ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Медитация по метода на Дийпак Чопра за подобряване работата на сърцето и вътрешно спокойствие

Научете се да медитирате по метода на Дийпак Чопра, автор на „Перфектното здраве“ и духовен съветник на много холивудски знаменитости и известни личности от света на политиката

Дийпак Чопра е личност, която няма нужда от специално представяне. Накратко – Дийпак Чопра е човекът, който накара западния свят да медитира и да прилага много от методите на източната медицина и философия.

Според Дийпак Чопра ключът към перфектоното здраве е връзката ум-тяло.

Всичките ни мисли и чувства имат физически последици. Химически съобщения от мозъка се движат до всяка клетка в тялото, което позволява на черния дроб, сърцето, храносмилателната и имунната система да реагират на всяко психично събитие. Всеки път, когато се вземе решение или избор, това засяга трилиони клетки в нашето тяло, пише в книгата си индийският гуру.

Това са три пречки към перфектното здраве и добрата работа на сърцето, според Дийпак Чопра

1. Затворих тялото си и игнорирах как се чувства.

Това е най-често срещаната пречка за добро здраве , защото има естествена антипатия към болка и дискомфорт. Тялото ни започва да приема всеки проблем без съпротивление.

Как да се поправи? Представете си, че сте в брак със своето тяло. Комуникирайте, ухажвайте ги, грижете се за него. Вслушвайте се и в най-слабите сигнали, които то ви праща. Не го затваряйте!

2. Отдавам се на емоциите си и обвинявам другите и се оплакват всичко отрицателно в живота ми.

Отрицателните емоции са като нежелани гости. Това че са на прага ни не означава, че имат право на престой. Емоциите идват и си отиват. Но ако ние злоупотребяваме с тях, ако ги задържаме, те се придържат към нас. В крайна сметка, ние създаваме един непрекъснат извор на нещастие, и това се превръща в емоционален дълг към миналото. Дълговете трудно се изплащат. Затова по-добре не ги трупайте.

Как да се поправи? Не се страхувайте от негативността. Можете да се научите как да се справяте с нея. Поемете отговорност за това как се чувствате. Емоционалният живот е едно от най-големите богатства на човешкото битие.
Ако се върнете към детството си, навярно ще откриете, че сте били научени да прикривате емоциите. Това води до загуба на контрол.

Емоционалния контрол не означава пълно подтискане или изопачаване на чувствата. Това означава баланс. научете се да балансирате емоциите си

3. Взимам импулсивни решения, игнорирам грешките си и продължавам да правя онова, което не е важно за мен.

Всички усещания, чувства, импулси и емоции трябва да преминават през разума. Когато те пристигат там, ние се учим да правим избор. Да последвам импулса или да помисля за това още малко? Най-важната част на връзката дух-тяло е умението да правим избори.

Всекидневно сме изправени пред стотици решения – и големи, и малки. Без значение какъв размер са те, всеки избор се превръща в химическо съобщение, което навлиза в кръвообращението и информира всяка клетка в тялото.

Как да се поправи? Създайте  добри възможности за избор и коригиране на лошите решения. Това обикновено е въпрос на малки победи всеки ден.

Искате да изядете едно голямо парче торта, но знаете, че това е вредно за здравето? Днес ще изядете половината, утре малко повече от половината, а други ден ще се откажете изобщо да ядете каквото и да е сладко. Повторението е ключът, но е също толкова важно е, да направите пауза, да обърнете внимание на вашата малка победа и да я оцените.

Медитация по метода на Дийпак Чопра – спокойно сърце, спокоен и дълъг сън, ползотворен ден

1. Медитирайте всяка вечер. Времето и продължителността на процеса са без значение, но е задължително да са удобни за вас. Много е важно нищо и никой да не ви разсейва. За първите медитации са достатъчни пет минути. По-добре е напълно и редовно да изпълнявате кратка медитация, отколкото да не довършите по-дълга.

2. Помислете кое място ще изберете за заниманията си. Ако имате възможност, медитирайте сред природата. Енергията й ще ви донесе допълнителна полза. Добре е, ако мястото е постоянно и вие го свързвате именно с медитация.

3. Отпуснете всички мускули, започвайки с лицевите, постепенно се спускайте все по-надолу, като си казвате наум какво правите: „Отпускам челото, бузите, очите, устата, върхът на езика леко докосва небето” и т.н. Когато напълно отпуснете тялото си, се концентрирайте върху това, което ще си представяте. Представете си, че зад гърба ви има три кани това почувствайте как водата от всяка кана се излива върху тялото ви, умивайки всички вътрешни органи. Водата от първата кана изтича много мръсна, тя отнася всичко ненужно. Водата от втората е много по-чиста, тя ви избавя от остатъците от вътрешната мръсотия. Накрая водата от третата кана е абсолютно, както са чисти и спокойни мислите ви.

Масаж с пръстите на краката

Д-р Чопра е създал специален вид точков масаж. Той усилва дейността на едни вътрешни органи и потиска активността на други, ускорява или забавя движението на кръвта и лимфата и като цяло – възстановява хармонията, която организмът е изгубил. Особеността на процедурата е, че се прави не с ръце, а… с пръстите на краката.

От двете страни на лежащия на пода пациент се поставя по един стол. Терапевтът се държи с ръце за облегалките на столовете и увисва над пациента. Силата на натиска върху определени точки от каналите, по които се движи потокът от жизнена енергия, се регулира в съответствие с възрастта, пола, физическото и психическото състояние на пациента…

Източник: www.deepakchopra.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *