БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Британски лекари: Това са 15-те причини за болни стави!

Болни стави – какви са причините?

Повечето хора смятат, че причина за болните стави може да бъде само артритът. Но британски лекари определят още 15 други причини за тези болежки.

1. Разтежения и разкъсвания. Разтежението е увреждане на мускулите, а разкъсванията често са свързани с травми на сухожилията. И разтеженията, и разкъсванията могат да са доста болезнени и са основни причинители на ставните болки.

болни стави
Болни стави – какви са причините?

2. Възпаление на сухожилията. Прекомерното натоварване на сухожилията може да предизвика тяхното възпаляване или раздразване, което да доведе до тендинит (възпаление и дистрофия на тъканите на сухожилията), който предизвиква болка в ставите.

3. Бурсит. Така се нарича възпалението на пълните със синовиална течност околоставни торбички, което често възниква заради повтарянето на едни и същи движения. Болката възниква при движение, при натиск и често води до неподвижност на цялата става.

4. Травми. Основен симптом на травмата на ставата е именно болката. Такава травма може да бъде под формата на изместване на костта или счупване. Фрактурата на ставата или неправилното зарастване може да се обади след много години, като доведе до посттравматичен остеоартрит, за който е характерна много силна болка.

5. Инфекции. Обикновено инфекциите предизвикват един или няколко класически симптома – умора, повишена температура, загуба на апетит. Но някои бактериални или вирусни инфекции също така предизвикват и ставни болки. Става дума за такива примери като стафилококови инфекции, пневмония, туберкулоза, хепатит и др.

6. Хипотиреоидизъм. Щитовидните хормони въздействат на пролиферацията – увеличаването броя на клетките – в костите и хрущялите, затова намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизмът) може да предизвика аномалии в тези тъкани, а също и ставни болки.

7. Вълчанка/лупус. Това е възпалително автоимунно заболяване, което най-често се проявява с обрив на лицето. Но може да засегне всеки орган (или система) в тялото, включително ставите, като предизвиква силна болка.

8. Фибромиалгия. Двата класически симптома на фибромиалгията са лесна уморяемост и хронична болка в ставите, мускулите и сухожилията. Тази болка обикновено е съпроводена от безсъние, проблеми с паметта и резки промени в настроението.

9. Рак на костите. Най-често такива тумори се развиват в дългите кости на ръцете и краката през първите 20 години от живота, в периода на максимален мускулно-скелетен растеж. Болката в костите и ставите, ако не е свързана с естествения процес на растеж, може да е първият признак за рак на костите при децата.

10. Саркоидоза. Това е възпаление на тъканите на тялото, като най-често се засягат белите дробове, но също така кожата, сърцето, нервната система и др. А в по-късен стадий засегнатите от болестта кости и стави предизвикват силна болка.

11. Остеонекроза. Засяга ставите и първите прояви на заболяването са именно внезапни болки в ставите. Може да се предизвика от сгъстяване на кръвта, кръвни съсиреци, претоварване, които да провокират прекъсване на кръвоснабдяването. А загубата на кръв в костите може да предизвика тяхната смърт. Това е свързано със силна болка на засегнатото място.

12. Системен васкулит. Възпаление на стените на кръвоносните съдове, при което един от симптомите е болката в ставите.

13. Склеродермия. Това е автоимунно заболяване, което е свързано със съединителната тъкан. Поради разрастването на тази тъкан, заболяването може да засегне и да предизвика проблеми и болка в различни части от тялото – сърцето, дробовете, ставите.

14. Хипертрофична белодробна остеоартропатия. Това състояние се характеризира с деформация на ноктите, болезнено възпаление на съединителната тъкан около костите, прекомерна пролиферация на кожата и болки в подутите, сковани стави.

15. Странични ефекти от прием на лекарства. Този проблем често се среща при пациенти, които приемат лекарства от групата на ароматазните инхибитори при лечение на рака на гърдата. Ставни болки могат да се появят и при продължителен прием на някои антидепресанти.

Лекарствата за намаляване нивото на холестерол също могат да предизвикат характерно усещане за болка в пръстите, мускулите и понякога в ставите.

Източници:Здрaвен журнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *