ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекари: Ако страдате от хронична уртикария, спазвайте тези правила

По кожата се появяват пъпчици като след попарване с коприва. После изчезват и пак се появяват или пък си остават постоянно на определени места. Едва 20-30% от случаите е ясно какво предизвиква тази реакция.

Уртикарията се дължи на свръхчувствителност на определени кожни клетки, мастоцитите, които се активират под въздействието на различни фактори.

хронична уртикария
Какво помага при хронична уртикария?

Какво предписва лекарят?

В моменти на криза се използват антихистаминови лекарства. Не използвайте кортизонов крем, ако датата му на годност е отминала.

Водата облекчава

В много редки случаи облекчение може да настъпи при използване на гореща вода, но обикновено по-добър ефект има студената вода. Първо направете тест върху ръката, като сложите бучка лед върху засегнатата кожа.

Ако това намалява сърбежите, студената вода е подходящо средство. Ако засегната зона не надхвърля размерите на човешка длан, наложете я с мокър компрес, в който сте добавили няколко милилитра оцет, който успокоява нервните фибри. При по-голям обхват на уртикарията най-добре е да се потопите във вана.

Аокално третиране

В случай на сърбеж и много суха кожа нанесете върху засегнатите места дебел слой крем против кожни изгаряния. Избягвайте ароматните масла, защото при тях съществува риск от алергична реакция.

Изключение прави ментоловият гел, предназначен за облекчаване на тежки крака, който може да има много добър охлаждащ и облекчаващ ефект при уртикария.

Не на тесните дрехи

Прилепналите по тялото панталони, поли и рокли, които се впиват в кожата, могат да утежнят уртикарията и сърбежите. За предпочитане са по-широките дрехи от естествени материи като мек памук или коприна.

Отключващите фактори са индивидуални

Всеки, страдащ от хронична уртикария, трябва сам да се опита да разбере кои са обстоятелствата, при които кожата му реагира така. Сред установените причини са прилепналите дрехи, студът, горещината, слънчевите лъчи, стресът. Въпреки че е хронична, уртикарията не е доживотна болест. Обикновено тя продължава 4-5 години. Колкото по-бързо се ориентирате в отключващите фактори, толкова по-успешно ще я преодолеете.

Внимавайте с някои лекарства

Ако сте предразположени към уртикария, по-добре избягвайте някои рискови лекарства. При болки използвайте парацетамол и избягвайте ибупрофен, аспирин, както и медикаменти, които съдържат кодеин. Антибиотици взимайте само когато е доказан бактериалният характер на инфекцията. Понякога лекарства против хипертония също могат да предизвикат уртикария, в такъв случай кардиологът ще назначи друго лечение.

Стресът – под контрол

Най-лесният начин да намерите спокойствие е да се научите да дишате бавно – 5 секунди за вдишване и 5 секунди за издишване. Прилагайте този метод във всеки момент, в който чувствате напрежение.

Механизмът, по който стресът отключва уртикарията, все още е неясен, но връзката между тях е доказана в практиката. Стресът може да усили симптомите, като въздейства директно върху кожните клетки. С помощта на успокоителни лекарства се прекъсва порочният кръг, който свързва уртикарията със стреса. Друг ефикасен метод е хипнозата. 5-10 сеанса обикновено са необходими, след което вкъщи можете да правите упражнения по автохипноза.

Храни и уртикария

Ако сте чувствителни към топло и студено, температурата на храната и напитките е от значение. Но това не е всичко. Някои хранителни продукти сами по себе си благоприятстват уртикарията. Такива са доматите, ягодите, морските дарове, ананасът, бялото вино, консервите, чаят, кафето, алкохолът и други.

Все пак няма нужда да ги изключвате напълно от менюто си, достатъчно е да намалите консумацията. Имайте предвид, че причините за уртикарията най-често са комплексни и най-вероятно пълното изключване на някои храни няма да доведе до никакъв резултат. Най-честият допълнителен фактор е стресът.

Източник:Здрaвeн журнaл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *