Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Живков: Методът на д-р Понсети е революционен в лечението на еквиноварус

Еквиноварус – същност и причини за неговата поява. „Атипични стъпала“ и други костни малформации – вродено изкривяване на ходилата при малките деца. Симптоми за еквиноварус. Диагностициране. Хирургични интервенции за лечение на еквиноварус. Методът на д-р Понсети за лечение на еквиноварус – революционен способ за изправяне на кривите стъпала. Рехабилитация и носене на специални ортопедични обувки.

Д-р Мирослав Живков е ортопед от болница „Света Анна“ във Варна. Името на д-р Живков нашумява, защото той прилага успешно нови способи за лечението на еквиноварус. Д-р Живков използва метода на д-р Понсети, който усвоява в САЩ.

еквиноварус
Д-р Живков прилага напредъка в медицината и лекува успешно еквиноварус

Преди методът на д-р Понсети да бъде въведен в медицинската практика, гинеколозите настоявали майките да правят аборти, когато установят, че бебета страдат от еквиноварус.  Днес лечението на еквиноварус е напълно успешно и не се налагат подобни драстични мерки.

Еквиноварус включва вродени деформации на долните крайници, които обикновено са вродени при някои деца. Най-често единият крак на детето е извит с неправилна позиция и форма. Сухожилията, които прикрепват мускулите към костите са по-къси от нормалното. Стъпалата на болните деца са обърнати навътре, а петата е нагоре. Еквиноварус по принцип е рядко заболяване, но през последните години броят на страдащите от него деца се е повишил.

Медицината все още не може да открие каква точно е истинската причина за появата на заболяването. Лекарите предполагат, че бебето се е развивало в утробата на майката като е било в неправилна поза. При някои от малките пациенти е открито наличието на спина бифида, която също е допринесла за получаването на еквиноварус. Нездравословният начин на живот на бременната жена (употреба на цигари и дори алкохол) също може да причини подобни малформации.

Наличието на еквиноварус е видимо със самото раждане на детето. За да бъде излекуван малкият пациент е наложително адекватно лечение. Има случаи, при които на видеозон се вижда, че бебето има едностранна или двустранна форма на еквиноварус. Родителите научават този факт и започват да търсят предварително специалист, който ще  проведе необходимото лечение.

Лечението на еквиноварус започва още в първите седмици след раждането. Целта е да бъдат оправени малформациите още докато костите на бебето са гъвкави и меки.

Тежките форми на еквиноварус се лекуват посредством операция, като хирурзите удължават сухожилието. Кракът на малкия пациент стои в гипс, а след това в шина.

Новият начин за лечение на еквиноварус е методът на д-р Понсети, който у  нас успешно прилага д-р Живков. Специалистът намества засегнатия крайник в правилната позиция и го гипсира. Гипсът се сменя няколко пъти в рамките на няколко месеца.  След това се провежда рехабилитация и детето трябва да носи специални обувки. Този метод е подходящ, защото кракът се възстановява сам и не се налага операция.

Екип на БНТ2 (сценарист Зоя Черешарова, режисьор Мариета Бобева и оператор Неделчо Чавдаров) направи документален филм за д-р Мирослав Живков със заглавие „Прохождането“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *