ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Кацаров: Хепатопротекторите са неразделна част от лечението на черния дроб

Черен дроб – същност и функции. Заболявания и навици, които увреждат черния дроб –  хроничен хепатит, остра алкохолна интоксикация, медикаментозен хепатит. Изследвания, които показват състоянието на черния дроб – хепатити В и С. Черният дроб има отношение към факторите, които отговарят за кръвосъсирването. Хепатопротекторите – неразделна част от лечението на черния дроб.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. Крум Кацаров, за да обсъдят какви са начините за предпазване на черния дроб по време на празниците.

черния дроб
Д-р Щонова поставя въпроса за черния дроб

Според западния стандарт само от 80 до 100 мл алкохол не вреди на здравето. Но тази доза не се приема ежедневно. Над 100 мл алкохолът става недопустим и увреждащ. Алкохолът е сериозен проблем за България. Битовият алкохолизъм е особено разпространен, като високите дози концентрати увреждат черния дроб.

Най-често срещаните заболявания са остър хепатит, хроничен хепатит,  остра алкохолна интоксикация, медикаментозен хепатит.  Добрата новина е, че на пазара вече не се предлагат голяма част от медикаментите, които увреждат черния дроб. Но високата доза на парацетамол също не е полезна за него, въпреки че помага за бързото понижаване на температурата.

черния дроб
Проф. Кацаров съветва да щадим черния дроб по време на празниците

Ранни симптоми за увреждане на черния дроб няма, коментира проф. Кацаров.  Пълните хора много често имат отклонения в следните показатели – холестерол, кръвна захар, пикочна киселина. Черният дроб подава сигнали, когато вече е късно, затова всеки човек може да си направи изследване за хепатит В и за хепатит С.

Черният дроб има отношение към факторите, които отговарят за кръвосъсирването. Ако в определен момент кръвта започне да се съсирва трудно, бавно или почти не може да образува съсиреци при външни прорезни или убодни рани, трябва да се търси консултация със специалист, казва проф. Кацаров.

По време на празниците черният дроб е най-уязвим. Ние се тъпчем с мазни, висококалорични храни и големи количества алкохол. Това затруднява работата на черния дроб. Ако един човек е здрав, тази вредна хранителна бомба няма да му се отрази чак толкова зле, но на един болен човек може да причини здравословни проблеми.

черния дроб
Д-р Щонова и проф. Кацаров в „Духът на здравето“

Хепатопротекторите са неразделна част от съвременното лечение на черен дроб, но те позволяват да се коригират само леки отклонения от нормалното състояние на черния дроб, обяснява проф. Кацаров.

Ще ви бъде полезно да чуете лично разговора в студиото на „Духът на здравето“  ТУК  >>>.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *