлеза няма репродукция.

Теглото на щитовидната жлеза е едва 20 грама. Тя прилича на пеперуда с разперени крила, понеже има два дяла. За правилното функциониране на щитовидната жлеза е важно количеството йод в организма. По принцип основната съставка на всички хормони е точно йодът. Йод приемаме чрез храната и чрез водата.

Храната не винаги е богата на йод. Това се дължи често пъти на почвата – в планинските и полупланински райони почвите са бедни на йод. Когато в организма се получи недостиг на йод, той се компенсира от хипофизата. Тя започва да произвежда хормон, който подтиква щитовидната жлеза да работи. Следствие на този хормон щитовидната жлеза започва да се увеличава. Заболяването е добре познато – гуша. Гушата може да бъде с различна големина и форма, може да са се образували възли. Става въпрос за ендимичната гуша – появява се вследствие липсата на йод.

В началото на 90-те години на 20 век с министерско постановление солта, която се предлага в търговската мрежа у нас е обогатена с йод. Това важи и за солта, която се влага в хранителната индустрия.  Йодът е важен и за животните – липсата на йод довежда до аборти при кравите. Млеконадоят е по-малък, а и не могат да нарастват на тегло.

Предозиране на организма с йод

Има лекарства, които съдържат висока концентрация на йод. Например за лечение на сърдечно-съдови заболявания при ритъмно нарушение. Изписваните антиритмични средства кордарон и амиодарон се приемат ежедневно в продължителен период от време. Точно те са в състояние да пренаситят организма с йод. Свръх насищането с йод има същия негативен ефект, както и липсата на йод.

Нормалната доза йод за един възрастен човек е 150 микрограма дневно. Бременните жени се нуждаят от много повече йод – 250 микрограма. Нуждите на кърмачките са до 270 микрограма.

Болести на щитовидната жлеза, свързани с нейната функция – повишена и понижена функция.  Според статистиките, всяка пета жена на възраст над 65 години има понижена функция на щитовидната жлеза. Жените боледуват 3-4 пъти по-често от мъжете, обяснява  проф. Боян Лозанов. Науката все още не може да каже на какво се дължи този доказан факт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *