ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как можете да разберете дали страдате от глаукома?

Глаукома – една от водещите причини за слепота в света

Глаукомата обхваща групи очни заболявания, които в повечето случаи се свързват с повишено налягане в окото. Ранното откриване и подходящите контрол и терапия на болестта могат да помогнат за предотвратяването на сериозни последствия от глаукомата.

Колко е разпространена?

Глаукомата е една от водещите причини за слепота в света и се посочва като приоритетна очна болест от Световната здравна организация. По последни данни засяга приблизително 60,5 милиона души в света, като се очаква броят им да достигне 79,6 милиона до 2020 г. В България се предполага, че от глаукома страдат 80 000 души.

Въпреки че е широко разпространена, глаукомата продължава да не е достатъчно диагностицирана дори в развитите държави – около 50% от болните остават без диагноза и около 50% от лекуваните за глаукома нямат такова заболяване.

глаукома
В България от глаукома страдат 80 000 души

Какви са причините и кои са рисковите фактори?

В окото постоянно тече бистра течност към и от пространството, наречено предна камера, за да подхранва съседните тъкани. Тя напуска тази камера през ъгъл, който е там, където се срещат роговицата и ирисът. Понякога тя се задържа и налягането в окото се повишава до степен, че може да увреди зрителния нерв.
Високото вътреочно налягане (ВОН) е основен рисков фактор за глаукомата. Не всички пациенти обаче, които страдат от тази болест, имат високо очно налягане, пояснява доц. Анета Мишева.  Стойностите на ВОН, които могат да доведат до глаукома, са строго индивидуални.

Други важни рискови фактори са възрастта (над 40 и особено над 60 години), наследствеността (кръвен роднина с глаукома може да увеличи до 8 пъти риска), тънката роговица (при нея се преизчислява резултатът от ВОН, за да се получи реалният), както и късогледството.

Допълнителни предразположения са наличието на диабет, хипертония, нарушена функция на щитовидната жлеза, травма на очите и употребата на стероиди.

Какви видове има и кои са симптомите?

Срещат се няколко вида глаукома (първична, вторична, вродена), но най-често срещаната е първичната откритоъгълна глаукома, която обикновено се развива бавно. В началото няма видими признаци. Зрението остава нормално и няма болка.

С развитието на болестта в зрителното поле на човека започват да се появяват бели петна. Засегнатите обаче не забелязват тези петна във всекидневните си дейности, докато зрителният нерв не бъде съществено увреден. Тогава обикновено загубата на зрение е 40%.

Как се лекува?

Най-добрият начин за контрол на глаукомата е ранното откриване на заболяването. Ако сте изложени на рискови фактори, трябва да ви бъде извършен преглед с разширяване на зениците. Очният лекар ще ви каже колко често да преглеждате очите си и ще предпише очни капки, лазерно или хирургично лечение.

Източници:glaucoma-net.ru,журнал

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *