ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да намалите високото кръвно налягане по време на бременност?

Високото кръвно налягане при бременност не е толкова опасно, но състоянието изисква специални грижи. Без значение дали сте диагностицирани с хипертония преди или след зачеването е необходимо да обърнете внимание на проблема.

Макар високото кръвно налягане да може да засегне всеки, бременните жени, са изложени на по-голям риск. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, с годините се увеличава броя на бременните жени, страдащи от хипертония.

Високото кръвно налягане по време на бременност изисква специални грижи.
Високото кръвно налягане по време на бременност изисква специални грижи.

По време на бременност, жените могат да страдат от различни видове високо кръвно налягане, като например:

  • Развиващи се след 20-тата седмица от бременността
  • Хронична хипертония, която е налице преди бременността или, което се случва преди 20-тата седмица от бременността
  • Хронична хипертония с насложена прееклампсия, която се проявява при жени с хронично високо кръвно налягане преди бременността

Основните причини за високото кръвно налягане по време на бременността са: наднормено тегло или затлъстяване, неактивен начин на живот, тютюнопушене, употреба на алкохол, първа бременност, наследственост и хронична хипертония.

Жените, заченали чрез ин витро оплождане, са изложени на още по-голям риск от развитие на хипертония време на бременността.

Високото кръвно налягане по време на бременност допълнително натоварва сърцето и бъбреците. Това, от своя страна, увеличава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания и инсулти. Заедно с тях могат да се появят и други усложнения – ограничаване растежа на плода, преждевременно раждане, отлепване на плацентата и да се наложи цезаровото сечение.

От изключително значение е високото кръвно налягане да се следи внимателно. Нормализирането на кръвното налягане може да помогне за здравословна бременност и раждането на здраво бебе. В същото време, ултразвуковите прегледи трябва да се правят по-често, за да следи развитието на бебето в утробата.

 

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с високото кръвно налягане по време на бременността.

  1. Намалете приема на сол

Обикновено, високото кръвно налягане се контролира, когато изключите солта от диетата си. Не забравяте обаче, че тялото ви има нужда от малко количество натрий, за да работи правилно. Излишната сол ще увеличи високото кръвно налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

  • не добавяйте много сол към храната си. Използвайте повече билки и подправки за овкусяването на ястията.
  • Откажете се от преработените храни, заведенията за бързо хранене и спортните напитки, които са с високо съдържание на натрий, макар да нямат солен вкус.
  • Избягвайте консервирани храни, тъй като те често имат високо съдържание на натрий
  1. Тренирайте дишането си

Дълбокото дишане е популярна техника за релаксация, която помага за понижаване на високото кръвно налягане и намаляване на стреса.

Всеки път, когато си поемете дълбоко въздух, кислородът навлиза в кръвта ви и го доставя до клетките в тялото. Това ви зарежда с енергия.

  • Легнете удобно по гръб. Поставете едната си ръка върху гърдите си, а другата под гръдния кош. Бавно вдишайте през носа, за да усетите как стомахът ви се надига. Бавно издишайте през устата си, броейки до 5. Дръжте коремните си мускули стегнати. Повторете това упражнение 10 пъти.
  1. Увеличете приема на калий

Калият е изключително важен минерал по време на бремеността. Той помага за поддържането на водно-електролитния баланс. Освен това улеснява предаването на нервните импулси, свиването на мускулите и освобождаването на енергия от въглехидратите, мазнините и протеините.

Поддържането на стабилни нива на калий ще намали високото кръвно налягане по време на бременността. Храните, богати на калий трябва да бъдат неотменна част от вашия хранителен режим – без значение дали сте бременна или не.

Бременната жена трябва да се стреми да приема от 2000 до 4000 милиграма калий на ден.

Някои от най-добрите източници на калий са: сладки картофи, домати, портокалов сок, картофи, банани, боб, грах, пъпеш, и сушени плодове (сливи и стафиди).

  1. Яжте храни, богати на магнезий

Диетата с ниско съдържание на магнезий може да доведе до високото кръвно налягане. Проучване от 1999 година, публикувано в списание Hypertension съобщава, че недостигът на магнезий е свързан с повишаване на кръвното налягане.

Ето защо трябва да включите храни, богати на магнезий в диетата си, по време на бременност. Заедно с понижаването на кръвното налягане, този минерал ще помогне за изграждането на здрави зъби и кости на бебето.

Най-добрият начин да получите дневната си доза на магнезий е чрез здравословна диета. Храни, богати на магнезий са: бадеми, авокадо, банани, боб, тиквени семки, тофу, соево мляко, кашу, картофи (с кожата), кисело мляко, пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци.

  1. Започнете да практикувате йога за бременни

Йогата за бременни е един от най-добрите начини за контрол на стреса. Той може да е причина за високото кръвно налягане, без значение дали сте бременна. Освен това стресът може да предизвика преждевременно раждане, ниско тегло на детето при раждане или да навреди на развитието на плода.

Йогата за бременни е подход, насърчаващ разтягането, психическия самоконтрол и се фокусира върху дишането. Освен намаляването на стреса, йогата може да подобри съня ви, да увеличи силата, гъвкавостта и издръжливостта на мускулите, необходими за раждане, както и да намали болките в кръста.

  1. Наблюдавайте теглото си

Покачването на теглото по време на бременност е нормално, но в определени граници.  Прекомерното напълняване трябва да се вземе под внимание.

Проучване от 2013, публикувано в американски вестник по акушерство и гинекология съобщава, че качването на повече от необходимите килограми при бременност е рисков фактор за развитие на високото кръвно налягане по време на бременност.

В същото време, наднорменото тегло повишава риска от развитието на други здравословни условия по време на бременност – болки в гърба, изтощение, крампи на краката, хемороиди, диабет, киселини в стомаха и болки в ставите.

Спазването на здравословна диета и редовните упражнения ще са ви от помощ за контрол на високото кръвно налягане, както и за поддържането на здравословно тегло. При хипертония и наднормено тегло е важно да се консултирате с лекаря си, за да намерите най-доброто решение на проблемите.

магнитна гривна
Истинската МАГНИТНА ГРИВНА решава проблемите с високото кръвно

високо кръвно по време на бременност

Източник: http://www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *