Как да си помогнем сами ако сме в депресия?

Специалистите смятат, че независимо дали страдате от пристъп на лошо настроение или състояние на дълбока депресия, все пак можем да направим така, че да се измъкнем от това състояние. А знаете ли в какво се крие тайната? Просто трябва да престанете да търсите причините за своето състояние и да се заемете с нещо друго. Това не изключва ползването на професионална помощ.

Не си поставяйте кой знае колко сложни задачи и не поемайте върху себе си прекалено голяма отговорност. Ако очаквате много от самия себе си, това може да увеличи вероятността от неуспех, което ще влоши състоянието ви.

Разделяйте многото работа на части, които по-лесно ще изпълните. Определете кои от тях са приоритетни и кои могат да почакат. Въобще, работата според възможностите.

Не вземайте сериозни решения, например дълго пътуване, смяна на работата, развод, без да ги обсъдите преди това с близки приятели и роднини. Такива, на които се доверявате. Опитайте да отложите тези важни решения за по-нататък, когато излезете от депресията.

Правете това, което подобрява настроението ви. Вие си знаете какво, или ако не – е време да усетите кое е това нещо, което ви радва.

Изпълнявайте физически упражнения. Изследвания показват, че хората в депресия се чувстват по-добре, ако редовно се занимават с физически упражнения. Спортуването на чист въздух наистина дава добър ефект.

Намерете сили и воля и откажете кафето, и рафинираната захар. При едно изследване се изясни, че тези, които употребяват много кофеин и рафинирана захар, само задълбочават депресията си.

Не преяждайте, но и по никакъв начин не се отказвайте от храната. Спазвайте здравословна, добре балансирана диета.

Доставяйте си радост. Нямате представа колко действен е този метод. Той може да се превърне във вашето лекарство. Гореща баня или по-хладка, с пяна на повърхността. Това много ще ви отпусне. Запишете се на танци. В последно време много хора, особено възрастни, разбраха колко полезно е това хоби.

И не се тревожете, ако състоянието ви не се подобрява бързо. Нужно е време. Депресията не е шега работа.

Материалът е от в-к „Доктор”

ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно » Психика и здраве

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Има ли връзка между астмата и стреса?

Към 50-те години на миналия век някои лекари смятали астмата за типично психосоматично (причинено от емоционални конфликти) заболяване. Днес съществуват неоспорими доказателства, че това не е вярно.

Хване ли те депресията – трудно ще те пусне

Депресията не е нито временно, нито леко разстройство

Петър Вълков: Вярата е най-силното оръжие срещу депресията

- Г-н Вълков, как според Вас хората празнуват Рождество Христово днес?
- За много българи Рождество е заменено с Коледа. Откъде се е взела тази дума, днес никой не знае. Няма нищо лошо в това на Рождество да се събере цялото семейство, ако заедно всички си спомнят за истинската причина на празника – Раждането на Христос.

Инфекциозно заболяване ли е депресията?

Д-р Турхан Канли от Университета в Стоуни Брук е на мнение, че депресия трябва да се определи като инфекциозно заболяване, а не емоционално разстройство

6 мита за депресията

Депресията не е състояние на ума, което продължава за кратък период от време, а това е сериозно заболяване и не трябва да се приема с лека ръка.

6 храни, които се борят с депресията

Много лекарства и коригиращи мерки са предлагани против депресия през годините.

Да прогоним депресията без лекарства!

Липсата на слънце и стелещите се мъгли могат да развалят настроението, но има лесно решение на проблема с депресията

Кога диабетикът трябва да потърси помощта на психолог?

Диабетът влияе на емоционалното здраве и ви прави по-податливи на депресии. Учените не са сигурни защо, но 20% от диабетиците го изживяват. Обяснението може да е в устойчивостта към инсулина, която често повишава нивата на хормона на стреса кортизол в организма, а това се свързва с депресията. Добрата новина е, че лечението на едно от двете състояния – диабета или депресията – ще подобри и другото.

В Русия гонят депресия с изпитана рецепта

Все още навън е златна есен, но листата на дърветата ще окапят, ще останат голите клони. Сивота ще ни заобиколи. Много хора ще изпаднат в депресия

Билколечение при депресия и тревожност

В природата съществуват редица билки, които, използвани правилно, могат да повишат настроението или да успокоят нервите, когато животът изглежда по-труден, отколкото е.

Психолог: Ако имате затворени в себе си близки, внимавайте!

Всяка година около 10 септември – Световен ден за превенция на самоубийствата, тази тема изплува на повърхността, за да ни стресне за пореден път страховитата тенденция в това отношение. И България се нарежда сред тези, при които броят на самоубийствата е относително висок. Ето какво казва по темата Красимира Богданова – специалист по консултативна психология, пред в. “Доктор”.

От депресия също се умира!

След смъртта на големия американски актьор Робин Уилямс се заговори усилено за един от бичовете на съвременното общество – депресията. Какво не знаем за нея?