Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откриха ми киста на яйчника… Това опасно ли е?

Те могат да се появят на всяка възраст – както при млади жени, така и по време на менопаузата. Крият ли рискове кистите на яйчниците? Какво ги причинява? Трябва ли да бъдат премахвани?

Когато лекарят ви съобщи, че имате киста на яйчника, първият ви въпрос е „Това опасно ли е?“. Кистата е образувание, което лекарите наричат тумор (на медицински език тумор е всяко нарастване на тъкан), но няма причини да се безпокоите – в огромното си мнозинство кистите са доброкачествени.

киста на яйчника
Най-честият въпрос е: Опасни ли са кистите?

ВИДОВЕ КИСТИ:

1. Функционални

Такива са 90% от кистите. Наричат се така, защото са свързани с функционирането на яйчниците. Най-често се срещат при жени, които не взимат противозачатъчни или пък приемат лекарства за стимулиране на яйчниците. Функционални кисти могат да се появят и в началото на бременността.

2.Органични

Те се срещат много по-рядко и не могат да изчезнат от само себе си за разлика от функционалните.

Обикновено съдържат кръв, мастна тъкан, мукус или течност, подобна на вода.

3.Множество от микрокисти

Те не надхвърлят няколко милиметра и всъщност представляват фоликули (специфична яйчникова тъкан).

Срещат се често при жени с наднормено тегло, необичайно окосмяване (по горната устна, гърдите и корема), нередовен цикъл и акне. Става дума за т.н. синдром на поликистозните яйчници, едно все още недобре познато заболяване, което засяга 10% от жените. При нужда се лекува с хормони.

Как да разберем дали имаме киста на яйчника?

В половината от случаите кистите са безболезнени. Откриват се случайно при ехографски преглед, предписан поради проблеми със зачеването или в началото на бременността.

В други случаи кистите напомнят за себе си с тежест в долната част на корема, усещане за тежест или „дърпане“. Могат да предизвикат и смущения в уринирането, ако са големи по размер и притискат пикочния мехур.

Какви са причините?

Хормонален произход

Функционалните кисти се дължат на хормонален дисбаланс, поради който някои фоликули нарастват прекалено много или пък остават на повърхността на яйчника.

Ендометриоза

Понякога в случай на ендометриоза менструалната кръв не може да бъде освободена и образува кисти.

Трудно обясними случаи

Такива са някои органични кисти.

Опасни ли са кистите?

Не, но могат да предизвикат усложнения. Едно от тях е рядко срещаното, но много болезнено усукване на яйчника, което налага незабавна хоспитализация, тъй като прекъснатото кръвоснабдяване може да доведе до некроза на яйчника. Кистата може също така да се спука и да изпълни коремната кухина с кръв.

Във всички случаи кистите трябва да са под наблюдение, особено ако не изчезват или нарастват, както и ако са органични. В изключителни случаи кистата може да е на границата между доброкачествено и злокачествено образувание, но при днешната прецизна ехографска техника вероятността от грешка е малка.

Най-добре е ехографският контрол да се прави на всеки шест месеца, за да се види дали функционалната киста изчезва или пък органичната нараства.

Нужно ли е да бъдат премахвани?

По принцип не. Функционалните кисти най- често изчезват от само себе си в рамките на три месеца. Ако се появят отново, може да се приложи хормонално лечение, което да постави яйчниците в състояние на почивка. Ако кистата е органична, но не предизвиква болки, не се предприема нищо.

Днес операциите на подобни кисти се правят много по-рядко благодарение на възможностите на медицинската техника да определи с все по-голяма сигурност дали образуванието е доброкачествено или злокачествено. Освен това при операция винаги съществува известна опасност отнемането на кистата да повреди яйчника.

В някои случаи обаче хирургичната интервенция е наложителна – при усукване на яйчника, когато кистата има по-дозрителен аспект при ехографския преглед или ако е с размер над 6 см.

Пречат ли кистите на забременяването?

Най-често не. В повечето случаи кистите се формират само по единия яйчник. Тогава другият поема по-голямата част от яйчниковата дейност, информира „Здравен журнал“. Функционалните кисти обикновено изчезват от само себе си, така че е нужно само малко търпение до следващия менструален цикъл,за да се възстановят оптималните условия за овулация.

Но понякога кистите възпрепятстват зачеването – тогава, когато са свързани с ендометриоза. Неосвободената менструална кръв може да нахлуе през маточните тръби и да се задържи по яйчниците, което би нарушило правилното им функциониране.

При поликистозни яйчници овулацията също е затруднена. Понякога само с отслабване с няколко килограма и/или стимулация на яйчниците бременността става лесно постижима.

При киста на яйчника може да ви помогне и иновативната хранителна добавка МИОМАКС. Повече за нея можете да прочетете ТУК.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *