ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са симптомите на следродилната депресия? Вижте тук!

Следродилната депресия засяга приблизително 15% от всички родилки. Началото й настъпва постепенно и може да продължи много месеци или да премине във втори пристъп след повторна бременност. Леките до умерени случаи често пъти остават незабелязани и от самите жени.

Много майки чувстват срам и се опитват да скрият трудностите, които преживяват. Това обаче е сериозен проблем, който разстройва живота им и може да окаже ефект върху бебето, другите деца, партньорите и техните близки.

следродилната депресия
Симптомите на следродилната депресия

Случаите на депресия при бащите също могат значително да се увеличат.

Специалистите невинаги могат да определят причината за следродилната депресия. Най-вероятно става дума за комбинация от фактори, които са различни при различните хора.

Според някои учени жените са податливи на депресия при всички важни обрати в репродуктивния си цикъл, като раждането представлява един от тези маркери.

Факторите преди раждането на бебето, които са свързани с по-висок риск от следродилна депресия, включват често повръщане (хиперемезис) по време на бременността, преждевременни родилни контракции и психиатрични смущения при майката. Освен това младите майки обикновено изпитват известна степен на потиснатост през първите седмици след раждането.

Към хормоналните промени и нарушения сън се добавят определени културни очаквания, които поставят жените от някои общности в допълнителен риск от следродилна депресия.

Такъв е случаят с жените, родили дъщеря в общества, където се предпочитат синове (например в комунистически Китай). В други култури рисков фактор представляват обтегнатите отношения със семейството на съпруга. В западните страни с по-чести случаи на следродилна депресия е свързано домашното насилие.

Преживяванията по време на следродилната депресия варират в широки граници, но обикновено включват няколко симптома.

Чувства:

Постоянно понижено настроение

Неадекватност, неуспехи, безнадеждност, безпомощност

Изтощение, пустота, тъга, сълзливост

Вина, срам, безполезност

Объркване, тревожност и паника

Страх за бебето и от бебето

Страх от самота или излизане навън

Някои симптоми могат да не показват наличието на сериозен проблем.

Независимо от това обаче постоянно пониженото настроение или загубата на интерес или удоволствие от обичайни дейности за период от най-малко две седмици показват клинична депресия и изискват съответното лечение.

Източник:бгмама,medportal.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *