Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

До какво може да доведе стриктното спазване на макробиотичната диета?

Няма специфични процедури за подготовка към диетата, с изключение на промените, предизвикани от преминаването от базиран на месо, захар, млечни продукти и преработени храни режим към една основавана предимно на варива, непреработени храни и зеленчуци диета.

Някои привърженици на макробиотичната диета препоръчват преминаването към нея да става постепенно, а не изведнъж.

макробиотична диета
Макробиотичната диета може да доведе до дефицит на протеини

Предпазни мерки

Макробиотичната диета не включва много плодове и зеленчуци. А те са важен източник на хранителни вещества и антиоксиданти, като витамин С и бета-каротин.

Ако се спазва прекалено стриктно, може да доведе до дефицит на протеини, калций, витамин В12, фолиева киселина и желязо.

Жителите на градовете, свикнали на режим с високо съдържание на мазнини, могат внезапно и драстично да намалят теглото си, ако преминат рязко към строга макробиотична диета.

В първоначалната си форма тя изисква постепенно елиминиране на храни, докато не се премине само на ориз и варива. В този си етап диетата вече не снабдява организма с необходимите витамини и хранителни вещества.

Макробиотичната диета може да влоши кахексията (общото физическо отслабване) при пациенти с рак. Тя не се препоръчва за хора, които имат чревни смущения, глутен-чувствителна ентеропатия (цьолиакия) или алергии към зърнени култури.

Необходимо е децата, бременните, както и хората с чревни смущения, хипертония (високо кръвно налягане), бъбречни заболявания или недохранване, да се консултират с лекар, преди да започнат диетата.

Тя не може да замести подходящото медицинско лечение.

Източник:zdr.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *