Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Супер съвети: Как лесно да избегнем болките в гърба?

Много отдавна приемаме болката като страж на нашето здраве – нещо като своеобразен SOS сигнал за организма. Ако се е появила болка в ръката, крака, гърба, ако усещате дискомфорт след някакво физическо натоварване, значи са се появили първите признаци на проблеми с гръбначния стълб. За да не стане това, обърнете внимание на няколко важни неща.

болките в гърба
Лесно можем да избегнем болките в гърба

Как да работите на бюро?

Най-добрата поза е да седите изправени, без да накланяте напред главата или горната част на тялото, за да не напрягате мускулите. При продължително време пред компютъра, не е лошо да ставате за половин минута на 15-20 минути.

Регулирайте височината на стола така, че седалката да се намира на нивото на коленните стави. Задната страна на бедрото трябва само леко да се подпира на края на стола. Ако натискът е по-силен, се затруднява циркулацията на кръвта в долната част на краката.

Умеете ди да стоите прави?

Човек усеща умора в гърба, раменете и тила, когато му се наложи да стои дълго време прав. За да не се случва това, е добре от време на време да протягате ръцете нагоре, като леко извиете гръбнака назад и вдишате дълбоко. При работа на крак специалистите препоръчват позата да се сменя на всеки 10 минути.

Опитвайте се да се подпирате ту на единия, ту на другия крак, за да може тежестта на тялото да се прехвърля.

Задължително сменяйте положението на краката – ходете на място, пристъпвайте от пети на пръсти.

Когато тежестта ни е в тежест

В моментите, в които вдигате нещо тежко, избягвайте извъртането на тялото. Най-добре е да държите тежестта с двете си ръце и колкото се може по-близо до тялото – така гръбначният стълб поема много по-малко натоварване.

Когато трябва да повдигнете нещо тежко, не се навеждайте, а приклекнете.

При необходимост от преместване на тежки вещи на големи разстояния, е по-добре да ги носите на гръб – например в раница, а не в ръка или през рамо. Но този начин на носене не се препоръчва, ако страдате от кифоза – изкривяване на гръбначните прешлени в гръдната област.

Зад волана

Важно е да ви е удобно, докато карате – гърбът ви да има добра опора на мястото на извивката. Стойте изправени, като често сменяте (доколкото може) позата и не навеждате главата назад. Когато пътувате на дълги разстояния, периодично спирайте, излизайте от колата и се раздвижвайте.

Полезно е да вдишате дълбоко няколко пъти и да отпуснете мускулите на врата и раменния пояс. Наклонете главата напред и я завъртете наляво и надясно няколко пъти.

Спете правилно

Добре е да спите на полумеко легло – важно е да не се притискат кръвоносните съдове. Главата ви трябва да е върху възглавницата така, че рамото ви да е на леглото, а възглавницата при странична поза да застава плътно между главата и рамото.

Когато сте по гръб, вратът ви не трябва да е извит. Не избирайте възглавница с цилиндрична форма, защото така се притиска важна артерия.

Източник:Здрaвен журнaл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *