Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вайпинг – разрушителна мода с неприятни последици за здравето!

Вайпинг – това е сравнително нова модна концепцията, която се се формира с появата на още една иновация – електронната цигара

вайпинг

Вайпинг или „vayping“ /от английски/ е процес на използване на електронна цигара, която може да се нарича персонален цифров изпарител или е-цигара. Вайпинг е особено популярно явление сред младите хора. И не само сред тях.

В началото трябва да уточним, че е-цигарите са инхалатори, състоящи се от мундщук, пулверизатор, течен изпарител и блок батерия. Производителите твърдят, че електронните цигари са безопасни и могат да бъдат използвани като средство за никотиново-заместваща терапия.

Въпреки това, здравните експерти посочват, че потенциалните рискове вайпинга все още се изследват.

Нека обясним малко по-подробно какви вреди на здравето може да донесе използването на електронната цигара.

Вреден ли е вайпинга? Как уврежда здравето електронната цигара?

„Вайпърите не пушат, те изпаряват!“ – това е едно сравнително популярно твърдение на по-младото поколение пушачи. Младите хора са уверени, че тази дейност не застрашават здравето им, освен това е и много модерно.

Така наречените вейп-барове растат като гъби след дъжд. На тези места обичайно се събират фенове на вайпинга, които демонстрират различни украсени и подобрени версии на своите е-цигари.

Когато говорим за опасност от цигарите, обикновено имаме предвид цигарите от тютюн и никотина, който се съдържа в тютюна

Всеки химик ще ви каже, че примесите в цигарите имат по-голяма вреда от тяхната основна съставка. Производството на цигари продължава, въпреки не особено ефективните кампании на здравните министерства по света. Дори и ужасните картинки, които се появиха на кутиите не отказват заклетите пушачи. Какви вредни вещества има в е-цигарите, потребителят може само да гадае.

Специалистите от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли, Англия са установили какви токсични вещества се отделят при пушенето на електронни цигари. Учените са открили също така как температурата, вида и продължителността на действие на инхалатора могат да окажат влияние върху здравето.

Изследователите са установили, че в парата, която излиза от електронните цигари се съдържат 31 вредни химични съединения, включително пропилей оксид и глицидол, които са вероятни канцерогени.

Химиците са доказали, че термичното разлагане на пропилей гликола и глицерола, съдържащи се в състава на течността за пълнене на е-цигарите, причинява освобождаването на акролеин и формалдехид, които са с токсични свойства.

Акролеинът дразни очите и лигавиците на дихателните пътища. Той причинява сълзене и има мутагенни свойства. Формалдехида, като допълнение към по-горе описаните свойства, има и не особено приятен ефект върху централната нервна система.

Всичко това провокира облитериращ бронхиолит. Заболяването води до образуване на белези на малки алвеоли на белите дробове. Това заболяване е инвалидизиращо и необратимо. Започва с диспнея, но в крайна сметка води до хронична кашлица, която не се лекува лесно.

В европейските страни пушенето на електронни цигари не е толкова популярно. Производители и собствениците на е-цигари твърдят че вaйпинга е програма за контрол на тютюнопушенето. Но вие знаете много добре, че това е просто маркетингов трик.

Ето защо трябва да се обясни на вайпърите, че модата е капризна, а здравето е само едно. Затова трябва да го пазим и да се грижим за него.

Разпространете тази статия в социалните мрежи. Нека повече хора научат какви са вредите от е-цигарите.

Източник: lifehacker.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *