Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаят ли българите как да пазят сърцето си?

Всички знаем какво не трябва да правим – не трябва да пушим, да пием, не трябва да се храним безразборно и неправилно.

Но това не винаги е лесно. Затова ви предлагаме простички съвети как да го постигнете. Министрите на здравеопазването може и да си тръбят, че към 2013 година ще се избавим окончателно от сърдечносъдовите заболявания. Но истината е, че всяка шеста жена умира от коронарно заболяване на сърцето, а почти половината от нас са с повишено ниво на холестерола. При жените от 50 до 64 години няма да се намери жена с нормално ниво на холестерола.

Напоследък се появи нов поглед върху основните причини за сърдечни заболявания. Експертите предполагат, че някои рискови фактори не са чак толкова важни, както се смяташе преди. И затова обикновени промени в храненето и начина на живот могат да помогнат да защитим сърцето си. Основният враг на сърцето е холестеролът. С какво е толкова страшен този холестерол? Той е основната причина за атеросклерозата – запушване на сърдечните съдове. Отдавна е известно, че атеросклеротичните плаки се образуват заради излишно¬то постъпване на този холестерол с храната. Как да се защитите? Много просто. Научете се, свикнете да се храните правилно. По няколко пъти на ден яжте пресни плодове и зеленчуци, особено зелени. Приготвяйте ястията си на пара, или я задушавайте. Използвайте масло с ненаситени мазнини. И нека месото е постно – телешко, пилешко. Обаче употребявайте месо не по-често от два пъти 6 седмицата. Заместете животинските мазнини с растителни – зехтин, олио и прочее. ВАЖНАТА АМИНОКИСЕЛИНА, НАРЕЧЕНА ХОМОЦИСТЕИН Нивото на хомоцистеина може да се намали ако приемате фолиева киселина, наред с витамин В6 и витамин.

Прието е да се смята, че ако пушите, ако много пиете и страдате от наднормено тегло, високото ниво на холестерола ви е „в кърпа вързано“, т.е. във всички случаи влизате в рисковата група по сърдечносъдови болести. Но кардиолозите винаги са се учудвали на това, че много хора с нормално тегло, които на всичкото отгоре не пушат и не пият, и те страдат от сърдечни болести. Сега вече много кардиолози смятат, че нивото на хомоцистеина е не по-малко важен от нивото на холестерола. В хода на едно наскорошно изследване било открито, че за здравето на сърцето нивото на хомоцистеина било цели четиридесет пъти по-важно от това на холестерола. Хомоцистеинът е аминокиселина, която се изработва В организма в процеса на разтваряне на белтъчините от месото, сиренето и някои други продукти. Много кардиолози В днешно Време смятат, че този загадъчен хомоцистеин по някакъв начин довежда до Втвърдяване стените на кръвоносните съдове и артериите.

Тъй като хомоцистеинът не се съдържа в храната, то ние няма как да го избегнем, както например можем да намалим холестерола ако не ядем мазно. Но все пак нивото на този важен холецистеин може да се намали, ако човек по-често приема фолиева киселина с витамин В6 и В12. Витамин В действа много по-ефикасно заедно с тази киселина, отколкото единично.

Изследователи открили, че всекидневната употреба в продължение на три месеца на 200 мкг фолиева киселина намалява нивото на хомоцистеина в организма с цели двадесет и пет процента. А фолиева киселина и витамин В12 едновременно се съдържат Във фасула и всички тъмнозелени листни зеленчуци като спанака и някои сортове зеле. Много е сложно да получите достатъчно фолиева киселина само от храната. Затова приемайте специалните комплекси витамини.

А знаете ли, че последни изследвания на американски учени показали, че някакъв сорт черна бира може да понижи риска от възникване на холестеролови плаки. Причината е в това, че в тази точно бира се съдържат много флавоноиди – това са тези мощни антиоксиданти, които помагат да се борите с мастните отлагания в артериите.

ПЕТ ПРОСТИЧКИ СЪВЕТА ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

Пийте повече боробинков сок. Три чаши на ден могат да понижат с цели 40 процента риска от сърдечни болести. Този сок повишава нивото на полезния холестерол, както и антиоксидантите.

Хапвайте си по-често орехи. Те съдържат много алфа-линоленова киселина, която прави артериите по-еластични, позволява им да се разширяват и увеличава кръвотока, В зависимост от потребностите на организма. В хода на клинични изследвания учените открили, че употребата на орехи увеличава с цели 64 % еластичността на артериите.

Яжте добре сварена царевица. Колкото повече я варите, толкова по-добре за вас. Учените открили, че по-дългото варене на царевицата увеличава съдържанието на антиоксидантите в нея. Знаете тяхната роля за сърцето. Нивото им нараства с 22 %, ако варите царевицата 10 минути, но ако я варите 50 минути – нивото на антиоксиданти¬те се повишава с цели 53 %.

Наблягайте на екзотичните плодове, фурмите например съществено понижават риска от сърдечни болести. Те съдържат много съединителна тъкан, минерали и фенолни съединения – важни съставки за борба с атеросклерозата. Било доказано също така, че те подобряват липидната обмяна, благодарение на което организмът се справя с мазнините.

Пийте повече чай. Той помага дори на тези, които са преживели сърдечен пристъп. Изследване показало, че ако след такъв сърдечен пристъп се изпиват по 14 чашки чай на седмица, нивото на смъртност се понижава с44%.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Знаят ли българите как да пазят сърцето си?

  1. Pingback: Д-р Александър Шинков: Вече 70 % от българите са с наднормено тегло! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *