Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Марчев: 4 показателя подсказват дали имате болно сърце

Сърце и сърдечно-съдова система. Влияние на студа и на студения вятър върху състоянието на сърцето, на големите и на малките кръвоносни съдове. През зимата броят на инфарктите нараства с 15%. Сърцето и сърдечно-съдовата система се поддържат със сезонни лекарства – препарати за лятото и препарати за зимата. Употребата на сезонни лекарства помага на сърцето и на сърдечно-съдовата система да се адаптират към студа и към горещината. Исхемична болест на сърцето. Влияние на стреса, на лошите човешки отношения, на храната и на алкохола върху здравето на сърцето и на сърдечно-съдовата система.

В „Здравей, България“ гостува доц. Сотир Марчев, Доц. Марчев и Ани Цолова обсъдиха въпроса със здравето на сърцето и на сърдечно-съдовата система в студеното време и по време на празници.

сърце
Доц. Марчев дава полезни съвети за здраво сърце през зимата

Според доц. Марчев храната и алкохолът не са такива големи врагове на сърцето, както стресът.  Доц. Марчев дава нагледни примери. Италианците и французите пият много вино и имат малък процент инфаркти. Японците пият малко алкохол и имат голям ръст на инфаркти. Германците ядат мазни вурстчета, но също отчитат нисък процент на инфаркти.

Стресът причинява появата и активирането на сърдечно-съдовите заболявания. Като нагледен пример дава трагедията в едно холивудско семейство. След като почина актрисата Кари Фишър, която изигра принцеса Леа в „Междузвездни войни“, непосредствено след нея почина и нейната майка от инфаркт. Това е актрисата Деби Рейнолдс. Деби Рейнолдс получи инфаркт от стреса, който изживя по загубата на нейната дъщеря.

Ако трябва да щадим сърцето, то не трябва да го подлагаме на стрес, а не толкова да не ядем и да приемаме алкохол. Голям дял на инфарктите се дължи и на лошите човешки отношения. Колкото един човек живее в по-голяма хармония с околния свят, толкова рискът от инфаркт е минимален. Когато човек страда от липсата на разбиране и на позитивни емоции, той е предразположен към инфаркт.

сърце
Доц. Марчев и Ани Цолова разискват колко е важно да полагаме грижи сърцето и за кръвоносната система през зимата

Но студът е сериозен враг на сърцето, напомня доц. Марчев.  През зимата ръстът на инфарктите се покачва с 10 до 15%. Причината е в студа, който свива рязко кръвоносната система и променя ритъма на работа на сърцето. Здравите хора нямат проблеми, защото тяхното здраво сърце се приспособява към студа. Болното сърце трудно се приспособява или въобще не може да се приспособява.

Всеки човек трябва да се замисли за състоянието на сърцето си, когато:

1 – Ако можете да  изкачите 3 етажа без почивка и без да се задъхвате, вие нямате причина да се притеснявате за вашето сърце. Ако човек започне да се задъхва, качвайки стъпалата до 3-я етаж, трябва да отиде на лекар. Това важи и за онези хора, които трудно дишат, дори докато се движат по равния път.

2 – Нормата на кръвното е до 140/90. Ако поддържате такова кръвно, не трябва да се притеснявате за вашето сърце. Нормата на пулса е от 50 до 100.  Ако излизате от тези граници, тогава задължително трябва да потърсите лекар.

3 – Ако студеният вятър ви блъсне в лицето и получите болка в гърдите, отново трябва да посетите лекар. Вероятността да имате исхемична болест на сърцето е голяма, защото студеният вятър свива коронарните съдове.

4 – Ако получите болка в гърдите, след като рано сутринта сте излезли на студа, това говори в голяма степен за наличието на исхемична болест на сърцето.

Лекарствата за сърдечно-съдовата система се смеят сезонно.  Летните лекарства свиват кръвоносните съдове, защото вън е прекалено горещо.  Зимните лекарства разширяват кръвоносните съдове, за да противодействат на  студа, който  ги свива.  По този начин сезонните лекарства помагат на тялото да се адаптира към метеорологичните условия и към климата.

Ще ви бъде полезно лично да чуете съветите на доц. Марчев в студиото на  Нова ТВ   ТУК   >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *