Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БЛОКТИМО / BLOCTIMO

Съдържа мометазонов фуроат, бензалкониев хлорид, глицерол, полисорбат 80, микрокристална целулоза и кармелоза натрий, лимонена киселина монохидрат, натриев цитрат, вода

Предназначение

блоктимоБЛОКТИМО е назален спрей с кортикостероидна съставка; облекчава състояния с оточна и раздразнена носна лигавица, кихане, сърбеж, запушен и течащ нос. Препоръчва се при целогодишен ринит и сезонна сенна хрема. Успешно облекчава състояния, свързани с полипи в носа, като неутрализира възпалението и освобождава дихателните пътища.

Как се приема

При целогодишна или сезонна хрема: деца над 12 години и възрастни – по две впръсквания в ноздра дневно, по изключение до 4 впръсквания в ноздра; деца на 3-11 години – по едно впръскване в ноздра дневно. Възможна е профилактика с БЛОКТИМО преди началото на сезона с алергии, по лекарска препоръка.

При полипи: при потребители над 18 години – по две впръсквания в ноздра веднъж дневно; медикаментът може да започне да действа едва след 5-6-седмично приложение, като се допуска увеличение на 2х2 впръсквания дневно. Ако това не се случи, наложителна е лекарска консултация и преосмисляне на лечението.

Опаковката на продукта съдържа техническо указание за експлоатация на спрей ампулата.

Продължителната употреба е възможна само под лекарски контрол. Продуктът съдържа кортикостероид – при дълго приложение това може да има значение за хормоналния баланс, а при деца и подрастващи – за растежа и развитието.

Възможни нежелани ефекти

Прилагането на този продукт може да причини алергични реакции от типа обрив, уртикарии, проблеми с дишането, хрипове, задушаване. При това положение прилагането се преустановява и се търси друго решение.

При някои потребители могат да се проявят симптоми като главоболие, рани и кървене от носа, възпаление на носната лигавица, кихане, инфекции на дихателните пътища. В редки случаи са възможни увреди на вкуса и обонянието, глаукома и катаракта, повреждане на носната преградка.

Кога НЕ БИВА да се употребява

БЛОКТИМО не се прилбага при алергия към някой от компонентите.

Продуктът не се прилага при нелекувана инфекция от типа на херпес, при скорошна оперативна намеса и травми на носа.

Рискови групи пациенти, за които трябва да се вземат персонални решения, са пациенти – преболедували туберкулоза; приемащи друг кортикостероид, с кистозна фиброза, с отслабена имунна система, с неовладяна инфекция на дихателния апарат – горна зона.

При бременност и кърмене се прилага по изключение, за минимално кратък срок и само под лекарски контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

Задължителна е консултация с лекар за паралелното прилагане на БЛОКТИМО с други медикаменти. Ако пациентът вече използва друг кортикостероид, е възможно прилагането му временно да бъде прекратено. При това положение не е изключено да се прояви синдром на отнемането.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за спрей опаковка със 140 дози

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *