ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Алтернативна хормонозаместваща терапия при дисбаланс

В статията ще намерите информация за природната хормонозаместваща терапия (ПХТ). Какви са ползите. Кои са половите хормони при човека. Хормони на хормонозаместващата терапия. Прилагане на ПХТ. Форми на хормонозаместваща терапия. Женски симптоми и хормонозаместваща терапия – миоми, кисти и полипи на женската полова система. Мъжки симптоми и хормонозаместваща терапия. Храни и добавки. Необходими изследвания преди започване на терапията. Какви предпазни мерки трябва да вземем преди използването на терапията. Странични ефекти.

Хормонозаместваща терапия от природата

Природната хормонозаместваща терапия (ПХТ) използва несинтетични биоидентични хормони (естрогени, прогестерон и/или тестостеон, звлечени от растения) за лечение на хормонален дисбаланс. Първото орално контрацептивно хапче е извлечено от растението див ямс (Dioscored), а по-късно соята се използва като предшественик на оралните контрацептивни хормони.

Китайската медицина използва фитохормони в продължение на хиляди години. Природният прогестерон е извлечен под формата на кристали за първи път от растения през 1938 г. Хормонозаместващата терапия се развива към края на 70-те години на XX в. и излиза на пазара в началото на следващото десетилетие. През 1989 г. е разработен микронизиран (много фино смлян) прогестерон за по-добро абсорбиране в кръвния поток. Прилагането на природната хормонозаместваща терапия става все по-популярно, тъй като жените не са удовлетворени от конвенционалната хормонозаместваща терапия (КХТ) поради страничните й ефекти и повишения риск от рак на гърдата и матката.

Какви са ползите

Природната хормонозаместваща терапия облекчава симптомите на хормонален дисбаланс и дефицит, които могат да се появят във всеки етап от живота след пубертета. Прилага се за подпомагане на хормоналния баланс в тялото по време на менопауза, когато естрогените, прогестеронът и тестостеронът намаляват. Прилага се и при мъже на средна възраст за лечение на андропауза пора­ди спадане на нивото на тестостерона. Симптомите на менопаузата и андропаузата често утихват в рамките на няколко месеца без каквото и да било лечение. След прилагане на хормонозаместваща терапия състоянието на пациентите се подобрява в рамките на един до три месеца.

Ниските нива на естроген, прогестерон и тестостерон се свързват с хроничните болести по време на процеса на остаряване:

  • Сърдечни заболявания
  • Загуба на костна тъкан и остеопороза
  • Рак
  • Храносмилателни проблеми
  • Високи нива на холестерола
  • Болест на Алцхаймер (старческа деменция)

Някои учени твърдят, че хормонозаместващата терапия може да забави процеса на стареенето и да помогне за предотвратяването на:

  • Мастопатични гърди или гърди с бучки
  • Сърдечни заболявания
  • Остеопороза
  • Рак

Твърди се, че прилагането на хормонозаместващата терапия допринася за:

  • Увеличена мускулна маса и мазнини в долната част на тялото
  • Увеличено полово желание
  • Увеличено ниво на енергия
  • Подобрена концентрация и производителност на труда
Хормонозаместваща терапия от природата

Полови хормони при човека

Главните стероидни полови хормони – естроген, прогестерон и тестостерон – регулират пола и процеса на стареене. Те помагат да се поддържа здравето и имат силно въздействие върху емоциите и поведението на хората. Клетките в цялото тяло имат рецепторни молекули по повърхността си, които реагират на специфични хормони. Този процес води до поредица от клетъчни реакции, които са специфични за хормона и вида на клетката.

В човешкото тяло холестеролът се преобразува в прегненолон, който се преобразува и в прогестерон, и в дехидроепиандростерон (DHEA).Тези хормони на свой ред се преобразуват в естрогени, тестостерон и други хормони.

В развиващия се зародиш се произвеждат високи нива на полови хормони, след което те почти изчезват до достигане на пубертета. Естрогенът и прогестеронът поддържат високи нива по време на репродуктивния период и са изключително високи по време на бременност. С напредване на възрастта нивата на половите хормони спадат. След спиране на овулациите при менопаузата произвеждането на прогестерон пада до много ниски нива. Естрогенът и прогестеронът имат отчасти противоположно действие в тялото, като взаимно се балансират. В различни моменти от живота си много жени преживяват хормонален дисбаланс или внезапни промени в хормоналните си нива. По време на менопаузата съотношението на естрогена спрямо прогестерона може да нарасне, а през андропаузата тестостеронът може да намалее спрямо естрогена.

Въпреки че тялото произвежда много форми на естроген, терминът обикновено се отнася до трите основни типа:

  • Естриол е най-слабият естроген.
  • Естрадиол е най-активният от естрогените. Почти всяка клетка в тялото ни има естрадиолови рецептори, което го прави изключи­телно важен за функционирането на клетките и органите.
  • Естрон се образува от тестостеронови деривати в мастните клетки на жените след менопаузата.

Тялото произвежда и различни видове тестостерон.

Хормони на хормонозаместващата терапия

Хормоните, които се използват при природната хормонозаместващата терапия, се приемат за „биоидентични“ на човешките полови хормони. Техните химични формули са идентични на аналогичните им хормони, произвеждани в човешкото тяло, и си приличат по отношение на химична структура, начини на действие и взаимодействие с рецепторите върху повърхността на клетките и с други хормони. Рецепторите не правят разлика между собствените хормони на тялото и приетите отвън естествени хормони. Следователно е ендогенните натуралните хормони не се конкурират за рецепторни места, те по-скоро допълват и балансират собствените хормони. За разлика от тях синтетичните, използвани в конвенционалната хормонозаместваща терапия, се обработват и синтезират от химикали или животински продукти и не са химично и биологично идентични с човешките.

Синтетичните хормони могат да се конкурират или да заместват собствените хормони на тялото, тъй като някои рецептори ги приемат по грешка за ендогенни хормони.

Естествените хормони, предписвани с рецепта, обикновено се произвеждат от стигмастерол, който се извлича от соеви зърна. Те са химически изменени по такъв начин, че да бъдат биоидентични на човешките форми прогестерон или естроген. Прогестеронът и тестостеронът могат да бъдат микронизирани за природна хормонозаместваща терапия. Природни прогестеронови кремове без рецепта обикновено се извличат от диосгенин, добит от гигантския мексикански ямс. Хормоните при хормонозаместващата терапия се предлагат от фармацевтични компании, които произвеждат лекарства – както в стандартни дози, така и за нуждите на съответния пациент.

Тестостеронът често се доставя като дехидроепиандростерон (DHEA). Дехидроепиандростеронът се предлага без рецепта.

Хормонозаместваща терапия от природата

Прилагане на природната хормонозаместваща терапия

Природният естриол, естрадиол, естрон и прогестерон се срещат във вид на:

  • Капсули за перорална употреба
  • Таблетки за перорална употреба
  • Желирани капсули
  • Подсладени таблетки, капки или спрейове, които се абсорбират чрез подезичната лигавица
  • Трансдермални кремове и гелове за употреба върху кожата
  • Разтвори за инжектиране
  • Свещички
  • Импланти

Естрадиолите се предлагат под формата на кожни пластири (естрадерм, климара), които бавно и продължително освобождават естроген през кожата в кръвния поток, заобикаляйки черния дроб. Пластирите се носят пред цялото време и се сменят веднъж или два пъти седмично.

Микронизираният прогестерон на маслена основа за перорална употреба изглежда е най-лесно усвоим за тялото, тъй като маслото предпазва прогестерона от стомашните киселини. Някои изследвания сочат, че основа с естествен витамин Е (токоферол) е по-ефективна и по-малко токсична. Препарати, образувани върху основата на минерални масла, не се абсорбират и метаболизират пълноценно.

Тестостеронът като дехидроепиандростерон (DHEA) може да се намери под формата на:

  • Таблетки за орална употреба
  • Подсладени таблетки
  • Трансдермални или вагинални кремове
  • Пластири

Кремовете и геловете на хормонозаместващата терапия бързо се абсорбират през кожата на места с интензивен кръвен поток, като долната част на врата, горната част на гръдния кош, вътрешната страна на китките или на ръцете от китките надолу. Когато се използват кремове и гелове за хормонозаместваща терапия, са достатъчни по-малки дози, тъй като те се абсорбират в кръвния поток по-лесно от оралните препарати. Трансдермалните продукти заобикалят стомашно-чревния тракт и черния дроб, където е по-вероятно да се появят странични ефекти. При кремовете и теловете индивидуалните дози могат лесно да се регулират в зависимост от интензитета на симптомите. Кремове с природен прогестерон в малки дози могат да се закупят без рецепта. Абсорбирането на трансдермалните препарати е силно индивидуално – например при пациенти със суха кожа и слаба циркулация то е по-малко. Изследванията показват също, че трансдермалното предаване на хормоните с времето може да доведе до високи кръвни нива, поради което някои лекари не ги препоръчват. Необходими са допълнителни изследвания в тази област.

Някои хормонозаместителни терапии смесват силно концентриран естроген, прогестерон и понякога тестостерон в една пропилен-глико- лова основа за бързо абсорбиране през кожата. Необходими са само от една до четири капки дневно.

Хормонозаместваща терапия – различни форми

Форми на хормонозаместваща терапия

Типичната хормонозаместваща терапия включва:

  • Естрадиол гел за ежедневна употреба
  • Микронизиран етинил естрадиол (Estrace) в таблетки от 0,3—2,5 мг на ден
  • Естриол (80%) и естрадиол (20%) в таблетки от 1,25 или 2,3 мг два пъти на ден (Bi-estrogen)
  • Естриол (80%), естрадиол (10%) и естрон (10%) в 2,5% гел, прилаган ежедневно (Tri-est), или таблетки от 1,25 или 2,5 мг (Triestrogen), приемани два пъти на ден
  • Микронизиран прогестерон – в таблетки или капсули от 50, 100 или 200 мг на база фъстъчено масло (перорално приемане на прогестерон, Prometrium)
  • Микронизиран прогестерон в 5% крем (перкутанен прогестеронов крем) или гел
  • Комбинирана хормонозаместваща терапия в таблетки от 1,25 мг три- естроген и микронизиран прогестерон (50-100 милиграма) два пъти на ден за орален прием
  • Микронизиран тестостерон за орален прием — таблетки от 1,25—5 мг
  • Микронизиран тестостерон – 1% крем или гел (андрогел), нанася се върху вътрешната страна на бедрото или скротума веднъж или два пъти на ден.

Вагиналните кремове, таблетки и диафрагми не се абсорбират достатъчно добре в кръвния поток. Те обаче могат да бъдат полезни при лечение на някои признаци на менопаузата – пикочни проблеми, вагинална сухота, изтъняване на вагиналната стена, които могат да причинят болки при полово сношение. Вагиналната хормонозаместваща терапия включва:

  • Микронизиран естриолов крем, 0,5 мг на един грам основа (Estriol)
  • Микронизиран естрадиолов крем, 1 мг на един грам основа (Estrace)
  • Естрадиол като силиконова диафрагма с 2-милиграмов резервоар, сменян на всеки 90 дни (Estring)
  • Прогестеронов гел, 4 или 8% (Crinone)

Най-ефективните хормонозаместителни терапии изискват лекарско предписание.

Хормонозаместваща терапия от природата при женски симптоми

Женски симптоми и хормонозаместваща терапия

Дозирането и продължителността на хормонозаместващата терапия зависят от реакцията на организма и се определят от симптомите. Дозирането при жените може да бъде циклично и да отговаря на менструалния цикъл.

Симптомите на хормоналния дисбаланс при девойките от 13 до 19 години и младите жени с нормален менструален цикъл включват:

  • Акне
  • Резки промени в настроението
  • Стресов синдром
  • Нощно изпотяване
  • Нарушения на съня
  • Предменструален синдром (ПМС)

Типичната хормонозаместваща терапия се провежда чрез микронизиран прогестеронов крем, 4-6 мг на кг телесно тегло, който ежедневно се втрива във врата, горната част на гръдния кош и от вътрешната страна на китките през целия месец или две седмици преди менструацията в зависимост от симптомите. При наличие на акне той не се прилага върху лицето.

Симптомите на хормонален дисбаланс при жени между 21 и 40 години с нормален менструален цикъл като допълнение към горепосоченото могат да включват:

  • Депресия
  • Безплодие
  • Подуване на корема от задържане на сол и течности
  • Мигренозни главоболия
  • Чувствителност на гърдите
  • Липса на съсредоточеност
  • Напълняване
  • Голям апетит

Типични хормонозаместителни терапии за период от три месеца до една година:

  • Микронизиран прогестеронов крем, 4-6 мг на един кг телесно тегло, ежедневен прием
  • Естрадиол, 6-8 мг на 1 кг телесно тегло

Освен посочените симптоми хормоналният дисбаланс при жени преди менопауза на възраст от 35 до 40 години с редовна или нередовна менструация може да причини:

  • Смущения на съня
  • Косопад
  • Горещи вълни
  • Депресия
  • Загуба на либидо (полово влечение)
  • Храносмилателни проблеми
  • Тревожност

Типични хормонозаместителни терапии за период от три месеца до една година:

  • Микронизиран прогестерон, 4-6 мг на 1 кг телесно тегло, ежедневен прием
  • Естрадиол, 7-9 мг на 1 кг телесно тегло/ежедневен прием

Хормонозаместващата терапия е особено подходяща за симптоми на менопауза при жени на възраст 40-55 години. Те могат да бъдат подобни на вече споменатите, но да са по-ясно изразени. Менструацията може да е спряла или циклите да са нередовни. Типични хормонозаместителни терапии:

  • Микронизиран прогестеронов крем, 5-7 мг на 1 кг телесно тегло
  • Естрадиол, 6-9 мг на 1 кг телесно тегло
  • Тестостеронов крем, 10 мг на 1 кг телесно тегло, нанася се върху лабиите и около клиториса.

Ежедневната хормонозамества- ща терапия продължава два до четири месеца, последвана от петдневна почивка.

Жените в менопауза и в период след менопауза на възраст над 55 години може да страдат от:

  • Загуба на костна маса
  • Сърдечно заболяване
  • Пикочна инконтиненция

Типични хормонозаместителни терапии:

  • Микронизиран прогестеронов крем, 5-7 мг на 1 кг телесно тегло, еже­дневно
  • Естрадиол, 6-9 мг на 1 кг телесно тегло, ежедневно.
Хормонозаместваща терапия от природата и за мъжете

Мъжки симптоми и хормонозаместваща терапия

Признаците на ниските тестостеронови нива или хормоналния дисбаланс при мъжете в андропауза са отчасти сходни с тези при жените. Допълнителните симптоми могат да включват:

  • Умора
  • Нощно уриниране
  • Импотентност или намалена способност за поддържане на ерекцията
  • Намаляване на способността за из­граждане на мускули
  • Невъзможност за намаляване на теглото

Списък със средства за природно андрогенно заместване от 3 до 14 месеца:

  • Боров цветен прашец – 0,5-5 г веднъж или два пъти дневно; четвърт чаена лъжичка тинктура, три пъти дневно; 5-10 г на ден в топло мляко, в китайската и корейската медицина
  • Цвят от американски аир (акорус) – четвърт чаена лъжичка тинктура два пъти дневно
  • Тинктура от женшен – една трета чаена лъжичка дневно
  • Корени от коприва (Urtica dioica) — 300-1200 мг на ден от екстракта
  • Бабини зъби (Tribulus terrestris) – хапчета или таблетки от 250—500 мг стандартизиран екстракт три пъти дневно
  • Прегнелонон, главен стероиден хормон (прохормон) в мъжете и жените – 5-50 мг дневно
  • Андростендион (андро) – 50-100 мг хапче, разтворимо под езика, един до три пъти дневно
  • Андростендиол (андиол), 4-андиол (андродиол) – 100 милиграма вед­нъж или два пъти дневно
  • Дехидроепиандростерон (DHEA) – 25-50 мг дневно
  • Цинк – 20—40 мг дневно
  • Сок от целина от три пресни стеб­ла дневно
  • Диета с високо съдържание на ове­сено брашно, царевица и борови (кедрови) ядки

Цинкът е необходим за преобразуването на андростендиона в тестостерон. Цинковите препарати обикновено включват и мед, за да се предотврати обедняването на медното съдържание в организма.

Женшенът като андрогенен заместител:

  • Азиатски женшен – прах или таблетки 1-9 мг дневно
  • Азиатски бял (20-40 капки) и кирии или тъмночервен (5—20 капки дневна тинктура)
  • Азиатски женшен, комбиниран с тианши или нотогинсенг (Рапах pseudo-ginseng)
  • Сибирски женшен (елеутерокок)
Храните и добавките при хормонозаместваща терапия

Храни и добавки

Според изследователите фитоестрогените, наричани изофлавони (генистеин и дайдзеин), които се срещат в соята, могат временно да се ползват като естрогенни добавки. Соевият протеин в диета с ниско съдържание на мазнини намалява риска от сърдечни заболявания, а изофлавоните предотвратяват загубата на костна маса. Изофлавони се съдържат в продукти като тофу, темпех и соеви питиета, но не и в соевото масло.

Дивият ядлив мексикански ямс съдържа фитоестрогени, но те не действат като прогестеронни добавки, тъй като съдържат само прогестеронен прекурсор (предшественик), който не е активен в човешкото тяло.

Установено е, че фитоандрогените увеличават андрогенните нива и балансират съотношението андроген-естроген при мъжете. Храни с високи нива на фитоандрогени са:

  • Целина
  • Пащърнак
  • Царевица
  • Овес (Avena sativa)
  • Чесън (Allium sativum)
  • Лук
  • Борови (кедрови) ядки

Храни, които имат по-ниски андрогенни нива и потискат андрогенната активност при мъжете, включват:

  • Сладник
  • Черен кохош (Cimicifuga гасето- sa) – с много високо съдържание на естроген и понякога се използва за лечение на горещи вълни при жени в менопауза
  • Хмел, една от най-силните естрогенни храни
  • Грейпфрут, който пречи на отстраняването на естрогена от тялото

За още информация прочетете и тези статии:

Овесът е най-популярната лечебна билка! Вижте за какво помага и рецепта за лечение

Диета при менопауза

Препоръчваме ви следните хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

МИОМАКС MIOMAX допринася за нормалното функциониране на женската полова система и маточната мускулатура, като нормализира баланса на естрогена.

Чесън – капсули, код: 30408

Женшен (Рапах ginseng) при топли вълни, умора, изтъняване на влагалищната лигавица

Масло от едроцветна пупалка (Oenothera biennis) при промени в настроението, раздразнителност, болки в гърдите

РОДИОЛА плюс, код: 30479

СИЛА ЗА НЕГО И НЕЯ За високо либидо! код30510

СОЕВИ ИЗОФЛАВОНИ За жени, които знаят какво искат код30258

Соя и Калций, код: 30447

ЦАРСКИ БИЛКИ За истинско удоволствие код 30111

ЦАРСКИ БИЛКИ За мъжа код 30103

ЕРОГЕН от Zona Pharm

Благодарение на умело композираните растителни екстракти ЕРОГЕН подобрява кондицията и неутрализира проблеми в сексуалното общуване. Активира желанието и подобрява възможностите, като мобилизира собствените резерви на организма.

НОНИ КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ

ПАУЗИЛ ДОННА от Equilibra, код 30258

НОНИ КОМПЛЕКС ЗА МЪЖЕ от Dynamic Health

ВИГРИКС ТУРБО За мъже и жени!

ПРОСТАЛЕК от Zona Pharm

ИЗОФЛАВОНИ ОТ ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА Хормонален баланс! к30507

Съветите на лекаря

Необходими изследвания преди започване на терапията

Нивата на хормоните в кръвта могат да бъда измерени преди и по

време на хормонозаместващата терапия:

  • Фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) – високите му нива показват ниско производство на полови хормони и менопауза.
  • Кръвни тестове за измерване на естрогенните нива показват какво количество естроген циркулира свободно в кръвта. По-голямата част от естрогена в тялото е свързан с други молекули или клетъчни рецептори и не може да бъде измерен.
  • Други тестове включват:
  • Тестване на хормоните в слюнката: извършва се в лаборатория или вкъщи с комплект за тестване при домашни условия.
  • Тестването на урината разкрива какво количество хормони се отделя от бъбреците за период от 24 часа. Изследването е скъпо и трудно за разчитане и тълкуване.
  • Годишен тест на костната минерална плътност за онези, които използват хормонозаместваща терапия за подобряване на костната плътност.
  • Годишни прегледи с ултразвук на таза за проследяване на ефикас­ността на хормонозаместващата терапия. Тези тестове не са скъпи и позволяват на лекаря да разгледа дебелината на маточната лигавица и формата на яйчниците, които директно се влияят от естрогена и прогестерона. При преглед на таза с ултразвук могат да се открият и наблюдават кисти на яйчниците в резултат на хормонална терапия.

Нивата на тестостерон и дехидроепиандростерон (DHEA) в кръвта или слюнката се следят редовно при употреба на DHEA при хормонозаместваща терапия. Нивата на хормоните се променят непрекъснато и повечето тестове отразяват само измеримия хормон, който присъства в определен момент във времето.

Какви предпазни мерки трябва да вземем преди използването на терапията

Въпреки че са одобрени от Федералната агенция по храните и лекарствата (ФАХЛ) на САЩ, естествените хормони не се контролират като лекарствени средства. Повечето големи производители използват стандартизирани названия и дозиране на активните съставки. Въпреки това бионаличността (количеството активна съставка, която навлиза в кръвния поток и може да бъде използвана ефикасно) не е характерна за повечето хормонозаместителни терапии. Резултатите от оралната хормонозаместиваща терапия могат да бъдат противоречиви, тъй като много фактори влияят върху тяхната бионаличност. Въпреки че много продукти, продавани без рецепта, се наричат естествени хормони, те съдържат много ниски концентрации и тяхната бионаличност е неизвестна. Те могат да имат ефект само ако е необходимо малко количество за хормонално добавяне.

Хормонозаместителните терапии, особено андрогенното заместване, не са изучени добре. Не са правени клинични изпитания за безопасност. Не се знае дали тази терапия не носи рискове, подобни на някои конвенционални хормонозаместителни терапии, включително увеличен риск от рак на гърдата, коронарна (исхемична) болест на сърцето, инсулт, и белодробна емболия (кръвен съсирек в артерия на белия дроб). Терапиите на андрогенното заместване не трябва да се използват от млади мъже.

Някои полусинтетични хормони могат да бъдат наречени природни, тъй като са синтезирани от естествени вещества. Полусинтетичният естроген например се произвежда от урина на бременни кобили. Някои хормони, предписвани с рецепта, съдържат биоидентичен естроген, но полусинтетичен прогестерон.

Хормонозаместваща терапия от природата

Странични ефекти

Съществуват твърде малко данни за странични ефекти от природната хормонозаместваща терапия (ПХТ) при жените. Тъй като естрогените са биоидентични на човешките естрогени и имат тенденцията да са по-слаби от синтетичните естрогени, използвани в конвенционалната хормонозаместваща терапия (КХТ), се очаква те да имат и по-малко странични ефекти. В допълнение, природната хормонозаместваща терапия може да бъда преустановена и възобновена по всяко време.

Терапията на природното андрогенно заместване може да причини раздразнителност и други странични ефекти при мъжете, особено при тези, които употребяват кафе. Женшенът има немалко странични въздействия и трябва да се използва предпазливо. Приемането на много големи дози цинк също може да породи странични ефекти.

Основни термини, използвани в статията

Андрогени – полови хормони, които преобладават при мъжете.

Андропауза – хормонални промени при мъжете след средата на жизнения им цикъл.

Бионаличност – количеството вещество, което може да навлезе в кръвния поток и да бъде използвано ефективно от тялото.

Биоидентични – молекули, които са идентични по химическите си формули и подобни или идентичните по химически структури и въздействията си върху биологичните молекули в природата.

Дехидроепиандростерон (DHEA) – хормон, предшественик на тестостерона, естрогена и други хормони.

Диосгенин – фитохормон, извличан от мексиканския ямс, който се използва за производството на естествен прогестерон.

Естроген – клас стероидни хормони, които преобладават при жените. Терминът често се отнася до трите главни естрогена: естриол, естрадиол и естрон.

Фоликулостимулиращ хормон – хормон, който стимулира развитието на фоликулите в яйчниците, узряването на яйцеклетките и произвеждането на естрогени.

Изофлавон – фитоестроген, който се среща в соята и други растения и понякога се използва като естрогенна добавка.

Микронизиран – кристал, смлян на много фин прах.

Фитохормони – стероидни хормони, които се срещат в растенията, включително фитоестрогени и фитоандрогени.

Предменструален синдром – симптоми, които включват болки в кръ­ста и коремната област, нервна раздразнителност и болезненост на гърдите, които се появяват в седмицата преди началото на менструа­цията.

Прогестерон – важен хормон, особено при жените, който рязко намалява по време на менопаузата.

Рецептор – молекула на клетъчната повърхност, която привлича специфичен хормон, за да произвежда съответния биологичен ефект.

Стигмастерол – растителен сте роид, който се извлича от соя и се използва за производство на природни човешки хормони.

Тестостерон – стероиден хормон, който преобладава при мъжете.

Източници: webmd.com; healthline.com; mirsovet.ru; medportal.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *