Как да си помогнем сами ако сме в депресия?

Специалистите смятат, че независимо дали страдате от пристъп на лошо настроение или състояние на дълбока депресия, все пак можем да направим така, че да се измъкнем от това състояние. А знаете ли в какво се крие тайната? Просто трябва да престанете да търсите причините за своето състояние и да се заемете с нещо друго. Това не изключва ползването на професионална помощ.

Не си поставяйте кой знае колко сложни задачи и не поемайте върху себе си прекалено голяма отговорност. Ако очаквате много от самия себе си, това може да увеличи вероятността от неуспех, което ще влоши състоянието ви.

Разделяйте многото работа на части, които по-лесно ще изпълните. Определете кои от тях са приоритетни и кои могат да почакат. Въобще, работата според възможностите.

Не вземайте сериозни решения, например дълго пътуване, смяна на работата, развод, без да ги обсъдите преди това с близки приятели и роднини. Такива, на които се доверявате. Опитайте да отложите тези важни решения за по-нататък, когато излезете от депресията.

Правете това, което подобрява настроението ви. Вие си знаете какво, или ако не – е време да усетите кое е това нещо, което ви радва.

Изпълнявайте физически упражнения. Изследвания показват, че хората в депресия се чувстват по-добре, ако редовно се занимават с физически упражнения. Спортуването на чист въздух наистина дава добър ефект.

Намерете сили и воля и откажете кафето, и рафинираната захар. При едно изследване се изясни, че тези, които употребяват много кофеин и рафинирана захар, само задълбочават депресията си.

Не преяждайте, но и по никакъв начин не се отказвайте от храната. Спазвайте здравословна, добре балансирана диета.

Доставяйте си радост. Нямате представа колко действен е този метод. Той може да се превърне във вашето лекарство. Гореща баня или по-хладка, с пяна на повърхността. Това много ще ви отпусне. Запишете се на танци. В последно време много хора, особено възрастни, разбраха колко полезно е това хоби.

И не се тревожете, ако състоянието ви не се подобрява бързо. Нужно е време. Депресията не е шега работа.

Материалът е от в-к „Доктор”


Публикувано в категории: Любопитно » Психика и здраве

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Три натурални продукта срещу депресия

Тези натурални продукти могат да бъдат по-ефикасни от лекарствата срещу депресия, но без нежелани ефекти

Масаж на ухото помага при депресия и още…

Защо фейсбук и другите социални мрежи са опасни за здравето?

С какво ни заплашват вампирите в световната Мрежа и как да избегнем сблъсъка с тези същества?

Откриха ключа към щастието – в гените?

Хората са генетично предразположени към щастие, но трябва и да го искат

Как да разберем дали сме в депресия, за да потърсим помощ?

Нерядко в нашата мъка и тъга се оглежда чуждо страдание, което до момента ние просто не сме забелязвали.

Създадоха лекарство за нещастната любов

Неслучайно се казва, че нещастната любов е болест

Датски учени създадоха шлем, избавящ ни от депресията

Как чаят Ти лайф ми помогна да се справя с Хашимото?

Чаят Ти лайф вече е на пазара и първите положителни резултати не закъсняха.

Това са признаци, че имате депресия

Депресията е състояние, при което човек е доминиран от тъга и губи желанието си да живее.

ДЕАНКСИТ / DEANXIT

ДЕАНКСИТ се препоръчва за облекчаване на психосоматични състояния, изразяващи се в потиснатост и апатия. Медикаментът се прилага при лечението на депресии и тревожни разстройства.

Седем болести, които пролетта отключва (2)

Всякакви фарингити, синузити и бронхити бързат да напомнят за себе си и най-често това се случва след някоя настинка. Предупреждението е банално: не се обличайте според датата в календара, а според реалната картина: колко градуса е навън, вали ли, има ли вятър.

Правилното хранене спасява от депресия

Склонните към депресия обикновено не си дояждат или ядат каквото им попадне. Финландско изследване убедително доказва, че депресиите са малко вероятни при меню от зеленчуци, плодове, житни храни, риба и обезмаслено сирене.