ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Георгиева: Спазвайте тези 4 правила, за да бъдат избегнати хранителните алергии при децата

Хранителните алергии при децата – същност и видове. Причини за появата на хранителните алергии – липсата на кърмене, липсата на среща с алергените в ранна възраст, неправилното захранване на децата. Поява на първите хранителни алергии при децата – преди първата година. Вредата от прекалената стерилност в живота на децата. Хранителните алергии, към които децата са предразположени по рождение – непоносимост към яйца, риба и фъстъци – остават до живот. Придобити хранителни алергии – следствие неправилно хранене и захранване, децата не са срещнали алергените в подходящата възраст, за да изградят устойчивост към тях. Важни правила за избягване на хранителните алергии при децата.

В последните години все по-често се говори за алергии. Това са алергиите към прах, към домашните любимци, към околната среда, към лекарства и хранителни. Данните на Националния център по хигиена, от 2010 г., са категорични, че 20% от  децата в градовете проявяват някакъв вид алергия. Сред най-разпространените видове алергии в детска възраст са хранителните алергии.

хранителните алергии
Спазвайки съветите на доц. Георгиева ще спасите вашите деца от хранителните алергии

Доц. д-р Миглена Георгиева обяснява пред mu-vi.tv, че хранителните алергии се проявяват още преди първата година от живота на бебето. Но това най-често се случва при деца, които не са били кърмени.

Когато майката няма достатъчно кърма, бебетата се дохранват с различни млечни формули, които са на базата на кравето мляко. Това е мощен алерген, с който детският организъм се среща и към който проявява реакция. Хранителните алергии могат да се изразят по различен начин – чрез повръщане, диария и ред други оплаквания.

Децата, които са алергични към яйца, риба, фъстъци, остават алергични за цял живот. Стриктното избягване на алергена е единственият начин децата да се предпазят от хранителните алергии. Превенцията е особено важна в такива случаи.

Според доц. Георгиева от съществено значение е децата да бъдат кърмени възможно по-дълго време. Така се поражда т.нар. чуждо родов толеранс към чуждо родовите белтъци, които се приемат чрез храната. Следващото важно нещо е профилактика на децата от вирусни инфекции, от бактериални инфекции.

До определена степен децата не трябва да губят контрол при контактите с животни. Според т.нар. хигиенна теория, децата, които са били отглеждани в идеално стерилна среда – получена хигиена с качествени препарати и без животни около тях, на по-късен етап стават алергични. Причината е, че колкото по-рано децата се срещат с различните алергени, толкова по-рано тяхната имунна система става по-устойчива.

Ако децата не са срещали алергени в ранна възраст, те ще се сблъскат с алергените в детската градина или в училище. Тогава ще започнат да проявяват алергични реакции.

За да бъдат избегнати хранителните алергии е важно:

1 – Задължително кърмене поне до първите 6 месеца след раждането;

2 – Адекватно захранване – ако детето е здраво, не се изключват алергените. Алергенът се въвежда между 4-я и 6-я месец.

3 – Адекватен прием на месо – има родители, които са вегетарианци и които се опитват да не приготвят месо на своите деца. Това е вредно, защото се понижава рязко приемът на желязо. Има растения, които са богати на желязо – лапад, спанак, коприва, но растителното желязо се усвоява много по-трудно, за разлика от желязото в месото и  в жълтъка. Децата, които не ядат месо развиват анемия.  Освен това, при липса на желязо децата израстват с умствени проблеми и не са достатъчно адекватни. Приемът на желязо започва от 6-ия месец след раждането.

4 – Не трябва да се прави залитане в храненето на децата, защото могат да се получат остри дефицити или високо пренасищане с някои важни витамини и микроелементи, което е вредно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *