ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Петров: Спасихме ръката на бебе с тромбоза на брахиалната артерия

Брахиална артерия – същност. Тромбоза на брахиалната артерия – причини за появата и рискове за пациента. Тромбоза на брахиалната артерия при бебета, деца и при възрастни пациенти. Лечение. Осигуряване на проходимост на артериите и реканализация на съдовете, последващ непрекъснат контрол на рисковете от инфекции. Ампутация на крайник при тромбоза на брахиалната артерия – крайна мярка за спасяване на пациентите. Лекари от „Света Марина“ във Варна спасиха бебе от ампутация на дясната ръка заради тромбоза на брахиалната артерия.

Брахиалната артерия е артерията, която се намира на мишницата на ръката. Тази артерия се използва за измерване кръвното налягане. По тази причина се поставя стягащ маншет на ръката, за да може въздухът при неговото надуване да притисне артерията и да прекрати артериалните пулсации. Така на скалата на апарата се отчита артериалното кръвно налягане.

брахиалната артерия
Проф. Петров е доволен, че успяха да спасят ръката на бебе с тромбоза на брахиалната артерия

Проф. д-р Веселин Петров е ръководител на Клиниката по съдова хирургия при  УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Проф. Петров застана пред камерата на  mu-vi.tv, за да сподели една прекрасна новина за спасен малък пациент. Момченце на 8 месеца е доведено в „Света Марина“, а съдовите изследвания чрез цветна снимка на артериите показват, че бебето е получило  тромбоза на брахиалната артерия на дясна ръчичка. Своевременната намеса на целия екип специалисти спасява ръчичката на бебето, защото успяват да извадят образувалите се тромби.

Подобни интервенции, на съвсем малки пациенти, са изключително сложни, тъй като техните кръвоносни съдове са направо микроскопични. Необходим е много голям опит на лекарите, за да се справят с тази задача, както и подходящи инструменти.

брахиалната артерия
Д-р Желева коментира, че дозата хепарин при деца под 1 годинка се предписва изключително прецизно

Д-р Желева обяснява, че след извършената интервенция за отстраняване на тромбите, в последващото лечение на малкия пациент е извършена реканализация на кръвоносните съдове и последващо лечение с помощта на медикаменти. Употребата на хепарин, като средство, което не позволява да се съсирва кръвта и да образуват тромби, изисква огромна прецизност при децата под 1 година, обяснява д-р Желева.  След проведената спасителна интервенция детето е в много добро общо състояние.  Той вече е изписан и е вкъщи.

брахиалната артерия
Проф. Йотова обяснява, че когато една болница разполага с всички необходими специалисти, оздравяването на пациента е гарантирано

Проф. д-р Виолета Йотова – ръководител на Първа детска клиника с ДОИЛ с гордост обяснява, че в „Света Марина“ – Варна са събрани много специалисти с различни компетентности. Това позволява незабавна реакция в такива спешни ситуации, което гарантира живота на пациентите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *