ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо при някой хора косата побелява много по-бързо и по-рано?

Аз навърших 47 години съвсем наскоро. Но от известно време забелязвам, че косата ми започва да побелява много бързо. В рамките само на половин година побеля два пъти повече отпреди. Какво може да означава това? Съществуват ли някакви народни средства, които да преустановят този процес?

Елена Попова, Свиленград

Ранното побеляване може да бъде свързано с различни факто­ри: постоянни стресове, нерв­но напрежение, тежки душевни преживявания, продължително боледуване, нарушен хормонален баланс.

Но най-често побеляването се предизвиква от недостиг на различни вещества, например аминокиселината тирозин, необ­ходима за синтеза на меланина в косата. Витамини от групата В, а също микроелементите мед и цинк. Това може да бъде резул­тат и от някаква ограничителна диета, например слабобелтъчна.

Недостигът на витамини може да е свързан с поява на дисбактериоза в червата.

Нужно е да започнете да при­емате поливитаминни компле­кси. Полезно е да употребявате повече сирене, но не топено, а истинско, натурално. А също и морски продукти, риба, морско зеле. Наблягайте на пуешкото месо, както и на говеждия или свинския черен дроб. Полезни са горчицата, зеленият лук, пра­зът, зелето, цвеклото, ряпата, корените от джинджифил, слън­чогледовите и тиквените семки. А също и тиква, тиквички, грах, бобови продукти, гъби, ядки – осо­бено фъстъци. През летния пери­од яжте повече ягоди, особено горски, а също и вишни, праскови, къпини. От време на време втривайте от тези плодове в косите си – по 4-5 пъти в седмицата. Имайте предвид, че силният чай и кафе, както и булгурът пречат на нормалното усвояване на тези така необходими микроелементи мед и цинк.

ПРЕДЛАГАМЕ ВИ НЯКОЛКО НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

Приемайте по една супена лъжица сок от корените на магда­ноз или целина – два пъти на ден и добавяйте в салатите си 2-3 пъти в седмицата.

Приемайте настойка от чай­на гъба – по половин чаша 2-3 пъти на ден, половин час преди ядене.

Залейте 2 супени лъжици смлени сухи корени от репей с по­ловин литър гореща вода. Дръжте на слаб огън докато сместа заври и изври половината обем. След това добавете 2 чаени лъжички семена от копър, оставете за един час и прецедете. Втривайте отварата в корените на косата всекидневно – сутрин и вечер. Кур­сът на лечение е 2-3 месеца.

Втривайте в косата си на­стойка от чайна гъба половин час преди да измиете главата си 2-3 пъти през седмицата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *