ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Христозов: Ето защо е важно ранното диагностициране при болести на щитовидната жлеза

Щитовидна жлеза – същност и значение за растежа и метаболизма, за мускулите, за нервната система. Заболявания на щитовидната жлеза. Повишена и понижена функция на щитовиданата жлеза. Симптоми и признаци за проблеми с щитовидната жлеза. Диагностициране състоянието на щитовидната жлеза се извършва чрез хормонални изследвания и ехографски наблюдения. Най-често срещаните болести на щитовидната жлеза – гуша и тумори. Лечение на щитовидната жлеза –  прием на таблетки, прием на радиоактивен йод или оперативно лечение.

Проф. Кирил Христозов застава пред камерата на  mu-vi.tv (телевизията на Медицински университет – Варна). Проф. Христозов обяснява, че най-голямата жлеза в човешкия организъм е именно щитовидната жлеза.

щитовидната жлеза
Проф. Христозов с полезни съвети за щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза спадат към  социално значимите. Хормоните на щитовидната жлеза имат разнообразни функции. Те играят важна роля за растежа и метаболизма, за мускулите, за нервната система. Най-широко разпространеното заболяване на щитовидната жлеза е т.нар. гуша. Днес това заболяване се лекува успешно и не се приема като сериозен социален проблем, както е било в миналото.

В днешно време все повече се образуват тумори на щитовидната жлеза. Туморите са злокачествени и доброкачествени. Влияние оказват и автоимунните заболявания. Един от главните фактори, който определя заболяванията на щитовидната жлеза е наследствеността. Друг фактор, който оказва негативно влияние върху състоянието й е стресът.

Проблемите  условно се разделят на 2 групи – намаление във функциите й или повишена функция, като се проявяват под формата на белези и на оплаквания.

Когато се появи повишена функция на щитовидната жлеза, пациентите губят тегло, проявяват нервност, имат сърцебиене и промени в зрителния анализатор. Ако тези симптоми се проявяват по единично, това е признак за друг вид заболявания. Когато се проявят накуп, това показва, че има проблеми с щитовидната жлеза.  Когато щитовидната жлеза работи с понижена функция, телесното тегло се повишава. Напълняването е придружено с мудност, сънливост, чувство за студ, намален пулс, суха кожа.

Диагностицирането на състоянието на щитовидната жлеза се извършва чрез хормонални изследвания и ехографски наблюдения. Поставянето на ранна диагноза е важно за детската възраст, за жените в детеродна възраст, за жените в напреднала възраст, както и при пациенти, които имат сърдечни болести, защото те могат да се влошат при заболявания на щитовидната жлеза.

Заболяванията на щитовидната жлеза са хронични заболявания, но те са лечими с помощта на различни методи на лечение. Основното лечение се провежда чрез прием на таблетки, чрез прием на радио активен йод или чрез оперативно лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *