Как да си помогнем сами ако сме в депресия?

Специалистите смятат, че независимо дали страдате от пристъп на лошо настроение или състояние на дълбока депресия, все пак можем да направим така, че да се измъкнем от това състояние. А знаете ли в какво се крие тайната? Просто трябва да престанете да търсите причините за своето състояние и да се заемете с нещо друго. Това не изключва ползването на професионална помощ.

Не си поставяйте кой знае колко сложни задачи и не поемайте върху себе си прекалено голяма отговорност. Ако очаквате много от самия себе си, това може да увеличи вероятността от неуспех, което ще влоши състоянието ви.

Разделяйте многото работа на части, които по-лесно ще изпълните. Определете кои от тях са приоритетни и кои могат да почакат. Въобще, работата според възможностите.

Не вземайте сериозни решения, например дълго пътуване, смяна на работата, развод, без да ги обсъдите преди това с близки приятели и роднини. Такива, на които се доверявате. Опитайте да отложите тези важни решения за по-нататък, когато излезете от депресията.

Правете това, което подобрява настроението ви. Вие си знаете какво, или ако не – е време да усетите кое е това нещо, което ви радва.

Изпълнявайте физически упражнения. Изследвания показват, че хората в депресия се чувстват по-добре, ако редовно се занимават с физически упражнения. Спортуването на чист въздух наистина дава добър ефект.

Намерете сили и воля и откажете кафето, и рафинираната захар. При едно изследване се изясни, че тези, които употребяват много кофеин и рафинирана захар, само задълбочават депресията си.

Не преяждайте, но и по никакъв начин не се отказвайте от храната. Спазвайте здравословна, добре балансирана диета.

Доставяйте си радост. Нямате представа колко действен е този метод. Той може да се превърне във вашето лекарство. Гореща баня или по-хладка, с пяна на повърхността. Това много ще ви отпусне. Запишете се на танци. В последно време много хора, особено възрастни, разбраха колко полезно е това хоби.

И не се тревожете, ако състоянието ви не се подобрява бързо. Нужно е време. Депресията не е шега работа.

Материалът е от в-к „Доктор”


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно » Психика и здраве

Автор

1 Коментар »

  1. ne e tolkva prosto. zvuchi nevuzmojno

    Коментар by biska — 05.05.2015 @ 20:09

Напишете коментар


Още по темата

ГРАНДАКСИН / GRANDAXIN

ГРАНДАКСИН е лекарствен продукт от групата на бензодиазепините. Прилага се при лечението на заболявания на централната нервна система и психични състояния – потиснатост, постоянна умора и апатия, както и тревожност и напрегнатост. Използва се като част от комплексна терапия при лечение от алкохолизъм.

Непознатите лечебни свойства на естрагона

Естрагонът освен добре позната подправка е и много полезна билка.

Това растение като билка е отлично средство за укрепване на съня, улесняване на дишането и намаляване на

Как да се спасим от депресия без хапчета

Британски учени признаха, че приемът на антидепресанти повече вреди, отколкото да помага. В някои случаи лечението на депресия не може без хапчета, но не винаги това е необходимо.

Защо кивито е толкоз полезно за здравето?

Специалисти твърдят, че консумацията на две кивита дневно е достатъчна, за да

Билката златовръх бори депресията

Билката златовръх е мощен съюзник в борбата с депресията.

Тя може да замести изцяло антидепресантите, а в същото време е с много по-малко

Топ билки за лечение на депресия

Още в древността хората са били наясно с лечебните свойства, които притежават билките.

Употребата им подпомага борбата срещу редица заболявания, сред които е и депресията.

Депресията причинява …артрит?

Депресията обикновено се коментира само като проблем от психологическо естество. Това нарушение на здравето обаче се отразява и в чисто физиологичен план.

Огледалата разболяват и причиняват депресия?

Огледалото е обект на доста митове, легенди и приказки

Японско откритие: Нетрадиционен начин за контролиране на диабета

Когато гледате комедиен филм или разказвате смешна история на приятелите си или на семейството, допринасяте за доброто си здраве. Независимо дали вие се смеете, или се наслаждавате на звънкия смях на друг, това ви прави щастливи.

Диета при депресия

Депресията обикновено се свързва с фамилна обремененост или трагични събития, като загуба на близък човек.

Как да лекуваме депресия без хапчета

Всеки десети възрастен страда от депресия – така поне твърди науката. Затова и лекарствата за подобни проблеми никак не са малко.
Повечето помагат, но си имат и странични ефекти

Пирамида край българско село лекува астма и депресия

Пирамидата край габровското село Петко Славейков е построена от силно развита древна цивилизация, дошла от Космоса и живяла тук, където днес е България, твърди инж. Величко Трифонов от Габрово. Той е радиестезист и любител на историята, който от години изучава пирамидата край селото, в което днес живее като пенсионер. Радиестезистът е категоричен, че тази и други български пирамиди трябва да се проучат, защото те биха се превърнали в световна сензация.