Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Радев и доц. Панайотов извадиха огромен тумор и спасиха пациент

Тумор в гръдната кухина – в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна е извършена единствената по рода си успешна операция у нас. Животът на пациента е спасен.  Туморът се е развивал бавно и постепенно. Пациентът не е имал оплаквания. Изостряне на клиничната картина – рязко понижаване на хемоглобина. Хоспитализиране с цел извършване на обстоен преглед с най-модерна техника – радиография и биопсия за установяване вида и състоянието на тумора. Установени поражения върху организма – туморното образувание е засегнало белите дробове и диафрагмата. Сърцето е изместено в лявата гръдна половина, поради големината на тумора. Кръвта от долната половина на тялото не може нормално да се движи към сърцето. Специалисти, извършили операцията – кардиохирург и гръден хирург. Приложени са комбинирани методи от двамата специалности. Емболизация на някои от основните хранещи съдове не допуска излишна кръвозагуба на пациента.

Проф. Радослав Радев – гръден хирург и доц. д-р Пламен Панайотов – сърдечен (кардио) хирург, застанаха пред камерата на  mu-vi.tv (ТВ канал на УМБАЛ „Света Марина“), за да разкажат как спасиха пациент с гигантски тумор.

тумор
Проф. Радев е гръден хирург и е участвал в операцията за огромния тумор

Такава операция до сега не е правена в България, защото не е имало пациент с подобна патология, коментират двамата изтъкнати медици.

Пациентът постъпва в Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Света Марина“ във Варна с прекалено ниски нива на хемоглобина. След направени изследвания със специализирана медицинска техника, е установен огромно туморно образувание, което е засегнало белите дробове и диафрагмата. Сърцето също е изместено в лявата гръдна половина, заради големината на тумора. По този начин кръвта от долната половина на тялото не може нормално да се движи към сърцето.

Изследванията, на които е бил подложен този пациент, са високо разделителни. Подобни изследвания не могат да бъдат направени във всяка клиника, защото такава свръх модерна техника все още е дефицит, коментира проф. Радев.  На пациента е извършена радиография, както и биопсия за установяване вида и състоянието на тумора.

тумор
Доц. Панайотов е кардио хирург и също е участвал в премахването на огромния тумор

Екип от кардио и гръдни хирурзи обединяват усилията си, за да могат да извършат тази сложна и единствена по рода си операция. Операцията продължава 6 часа и се извършва при работещо сърце по системата сърце-бял дроб.

Туморът е толкова голям, че няма оперативен достъп, използван в гръдната хирургия, който да позволи изваждането на огромния тумор. Някои от кръвоносните съдове са се разширили и достигнали  диаметър от 4 и 5 мм – с дебелината на човешки пръст. Дебитът на кръвта бил изключително висок към тумора.

Първото нещо, което варненските медици правят е да осигурят комбиниран достъп до тумора. Доц. Панайотов обяснява, че сърдечните хирурзи не оперират тумори, поради естеството на тяхната работа – няма тумор на сърцето. Но като медик с повече от 20-годишен опит, той никога преди не е предполагал, че туморно образувание може да нарасне до такива размери.

тумор
Това е изваденият  тумор

Успехът на извършената операция се дължи още на техниките и уменията на двамата специалности. Кръвозагубата при обработването и изваждането на тумора е била сведена до минимум. Д-р Бъчваров емболизирал някои от основните хранещи съдове, което намалило изтичането на кръв до минимум. Туморът се е развивал бавно и постепенно и тъй като не е имал симптоми, пациентът не е забелязал какво се случва в тялото му.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *