Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Димитрина Митрева: 3 причини отключват обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивно разстройство – съвкупност от обсесии и компулсии. Причини, които отключват обсесивно-компулсивно разстройство – наследственост и генетика; много тежки преживявания, при които психиката на човек не е успяла да му помогне да се защити или да се възстанови чрез стандартните механизми; неистовото желание за контрол над околните. Лечение на обсесивно-компулсивно разстройство – разговори и сеанси с терапевт; личното осъзнаване на проблема; чрез силни медикаменти и настаняване в болнично заведение.

В предаването „Срещи в огледалото“ на ТВ+ гостува психотерапевтът Димитрина Митрева. За обсесивно-компулсивно разстройство говорим, когато в човекът са се зародили силно натрапчиви мисли. Човек изпитва необходимост да извършва различни действия, за да тушира възникналото напрежение от тези мисли.

обсесивно-компулсивно разстройство
Психотерапевтът Димитрина Митрева обяснява какво представлява обсесивно – компулсивно разстройство

Обсесиите са съвкупност от мисли, идеи, представи за нещата. Много силно изразено усещане за страх. Изпаднал в такова състояние, мозъкът започва да алармира за тревога, каквато всъщност не съществува. Но цялото тяло и целият организъм преживява всичко това. Придружени са и от симптоми на вегетативната нервна система.

Компулсия – когато нивото на тревожност достигне до прекалено високо ниво, човекът започва да изпитва нужда да извършва някакви действия, за да се освободи, да се разтовари. Най-често това са някакви ритуали.

Една проява на обсесивно-компулсивно разстройство е свързана с хигиената и с чистота, включително и в природата, обяснява Димитрина Митрева. Неоснователен страх от различни физически болести. Страх от бактерии и от микроби. Действието, което човек започва да прави е да чисти маниакално, да поддържа една нереално висока и педантична хигиена. Мие си зъбите по няколко пъти дневно, къпе се по няколко пъти дневно, постоянно си мие ръцете, дори и когато това не е необходимо.  Пациентът може да го прави по 50 или по 100 пъти дневно. Но най-лошото е, че маниакът на тема хигиена никога не е доволен от постигнатия резултат, защото смята, че може още и още.

обсесивно - компулсивно разстройство
Лечението на обсесивно – компулсивно разстройство е бавен процес, но дава успехи

Обсесивно-компулсивното разстройство е една много тежка диагноза. Лечението се провежда във времето и излекуването няма как да стане веднага. Ако един човек маниакално си мие ръцете по 50 или по 100 пъти дневно, в един момент те се разраняват и започват да кървят, затова лечението е наложително.

Причини, които отключват обсесивно – компулсивно разстройство:

1 – Наследственост и генетика.

2 – Много тежки преживявания, при които психиката на човек не е успяла да му помогне да се защити или да се възстанови чрез стандартните механизми. Такива причини могат да бъдат емоционална раздяла, загуба на близък човек, развод, който се отразява зле на децата, дисфункционални отношения в семейството, семейно насилие и други.

3 – Желанието за контрол – хората, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство са изключително контролиращи. Те постоянно следят и наблюдават околните, с цел да ги контролират, като в същото време повишават своята тревожност.

Лечение на обсесивно-компулсивно разстройство

Първата и най-важна стъпка е страдащите да осъзнаят, че онова което правят не е нормално. В момента, в който си дадат сметка за абсурдността (да си мият ръцете по 100 пъти, например), започват и сами да се контролират. Тогава лечението от психолог или психиатър дава бързи и положителни резултати. За съжаление има хора, които не могат да приемат, че нещата, които вършат не са нормални. Тогава тяхното маниакално поведение преминава в психоза и лечението става трудно, в болнични заведения и със силни медикаменти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Димитрина Митрева: 3 причини отключват обсесивно-компулсивно разстройство

  1. Галина каза:

    Страдащите от ОКР винаги си дават сметка за абсурдността на поведението и мислите си, но въпреки това не могат да ги спрат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *