Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разберете кои са най-важните витамини за женското здраве

Жените на всяка възраст, тегло и ниво на активност трябва да консумират голямо разнообразие от витамини, за да са в добро здраве и да предотвратят различни видове заболявания. Те започват да обръщат все повече внимание на здравето си- следват балансирани хранителни режими, спортуват и следят здравословното си състояние, но не трябва да забравят, че понякога не могат да приемат необходимото ниво витамини само от храна.

Витамини за женското здраве

Витамините са органичните съединения, които помагат на различни части на тялото да функционират правилно. Всяка група витамини изпълнява специфична функция. Недостигът на дори един от тях може да допринесе за някои сериозни здравословни проблеми.

  1. Витамин А

Витамин А съдържа антиоксидантни свойства. Жените от всички възрасти имат нужда от витамин А, тъй като той помага за изграждане и укрепване на костите, зъбите, меките тъкани, кожата и лигавиците. Витамин А намалява риска от хронични заболявания, подобрява зрението, забавя процеса на стареене и стимулира имунната система.

Храните, които са богати на витамин А включват моркови, пъпеш, тиква, кайсии, домати, диня, гуава, броколи, зеле, папая, праскови, червени чушки, спанак, яйца, черен дроб, мляко и зърнени каши.

  1. Витамин B2

Известен като рибофлавин, витамин В2 е от съществено значение за доброто здраве, нормалния растеж и обмяната на веществата. Той спомага за увеличаването на енергията и укрепването на имунната система, като същевремено намалява изтръпванията, сковаността, тревожността, стреса и умората.

Недостигът на витамин В2 може да повлияе на метаболизма, имунната система и нервните функции, които могат да причинят бледи очи и език, възпалено гърло, афти, пукнатини по устните, суха коса, бръчки и сърбеж по кожата.

Някои от храните, богати на витамин В2 са месо, сирене, мляко, кисело мляко, листни зеленчуци, мая, яйца, зърнени култури, пълнозърнести храни, соя, бадеми, орехи и гъби.

  1. Витамин В6

Витамин В6 е един от най-важните витамини, необходим за здрава имунна система. Той помага на тялото да произвежда хормони и химикали в мозъка, което от своя страна спомага за намаляване на депресията, сърдечните заболявания и загубата на паметта.

Той може също да помогне за регулиране нивото на кръвната захар. Бременните жени могат да ядат храни, богати на витамин В6, за да се отърват от сутрешно гадене. Липсата на витамин В6 в тялото може да доведе до анемия.

Някои от най-добрите храни за здравословна доза на витамин В6 са обогатени зърнени храни, авокадо, банани, месо, боб, риба, овесени ядки, ядки, семена и сушени плодове.

  1. Витамин B7

Витамин В7, известен също като биотин, е отговорен за клетъчния растеж и синтез на мастни киселини. Този витамин поддържа потните жлези, косата и кожата здрава. В действителност, той насърчава растежа на косата и спомага за лечението на чупливи нокти.

Смята се за един от най-ценните витамини, защото стимулира ръстежа на костите и костния мозък и спомага за поддържане на нормални нива на холестерол.

Липсата на витамин В7 може да доведе до чуплива коса, обриви, нарушения на сърдечната функция, летаргия, анемия и лека депресия.

Някои от най-добрите храни, съдържащи витамина са: риба, сладки картофи, бадеми, моркови, банани, пъпеш, жълти плодове, зелени листни зеленчуци, леща, кафяв ориз, чушки, яйчен жълтък, соя, овесени ядки, мляко, сирене, кисело мляко и ядки.

  1. Витамин B9

Витамин В9, известен също като фолиева киселина, е от съществено значение за всяка жена, тъй като помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, болестта на Алцхаймер, депресия, рак и загуба на паметта. Той подобрява здравето на мозъка, функционирането на клетките.

Той е един от най-важните витамини за доброто репродуктивно здраве – стимулира плодовитостта и е силно препоръчван за развитието на плода по време на бременност. Дефицитът на витамин B9 при бременни жени е опасен. Може да доведе до дефекти на невралната тръба в бебето, което води до състоянието спина бифида.

Храни, богати на витамин B9 са: зеленолистни зеленчуци, портокалов сок, аспержи, пъпеши, ягоди. Консумирайте и зърнени храни, бобови растения, боб, хранителна мая и яйца.

  1. Витамин В12    

Витамините от група В са изключително важни за правилното функциониране на женския организъм. Витамин В12 е незаменим за правилната обмяна на веществата, нормалното клетъчно делене и синтеза на протеини. Той помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, загуба на паметта и анемия.

Често се препоръчва при депресия и за здрава нервна система. Дефицитът на витамин В12 може да предизвика раздразнителност, депресия и объркване. Това може да се характеризира и с възпаление на езика и устата.

Някои от най-добрите хранителни източници са сирене, яйца, риба, месо, мляко, кисело мляко и обогатени зърнени закуски.

  1. Витамин C

Известеният имуностимулатор – витамин С има много ползи за здравето на жените. Той помага за ускоряване на оздравителния процес, стимулира растежа на тъканите и намалява риска от развитието на някои видове рак, сърдечни заболявания и увреждане на тъканите. Витаминът има ключова роля в образуването на червени кръвни клетки.

Храните, в които има голямо количество витамин С са: броколи, грейпфрут, киви, портокали, чушки, картофи, ягоди, зеле и домати.

  1. Витамин D

Витамин D е мастно-разтворим витамин, който насърчава усвояването на калций. Това е от изключително значение за поддържането на здравината на костите. Витамин D намалява риска от множествена склероза, ревматоиден артрит и различни видове рак.

Той също може да помогне за намаляване на неприятните симптоми на предменструалния синдром и да подобри зрението. Недостигът на витамин D може да отслаби костите и да допринесе за развитието на остеопороза. Ежедневното излагане на слънчева светлина може да даде тялото необходимата доза витамин D. За хората със светла кожа е достатъчно да седят на слънце около 10-15 минути. В допълнение, можете да ядете храни, които са богати на витамин D – мазни риби, мляко, черен дроб и яйца.

  1. Витамин Е

Витамин E е един от тези витамини, които ще ви държат млади. Той има свойства против стареенето, намаляващи увреждането на клетките. Този витамин ще ви предпази от сърдечно-съдови заболявания, катаракта, загуба на паметта и някои видове рак. Плюс това, витамин Е е от съществено значение за кожата и косата. Той често се включва в разкрасителните козметични продукти. За да си набавите достатъчно количество витамин Е, включете в диетата си лешници, бадеми, спанак, масло от черен дроб на треска, фъстъчено масло, шафраново масло и слънчогледово семе.

  1. Витамин К

Витамин К играе ключова роля за поддържане здравината на костите, нормалното съсирване на кръвта и намаляване на риска от различни заболявания на сърцето. Поддържайте нивата на този витамин, ако искате имунната ви система да функционира пълноценно и да сте заредени с енергия. Витамин К може да си набавите от: пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, соево и рибено масло.
Не забрявайте да ядете по 3 до 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден. По този начин ще си набавяте всички важни витамини. Ако не можете да си набавите необходимата доза витамини, приемайте хранителни добавки, но не забравяйте, че те не заместват разнообразната и балансирана диета.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *