Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На какво се дължат болките в краката?

Много мъже в зряла възраст имат проблеми с крайниците

Здравейте. Пиша ви във връзка със здравословното състояние на баща ми, които е на 49 години. От известно време много го болят краката, изтръпнали са. не ги чувства, посинели са му стъпалата. Знам, че проблемът е сериозен и трябва да отиде на лекар, а не да ви пиша на вас, но преди годила дядо почина (поради лекарски грешки) и не мога да го убедя да се прегледа. Много ще Ви бъда благодарна, ако ми обясните какви може да са причините за появата на тези оплаквания?

Цвета Найденова, Монтана

Хронична артериална недостатъчност на край­ниците е хроничен недостиг на кръв, доставяна от артериите към даден крайник, поради запушване или стеснение на артерията или само на някой клон на тази артерия. Причината за тези запушвания или стеснения могат да са вродени аномалии в артери­алния съд, аневризма,на съда, автоимунно възпаление и др., но най-честата причина е атеросклерозата. Засягането на артериите на крайниците е една от петте най-често срещани форми на атеросклеро­зата. Другите й форми са:

  • Засягане и стеснение на артериите на сърце­то паради стабилна ангина пекторис или миокарден инфаркт.
  • Засягане на артериите на главния мозък по­ради исхемичен инсулт или увредени артерии на бъбреците.
  • Хроничната артериална недостатъчност на крайниците, дължаща се на атеросклероза, засяга мъже 6 зряла възраст. А когато се срещне при млади мъже, обикновено се дължи на заболяването обли-териращ тромбангит, известен като болестта на Бюргер.

КАК СЕ РАЗВИВА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

Хроничната артериална недостатъчност на крайниците има четири стадия на развитие: в за­висимост от субективните симптоми на пациента, отчетливостта на пулса, периферното артериално налягане в крайника, измерено чрез доплерова сонография и трофичните промени в него.

Латентният стадий нанася промени в съдовете, които могат да се открият при изследване. Но в такъв случай пациентът няма никакви оплаквания. Компенсираният стадий е тогава, когато се по­явява болка в крайника само при ходене и изчезва след спиране. Дължи се на това, че при ходенето необходимостта от разход на кръв от мускулите нараства и се получава несъответствие с намале­ния, вследствие на стеснението, кръвен приток. Периферното артериално налягане е над 60 мм.

Декомпенсираният стадий започва тогава, когато промените в съда са прогресирали и кръ­вообращението става недостатъчно дори и за ненатоварен с физически усилия крак. Ето защо болката започва да се появява и в покой.

Като следствие на хроничния недостиг на кръв в периферните части на крайника (пръстите) се появяват малки трофични промени – опадане на кос­мите, начупване на ноктите, малки черни точки от некротична тъкан. Появяват се големи трофични промени, които говорят за гангрена на цели пръсти или на крайника.

Специалистите, които се занимават с диаг­ностиката и лечението на това заболяване, са съдовите хирурзи и ангиолозите. Такива могат да се открият обикновено в отделенията по съдова хи­рургия към университетските клиники в страната. Изследванията, които ще ви проведат, са безвредни и безболезнени. Те са: измерване на пулса на крайни­ка, прослушване на съдовете с медицинска слушалка, ехография на артериите, кръвна картина.

Лечението зависи от причината и стадия на заболяването. Във втория стадий, компенсиран, то е амбулаторно. Състои се в приемане на меди­каменти, повлияващи върху кръвоносните съдове, и провеждане умерени тренировки на крайника чрез ходене.

ВНИМАНИЕ! 

В напреднал стадий лечението се провежда с периодични хоспитализации, а по преценката на лекарите то е хирур­гично или нехцрургично. При нехирургичното се прилагат същите медикаменти плюс обезболяващи. При хирургичното лечение се оперира увреденият кръвоносен съд с цел да се преодолее блокажът.

Материалът е от в-к „Доктор”


Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *